Gürcistan Parlamento Seçimleri - Son Dakika
Güncel

Gürcistan Parlamento Seçimleri

Gürcistan Parlamento Seçimleri

Gürcistan'daki seçim sürecini değerlendiren uzmanlar, parlamento seçimlerinde muhalefetteki Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcistan Hayali koalisyonunun galip gelmesi halinde, Gürcistan'ın Türkiye ve Batı ile ilişkilerinde önemli bir...

02.10.2012 12:50

Gürcistan'daki seçim sürecini değerlendiren uzmanlar, parlamento seçimlerinde muhalefetteki Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcistan Hayali koalisyonunun galip gelmesi halinde, Gürcistan'ın Türkiye ve Batı ile ilişkilerinde önemli bir değişiklik olmayacağı, Rusya ile ilişkilerinin ise "normalleşeceği" görüşünde.

Gürcistan'ı yakından izleyen Kafkasya uzmanları, dün gerçekleşen ve sandıktan çıkan ilk sonuçlarda muhalefetin önde gittiği görülen seçim sürecini AA muhabirine değerlendirdi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkan Yardımcısı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Kasım, Gürcistan'ın çok önemli bir değişimden geçtiğine işaret etti. Ülkede 2013 yılında parlamenter sisteme benzer bir uygulamanın başlayacağını ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin görev süresinin 2013'te dolacağını hatırlatan Kasım, "Seçimleri kimin kazanacağı çok önemli. Gürcistan, tarihinin en hareketli seçimini yaşadı. Bir tarafta Rusya tarafından desteklendiği iddia edilen çok zengin bir iş adamı, diğer tarafta da Saakaşvili'nin partisi vardı. Seçimlerin iki blok arasında başa baş geçeceği umuluyordu. Zaten çıkış anketlerinde muhalefet biraz önde gidiyordu" dedi.

Kesin sonuçlar açıklanmasa da muhalefetteki Gürcistan Hayali koalisyonunun bir adım önde olduğunu kaydeden Kasım, muhaliflerin kazanması durumunda Gürcistan iç siyasetinde bazı önemli gelişmeler yaşanacağı, dış politikada ise Saakaşvili'nin partisiyle İvanişvili arasında çok büyük farklar bulunmadığını söyledi. Kasım, şunları kaydetti:

"En büyük fark, Rusya'ya ilişkin politikadır. İvanişvili, Rusya'yla ilişkilerin kötü olmaması gerektiğini ve ilişkilerin düzeltilmesinin önemli olduğunu savunuyor. Gürcistan'da radikal bir dönüşüm olursa bu Türkiye, Azerbaycan ve ABD için istenen bir durum olmaz. Ama bunu söylemek için çok erken olduğunu düşünüyorum.

Gürcistan içinde Rusya popüler bir ülke değil. Gürcistan halkı herhangi bir iktidarın Rusya ile çok yakınlaşmasını istemez. Böyle bir şey Rusya'nın baskısıyla olur. Enerji nakil hatlarında çıkarı olan ülkeler böyle bir şeye izin vermezler. Bakü-Tiflis- Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu, TANAP gibi projelerin hepsi Gürcistan topraklarından geçiyor."

-"Gürcistan'la ilişkilerde gerileme beklemiyoruz"

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ali Karasar, Saakaşvili ve hükümetinin belli konularda hızlı ve yanlış kararlar verdiğini savunarak, son dönemde Gürcistan'ın özellikle Rusya'nın müttefikleriyle olan ticari ilişkilerini kaybettiği için büyük miktarda ihraç kaybına uğradığına, bunun da halka yansıdığına dikkati çekti. Saakaşvili'nin 8 yıldır görevini sürdürdüğünü hatırlatan Karasar, şunları söyledi:

"Saakaşvili ülkede ciddi baskılar kurmuştu ve değişimin zamanı gelmişti. İvanişvili, büyük bir iş adamı ve yeni bir politikacı. Seçimleri muhalifler kazanırsa Gürcistan'ın Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde bir gerileme beklemiyoruz. İvanişvili, Rusya ile tarihi ilişkilerini bitirmek istemiyor.

Saakaşvili'nin savaş tutkusu yüzünden birçok sıkıntı yaşandı. Gürcistan'ın yeni gelecek lideri bir anda Gürcistan'ı Batı ile olan bütün kontaklarından ayırıp Rusya ile yakınlaşması yönünde bir adım atmayacaktır. Mesela Ukrayna'da 2012 yılında yönetim değişti ve yeni yönetim Rus yanlısı olarak adlandırıldı. Ama Ukrayna'nın Batı ile ilişkileri bitmedi. Sadece Rusya ile ilişkilerinde artma oldu. Gürcistan'ın Türkiye ve Batı ile ilişkilerinde bir gerileme olmaz ama Rusya ile ilişkilerinde bir normalleşme olur."

Muhabir: Ali Öztürk

Yayıncı: Ogün Duru - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gürcistan Parlamento Seçimleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement