Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Semineri - Son Dakika
Güncel

Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Semineri

Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Semineri

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Tanrıkulu: "Sulh ve teşvik kanunlarımızda eskiden beri olan bir yöntem ancak çok etkin kullanılmadığı yönünde genel bir kanaat var"

28.11.2013 18:00

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Tanrıkulu, "Sulh ve teşvik kanunlarımızda eskiden beri olan bir yöntem ancak çok etkin kullanılmadığı yönünde genel bir kanaat var" dedi.

Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Semineri", Bodrum'daki bir otelde başladı.

Toplantıda konuşan Tanrıkulu, İsveç ulusal mahkemeleri ile Adalet Bakanlığı arasında uzun süreli bir işbirliği bulunduğunu söyledi.

Karşılıklı olarak tecrübelerini, iyi uygulama örneklerini paylaştıklarını anlatan Tanrıkulu,  "Onlar zaman zaman buraya gelip ziyaretlerde bulunuyor. Zaman zaman bizim yargı camiası İsveç'te değişik mahkemelerde ziyaretlerde bulunup, iyi uygulama örneklerini yerinde görüyor" diye konuştu.

İsveç'in bugün itibarıyla yüzde 60'lar civarında davalarını sulhe teşvikle bitirdiğini vurgulayan Tanrıkulu, bu uygulamalardan nasıl yararlanabilecekleri konusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti.

"Sulh ve teşvik bizim kanunlarımızda eskiden beri olan bir yöntem ancak çok etkin kullanılmadığı yönünde genel bir kanaat var" diyen Tanrıkulu, "Bu, hem yargı camiasında hem vatandaşlar arasında böyle. İşbirliği içerisinde değişik konu başlıklarımız var. Bu başlıklarda çalışıyoruz" diye konuştu.

İsveç-Nacka İlk Derece Mahkemesi daire başkanı Osvald

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsveç-Nacka İlk Derece Mahkemesi kıdemli hakimi ve daire başkanı Ylva Osvald da seminerin Türkiye'de düzenledikleri 11'inci ve son seminer olduğunu söyledi.

Türkiye ve İsveç arasında 2005 yılından bu yana işbirliği çalışmaları gerçekleştirildiğini ifade eden Osvald, "Benim hakimlik yaptığım Nacka Belediyesinin mahkemesiyle, Aydın Adliyesi arasında ortak proje yürüttük. Bu çalışmalarımız esnasında hukukta alternatif uyuşmazlık çözüm yolları ile ilgili çalışmalarda bulunduk" dedi.

Ortak çalışmalarının ana başlığının "uzlaşma" olduğunu bildiren Osvald, şunları söyledi:

"Bu şekilde şimdiye kadar 10 seminer yaptık. Amacımız burada göstereceğimiz şekilde hukukta uyuşmazlık yollarının bir çözümü olan alternatif uzlaşmanın nasıl olduğunu göstermek. Türkiye'deki meslektaşlarımızda ilgi uyandırmak amacındayız. Özel bir metodumuz var. Bu metoda göre hakim, çok aktif rol oynayarak taraflarla teker teker görüşerek mümkün olduğu kadar uzlaşmaya yanaştırmaya çalışıyor. Bu metodu tanıtmak için buradayız."

Seminere Türkiye'deki farklı üniversitelerin hukuk fakültesi bölüm başkanları, HSYK üyeleri, hakimler, savcılar ve avukatlardan oluşan 113 kişi katılıyor.

Asliye hukuk, sulh huluk ve özel hukuk ile ilgili davaların mahkeme öncesi ve sırasında sulhe teşvik ve değişik uzlaşmazlık çözüm yöntemlerinin konuşulduğu toplantı yarın sona erecek.

Toplantıya  İsveç'ten de 5 yargı mensubu katılıyor. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement