Gürcistan Güvenlik ve Savunma Konferansı - Son Dakika
Güncel

Gürcistan Güvenlik ve Savunma Konferansı

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "NATO'nun daha etkin olabilmesi için, gerçekten dünya barışına daha büyük oranda katkı sağlaması için yeni dönemin ortaya çıkardığı, özellikle terör tehdidiyle mücadele konusunda ortak bir felsefi altyapıyı, teorik altyapıyı ve sonra uygulamayı...

12.10.2017 15:04

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "NATO'nun daha etkin olabilmesi için, gerçekten dünya barışına daha büyük oranda katkı sağlaması için yeni dönemin ortaya çıkardığı, özellikle terör tehdidiyle mücadele konusunda ortak bir felsefi altyapıyı, teorik altyapıyı ve sonra uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor." dedi.

Canikli, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili'nin de yer aldığı, Hilton otelindeki Gürcistan Güvenlik ve Savunma Konferansı'na katıldı.

Konferansın, "Varşova Zirvesi Sonrasında NATO: Dayanıklılık Yoluyla Caydırıcılık Sağlama, Bunun Ortaklar Bakımından Yansıları" konulu oturumunda konuşan Canikli, moderatörün Türkiye'nin güneydoğu sınırındaki terör olaylarını hatırlatması üzerine, bölgenin karışık olduğunu, sıkıntıların yaşandığını belirtti.

NATO ittifakının son yüzyılda dünya barışının korunmasına yönelik "muhteşem işler" yaptığını, özellikle soğuk savaş döneminde iki kutuplu dünyada büyük bir çatışma olmadan bu sürecin tamamlanmasına büyük katkı sağladığını belirten Bakan Canikli, "Dehşet dengesi üzerine kurulu bu sistemde NATO, Sovyet bloğunun potansiyel muhtemel saldırılarının aktive olmasını engelledi. Çok güzel iş yaptı gerçekten NATO." diye konuştu.

Canikli, Türkiye'nin de söz konusu süreçte bir üyesi olarak NATO'ya büyük katkı sağladığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Soğuk savaşın bitiminden sonra tehdit çeşitlerinin artması, özellikle tehdit sayısının ve çeşidinin artması NATO'nun etkinliği konusunda bazı sıkıntıları beraberinde getirmeye başladı. Özellikle terör kaynaklı tehditlere karşı NATO, soğuk savaş döneminde olduğu gibi net bir tavır koyma konusunda belirsizlik dönemine girdi. Bununla şu yanlış anlaşılmasın, NATO hala dünya barışının korunmasında en etkili organizasyonlardan bir tanesidir, tartışmasızdır bu. NATO'nun daha etkin olabilmesi için, gerçekten dünya barışına daha büyük oranda katkı sağlaması için, yeni dönemin ortaya çıkardığı, özellikle terör tehdidiyle mücadele konusunda ortak bir felsefi altyapıyı, teorik altyapıyı ve sonra uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor."

"Şok olduk"

Canikli, yıl başı gecesi İstanbul'da bir gece kulübüne DEAŞ üyesi bir terörist tarafından yapılan ve 39 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı hatırlatarak, "Saldırıyı gerçekleştiren DEAŞ teröristi yakalandı, şimdi yargılanıyor. Bu DEAŞ teröristine o gün saldırı emri veren, organize eden kişi o gece İstanbul'da daha sonra, müttefikimiz, aynı zamanda NATO üyesi bir ülkeye kaçıyor" dedi. Canikli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bütün belge, bilgilerle biz bunu istedik o müttefikimizden. Saldırıyı yapanın ifadesi de var ayrıca. Çok net, tartışmasız hiçbir şey yok. Fakat önceki gün bu kişiyi serbest bıraktı. Çok açık şekilde biz şok olduk yani. Buna benzer başka olaylar da yaşandı. Bu noktada, terörle mücadele noktasında NATO daha fazla ağırlığını ortaya koymalı, daha net kriter ve konseptleri tanımlamalı, belirlemeli ve bunu hayata geçirmeli."

Hava savunma sistemi alımı

Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan gibi bazı sıkıntıları olan ülkelerin kendi hassasiyetlerini, kaygılarını Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında daha fazla dile getirebilecekleri bir yapının kurulmasının önemli olduğunu belirten Bakan Canikli, şunları kaydetti:

"Bir dağınıklık var şu an itibarıyla bakıldığında. Bu dağınıklığın sonucu olarak bir NATO üyesi Türkiye, eski Sovyet blokunun süper gücü Rusya'dan hava savunma sistemi satın alıyor, S-400'leri. Tabii ki sonuç itibarıyla hava savunma sistemimiz geliştirmek anlamında yine Fransız, İtalyan ortaklığı EUROSAM bünyesinde, esas onlarla görüşüyoruz, onlarla halledeceğiz. Ana hedeften ayrılma gibi bir durum söz konusu değil ama normalde böyle bir ittifak yapısı içerisinde, bu sorunun da yine bu çerçevede bu ittifak içinde halledilmesi gerekirdi normalde."

Avrupa Birliği ve NATO ittifakı

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine de işaret eden Canikli, "Ankara Antlaşması'na 50 yıl önce imza atan nadir ülkelerden bir tanesiyiz. Yönümüzün nerede olduğunu tam göstermek için söylüyorum." diye konuştu.

Konuyla ilgili eleştirileri zaten görüşmelerinde muhataplarına aktardıklarını bildiren Canikli, "Bizim gibi bu şekilde bekleyen başka bir ülke de yok zaten. 50 yıl, ki bütün kriterleri biz yerine getirdik." dedi.

Bu durumları dağınıklığın ortaya çıkardığı sonuçlar olarak nitelendiren Bakan Canikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa Birliği ile NATO arasındaki uyumun daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Çünkü teorik bazda aynı ilkeler, değerler. Her şey aynı ve görev tanımlarının daha netleştirilmesi gerekiyor. Özellikle bu ittifaktan büyük beklentileri olan ülkeleri de hayal kırıklığına uğratmamak gerekiyor her anlamda."

Canikli, Türkiye'nin NATO ittifakının en ucunda, hattın en önündeki ülke olduğunu belirterek, "Biz görevlerimizi yapmaya devam edeceğiz ama tabii ki kendi ülke çıkarlarımızı, tehdit değerlendirmelerimizi elbette dikkate alacağız. Keşke orada, o tehdit değerlendirmelerinde, hepsinde müttefiklerimizle yüzde 100 uyuşabilsek ve örtüşebilsek. Ama maalesef...O noktaya geleceğiz inanıyoruz. Ama şu an itibarıyla o noktadan biraz farklı olduğumuzu da üzülerek ifade etmek istiyorum." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan Güvenlik ve Savunma Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement