İngiltere, Myanmar'ın Londra Büyükelçisi U Kyaw Myo Htut'u Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki tüm toplumlara acil insani yardım ulaştırılması çağrısında bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, İngiltere'nin Uzak Doğu ve Güney Doğu Asya'dan Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hugo Swire'in dün Myanmar'ın Londra Büyükelçisi U Kyaw Myo Htut ile görüşerek, Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde görev yapan insani yardım görevlilerine getirilen kısıtlamalar ve eyaletteki durumdan endişe duymaya devam ettiklerini aktardığı belirtildi.
Açıklamada, Arakan'daki insani durumun, eyalette bulunan insani yardım görevlilerinin şubat ayında tahliye edilmesi ve görevlilerin evleri ve ofislerine mart ayında düzenlenen saldırılarla daha da kötüleştiği vurgulanarak, bunun sonucunda Arakan'daki yüzbinlerce savunmasız kişinin, özellikle Rohingya Müslümanlarının, hayati önem taşıyan tıbbi ve insani malzemeye ulaşamadığına dikkati çekildi.
Açıklamada, Swire ve U Kyaw Myo Htut arasında geçen görüşmenin detaylarına değinilerek, "Swire, Myanmar hükümetinden insani yardıma ihtiyacı olan tüm toplumların yardıma ulaştıklarından, insani yardım görevlileri ve Arakan eyaletindekilerin güvenliğinin sağlandığından emin olunması çağrısında bulundu" ifadesi kullanıldı.
Swire'in aynı zamanda İngiliz hükümetinin, Arakan'da yürütülen nüfus sayımından duyduğu derin endişeyi dile getirdiği belirtilen açıklamada, "Sayımın kurallarının uluslararası norm ve standartlara uygun olması için Myanmar hükümetine çağrılarımızı defalarca tekrarladık" denildi.
Myanmar hükümetince Bangladeş'ten gelen göçmenler olarak görülen Rohingya Müslümanları, 1982'de kabul edilen yasa ile vatandaşlık haklarını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon 300 bin Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor.
Eyalette geçen yıl Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya Müslümanı, Arakan'dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor. - London, City of
Son Dakika › Güncel › İngiltere'den Myanmar'a Çağrı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?