ŞENGÜL OYMAK/TAHİR TURAN EROĞLU - Osmanlı'nın milli dokumacılık ürünlerinin geliştirmesi ve çağdaşlaştırılması çalışmalarına öncülük eden başta Dolmabahçe olmak üzere padişaha ait saray, köşk ve kasırlarda kullanılarak sergilenen Hereke halısının üretiminin unutulmaması için yeni ustalar yetiştiriliyor.
İzmit Belediyesince Hereke halıcılığındaki usta sıkıntısını gidermek amacıyla açılan kursa katılan kadınlar, hem meslek sahibi oluyor hem de dokudukları halıları satarak gelir elde ediyor.
Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kadınları hedef alan çok farklı kurslar açtıklarını söyledi.
Özellikle ipek halı tüccarlarıyla görüşerek meslek kurslarına yöneldiklerini anlatan Doğan, bu kurslarla Hereke halıcılığında usta bulma sıkıntısını gidermeyi ve markanın dünyadaki varlığının güçlendirilmesini sürdürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
Doğan, kursa kadınların yoğun ilgi gösterdiğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Kursiyerimiz burada hem iş öğreniyor hem de üretim yapıyor. Bu konuda işbirliği yaptığımız ticari kuruluşlar kursiyerlerimizin ürettiği halıları alıp satıyorlar. Tabi ki buradaki kurs sürecinde onlara ilave bir ekonomik destek veriyoruz. İzmit Belediyesi olarak burada hiçbir şeyi esirgemiyoruz. Şehrin değeri ve kültürümüzün bir parçası olan Hereke halıcılığını yaşatmak için bu kursu düzenliyoruz. Bu anlamda da ata yadigarlarına ve geçmişten gelen değerlerimize, kültürel ve sanatsal mesleki değerlerimize sahip çıkmaya gayret ediyoruz. Hanımefendiler buraya gelip büyük bir hevesle bu işi öğrenmeye, bu üretimleri yapmaya çabalıyorlar. Ağustos ayında ilk ürünlerimizi verdik, şimdi ikinci ürünler birer birer bitiyor ve yine güzel halılar olarak ekonomiye kazandırılıyor. Kursiyerlerimiz artık birer Hereke ipek halı ustası olarak tüm firmalarımıza iyi gelirlerle hizmetlerini sunacaktır."
- "Bir halıyı yapmak 2-3 ayı alıyor"
Kurs eğitmeni Sebiha Mahteroğlu da 26 senedir halıcılık sektöründe çalıştığını, Hereke halısının özel bir ürün olduğunu anlattı.
Hereke halı üretiminin zamanla azaldığını, sadece bir firmanın halıyı yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Mahteroğlu, "Bir halıyı yapmak 2-3 ayı alıyor. Hepsi değişik desenlerde. Bayanlarımızın ilgisi de güzel. Yapılan halılar Hereke'deki firmaya gidiyor." dedi.
Kursiyerlerden Aysun Turgut, arkadaşının aracılığıyla kursla tanıştığını dile getirdi.
Hereke halısıyla ilgili daha önce biraz bilgi sahibi olduğunu aktaran Turgut, "Aradan 10 senede geçse bilinç altında kalıyor unutulmayan bir iş. Gelemediğim zaman özlüyorum. Psikolojik yönden rahatlatıyor. Ortamımız da güzel. Evde oturmaktansa buraya gelmek daha güzel. Hem para kazanıyoruz hem de Kocaeli'yle bütünleşen bir halının üretimine katkı sağlıyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş bir meslek dalını tekrar gündeme getirdiği için İzmit Belediyesine çok teşekkür ederim." diye konuştu.
Birgül Kuş da eğitimlere sekiz ay önce başladığını ve halı dokuma işini çok sevdiğini belirterek, "Hereke halısını özelliği çok ince olması, ipek olması. Bizimkiler bir santime 9 ilme giriyor. Bunun 20 ilme girenleri de var. Çok büyük bir emek var. Bir gün boyunca 1 santimetre yapabiliyorsun. 446 santime çıkacak. Her gün yaparsan 46 gün de bitirebiliyorsun." ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Hereke Halısını Yeni Ustalar Yaşatacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?