Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Daire Üyesi Teoman Gökçe, uygulamada birliğin sağlanması halinde vatandaşların yargıya güven anlamındaki sıkıntılarının büyük oranda giderileceğini söyledi.
Gökçe, HSYK tarafından Nevşehir'de bir otelde düzenlenen "Hukuki Müzakere Toplantısı"nın açılışında yaptığı konuşmada, hukukun sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik gelişmelere uyum sağlaması için uygulayıcıların kendilerini geliştirerek bilgi, birikim ve tecrübe kazanmaları gerektiğini belirtti.
Bu gerçeğin farkında olan HSYK'nın mesaisini ve bütçesinin çok büyük bir bölümünü eğitime ayırdığını ifade eden Gökçe, "2013 yılında meslektaşlarımızdan gelen talepleri de değerlendirerek hukukun spesifik alanlarında 65 ayrı konuda eğitim faaliyeti yapılması planlanmıştır. Bu planlamanın gereği olarak da 5 bin 500'e varan bir meslektaş grubumuzun eğitim alması tasarlanmış, kasım ayının son günlerine kadar da 4 bin 500 rakamına ulaşılmıştır. Toplumda adalete olan güveni daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla yargı kurumları arasındaki uygulama birliğini sağlamaya yönelik olarak çalışan teşkilatımız, hukukun diğer paydaşları tarafından da kabul gören Hukuki Müzakere Projelerini yürürlüğe koymuştur" diye konuştu.
Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren yargı alanında çok güzel gelişmeler yaşandığını, daha çağdaş ve demokratik yasaların yürürlüğe girdiğini belirten Gökçe, bu gelişmelerin herkesi memnun ettiğini söyledi.
Yargıya olan güvenin önemine dikkati çeken Gökçe, "Yargıyla sorununu en alt seviyelere indirgemiş ülkelerde şunu görmekteyiz; vatandaşın yargıya güveni yüksek. Bu güven, yaptığımız toplantıların amacı olan uygulama birliğini gerçekleştirmekle sağlanıyor. Ülkemizde uygulama birliği sağlanırsa vatandaşın yargıya olan güven anlamındaki sıkıntısı da büyük oranda giderilmiş olacaktır" dedi.
Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler ise Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde temel yasalarda yapılan değişiklikler konusunda uygulama birliğinin sağlanması için savcılık ve mahkemelerde karşılıklı iletişime dayalı bir mekanizmanın kurulmasının zorunlu hale geldiğini söyledi.
Bu toplantıların sorunlara çözüm açısından atılmış en büyük adım olduğunu kaydeden Güler, "Bölgelerde yapılan hukuki müzakere toplantıları ile hakim ve savcı arkadaşlarımız, mesleki bilgi ve tecrübelerini paylaştı, Yargıtay üyelerinin de katılımıyla yüksek yargının spesifik uygulamalarını yerinde gördü" dedi.
HSYK ve Yargıtay üyelerinin yanı sıra Yargıtay ve Adalet Akademisi'nde görevli tetkik hakimleri ile il ve ilçelerden gelen 70 hakim ve savcının katılımıyla düzenlenen toplantı, 1 Aralık'ta sona erecek. - Nevşehir
Son Dakika › Güncel › HSYK'nın 'Hukuki Müzakere Toplantıları' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?