Eğitim gönüllüsü İbrahim Betil, bağımsız düşünce kuruluşu Legatum Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye'de insanların yüzde 69.3'ünün tanımadığı birine yardım etme eğiliminde olmadığı gibi, gönüllü olarak bir işte çalışmayacaklarını da açıkladıklarını söyledi.
Bankacılık sektöründeki başarılı çalışmalarını zirvede bırakıp yaşamını sivil toplum çalışmalarına adayan eğitim gönüllüsü İbrahim Betil, Türkiye'den başlayıp Afrika'ya kadar uzanan gönüllülük faaliyetlerini Yaşar Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı. Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen konferansta konuşan İbrahim Betil, toplumdan daha fazla destek görmek için sivil toplum kuruluşlarında şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin yerleşmesi gerektiğini vurguladı.
"BİRBİRİMİZE, AİLEMİZE GÜVENİMİZ YOK"
ABD'de 1.6 milyon, Fransa'da 880 bin, İsveç'te ise 190 binin üzerinde sivil toplum kuruluşunun bulunduğunu belirten İbrahim Betil, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının 108 bin civarında olduğunu söyledi. Pek çok Avrupa ülkesinde ülke nüfusunun yarısından fazlasının sivil toplum kuruluşlarına üye olduğunu söyleyen Betil, Türkiye'de bu sayının 8 milyon olduğunu ifade etti.
Kurumların ve bireylerin daha iyi bir toplum için sorumluluklarını artırması gerektiğine inandığını söyleyen Betil, şöyle konuştu:
"Legatum Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye'de insanların yüzde 69.3'ünün tanımadığı birine yardım etme eğiliminde değil. Aynı araştırmaya göre 'son bir ay içinde gönüllü bir işte çalıştınız mı?' sorusuna ise toplumun yalnızca yüzde 4.2'sinin evet cevabı verdiği görüldü. Bu sayının dünya ortalaması yüzde 19.1. Bu gönüllülükte nerede olduğumuzu gösteriyor. Ayrıca Türkiye'deki insanların birbirine olan güvenini araştıran enstitü Türkiye'de bu sayının yüzde 8.4'te dünyada ise yüzde 24.1 oranında olduğunu açıkladı. Ayrıca insanların aileye ve arkadaşlara güvenme oranı ise Türkiye'de yüzde 69.2 iken dünyada bu oran 80.6."
YÜZLERCE AFRİKALI AİLEYE ULAŞTIK
Her dakika 1 annenin yaşamını yitirdiği, 1 milyar insanın temiz suya ulaşamadığı bir dünyada Türkiye'nin de dışına çıkarak dezavantajlı bireylere ulaşmak için Sen de Gel Derneği'ni kurduğunu ifade eden eğitim gönüllüsü Betil, dünyadaki ilk faaliyetlerini Afrika'nın en küçük ülkesi Gambiya'da gerçekleştirdiğini anlattı. Betil, şöyle devam etti:
"Gambiya'daki projemizle 300 küçükbaş hayvan ve 7 balıkçı teknesi alındı, yoksul ailelere dağıtıldı. Her aile 3 yıl boyunca her iki yeni doğan yavrudan birini hayvanı olmayan başka bir aileye vermekle yükümlü. Böylece projenin sürdürülebilirliği sağlanıyor. 2012 sonunda 41 köyde 356 ailenin yararlandığı proje, 90 köyde 1968 hayvanla sürüyor, 816 aile yararlanıyor. Elektriği olmayan, taşıma su kullanılan köylerde çocuklarından sadece birini okula gönderebilen aileler, hayvanlar çoğalırsa diğer çocukları da okutabilmeyi umuyorlar. - İzmir
Son Dakika › Güncel › İbrahim Betil'den Gençlere Sivil Toplum Dersi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?