HFPA Başkanı: "Mustang Filmi Kesinlikle Türkiye'yi Temsil Etmeliydi" - Son Dakika
Güncel

HFPA Başkanı: "Mustang Filmi Kesinlikle Türkiye'yi Temsil Etmeliydi"

HFPA Başkanı: "Mustang Filmi Kesinlikle Türkiye\'yi Temsil Etmeliydi"

Hollywood Yabancı Basın Birliği (HFPA) Başkanı Lorenzo Soria, Deniz Gamze Ergüven'in yönettiği Mustang filminin, Türkiye'yi temsil etmesi gerektiğini söyledi.

27.02.2016 11:17  Güncelleme: 12:14

Şu anda Hollywood Yabancı Basın Birliği (Hollywood Foreign Press Association HFPA) Başkanı Lorenzo Soria, İtalyan bir ailenin Arjantin'de doğan çocuğu. 11 yaşına kadar Arjantin'de yaşamış sonra İtalya'ya dönmüşler ama İtalyan kültürü ile büyüyen, İtalyan okullarına giden, evde İtalyanca konuşan 30 yaşında birkaç ay Los Angeles'ta kalmak için Amerika'ya gelen ve şu anda Hollywood 'un en güçlü en prestijli organizasyonlarından birinin başkanı Lorenzo Soria. Mustang Kesinlikle Türkiye'yi temsil etmeliydi

Öncelikle En iyi yabancı film Oscar ve altın Küre adayı Mustang Türkiye'de çekildi.

Evet oyuncular Türk, yönetmen Türk, Türkiye 'de çekildi ama Fransayı temsil ediyor. Mustang'ı çok beğendim. Fransız bir film bekliyordum ama içinde Fransayla ilgili birşey yok. Açıkçası şaşırdım. Dünya sinemasının güzelliği de bu yapımcısı Fransız hikaye Türk, aslında bu filmin Türkiye'yi temsil etmesi gerekirdi.

Türk sineması altın çağını yaşıyor Avrupa'da büyük başarılara imza atıyor ama Amerika'da ki ödül törenlerinde aynı başarıyı göremiyoruz, ne dersiniz

Türk sinemasını yakından takip etmiyorum ama bir şey dikkatimi çekti Star Wars tüm dünyada ilk haftadan itibaren birinci sırada yer aldı ama Türkiye'de bir Türk filminin gerisinde kaldı. Yani tüm dünyanın merakla beklediği yapımlar da Türk izleyicisine cazip gelmemiş olabilir. Avrupa'nın beğendiği,ödüllendirdiği Türk filmleri de Amerika'da ilgi görmemiş olabilir. Aday olma konusuna gelince Nuri Bilge Ceylan'ın filmini izledim, çok beğendim, üç saatti iki saat daha olsa zevkle izlerdim. Cannes'ta aldığı ödüller Türk sineması için büyük bir başarı. Doğru Avrupa'da artık Türk filmleri ses getiriyor ama Amerika çok farklı çok daha zor bir yarış var.

Altın Küre nedir Nasıl bir araya geldiniz

Verdiğimiz ödülün adı sebebiyle Altın Küre olarak biliniyoruz ama biz Hollywood yabancı gazeteciler derneğiyiz (Hollywood Foreign Press Assosiation ). Altın Küre'nin arkasında 55 ülkeyi temsilen 90 üye var. 1943 yılında kurulduk. Altın Küre hem Tv hem sinemayı onurlandıran tek ödül. Senede 300'e yakın film röportajı, film gösterimi ve festivallere davet ediliyoruz.O yüzden hayatımız sürekli seyahat ederek geçiyor. Çok şanslıyız ki Altın Küre ödül törenlerinin yayın haklarından dolayı büyük bir gelirimiz var. Bu sebeple çok fazla bağış yapıyoruz. Okullara,derneklere yardım ediyoruz, burslar veriyoruz. Altın Küre sadece 90 üyeden oluşuyor Oscar 'ın 6000'den fazla üyesi var farkınız nedir Çok farklı iki organizasyon. Akademi'nin içinde aktörler, direktörler var. Yani film piyasasında çalışan insanlardan oluşuyor. Bizler sadece yabancı gazetecilerin dahil olduğu bir organizasyonuz.

Ödül Törenlerine hazırlanırken kaç kişilik bir ekiple çalışıyorsunuz.

Altın Küre 'de 2-3 saatlik bir show için 5000'e yakın kişi uğraşıyor. Pazartesi sabahı sanki hiçbirşey olmamış gibi herşey normale dönüyor. Ama inanın bu kadar yoğun ve detaylı uğraşlar içinde en zorlandığımız kısım yıldızların oturacakları masaları oluşturmak.

Peki yabancı filmleri aday gösterirken nelere dikkat ediyorsunuz, bunun kriterleri var mıdır Bir krıteri yok, bir yıl aşk filmi diğer yıl çok güçlü politik bir film aday olabilir. Altın Küre olarak biz oylarken gerçekten odalarımızda ayrı ayrı karar veriyoruz . Hikaye ve hikayenin anlatımı,inandırıcı olması çok önemli .Sonuçta en artistik en beğendiğimiz filmleri aday gösteriyoruz.

Önümüzde ki sene belki bir Türk filmi aday olur ne dersiniz

Önümüzde ki yıl artık biz de Türkiye'yi temsil eden bir filmi aday göstermeyi isteriz.

Film endüstrisinin en prestijli organizasyonlarından birinin başkanı olarak Türk film yapımcılarına mesajınız nedir Lütfen inatçı ve azimli olsunlar, vazgeçmesinler. Film yaparken uluslararası mesajları olsun ama aynı zamanda da kendilerine özgü kalsınlar. Bu balansı sağlamalarını tavsiye ederim. - Tapan

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel HFPA Başkanı: 'Mustang Filmi Kesinlikle Türkiye'yi Temsil Etmeliydi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement