Irak Başbakan'ı Maliki Görevi Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Irak Başbakan'ı Maliki Görevi Bıraktı

Irak devlet televizyonu, Irak Başbakanı Nuri El Başbakanı Maliki görevinden ayrıldığını açıkladı.

14.08.2014 22:56  Güncelleme: 23:37

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Meclis Başkanı Yardımcısı Haydar El Abadi'yi hükümeti kurmakla görevlendirerek Başbakan Nuri El Maliki devre dışı bırakmasının ardından Irak'ta beklenen istifa haberi geldi.

GÖREVİ BIRAKTI, DAVAYI GERİ ÇEKTİ

Kanun Devleti Koalisyonu Milletvekili Selah Abdurrazzak, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin görevini bıraktığı bildirildi. Abdurrazzak, yaptığı açıklamada Maliki'nin, başbakanlık görevini Haydar el-İbadi'ye teslim edeceğini söyledi. Abdurrazzak, ayrıca "Maliki'nin, Irak Federal Mahkemesi'nde Cumhurbaşkanı Fuat Masum hakkında açtığı davayı geri çektiğini" ifade etti.

BIRAKMAK İÇİN 2 ŞART SUNDU

Maliki, kendisi hakkında dava açılmaması ve siyaset yapmasına izin verilmesi şartıyla başbakanlığı Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el Abadi'ye devretmeye razı oldu. Maliki, başbakanlıktan çekildiğini ve başbakanlık iddiasından vazgeçtiğini Irak televizyonlarından yapılan yayında duyurdu.

"ADAYLIĞIMI GERİ ÇEKİYORUM"

Maliki açıklamasında, "Irak'ın bütünlüğü ve istikrarının korunması için başbakan adayı Haydar el Abadi lehine adaylığımı geri çekiyorum" ifadelerini kullandı.

GERİ ADIM ATMASINDA ABD VE İRAN ETKİLİ

Maliki, Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un, hükümeti kurma görevini Ulusal Şii İttifakı'ndan Haydar el-İbadi'ye vermesine ilk başta tepki göstermişti. Maliki'ye Irak içinden ve dışından görevi bırakması için baskılar geliyordu. Son olarak İran'ın dini lideri Hamaney de, İbadi'yi destekleyen bir açıklama yapmıştı. Maliki'nin geri adım atmasında ABD ve İran'ın etkili olduğu belirtiliyor.

İBADİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Kararın duyulmasının ardından bir açıklama yapan Haydar İbadi ise, “Maliki, kıdemli bir devlet görevlisi olmaya devam edecek” dedi.

Irak Başbakan\'ı Maliki Görevi Bıraktı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Irak Başbakan'ı Maliki Görevi Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • ADAM: ÇOK ÜZÜLDÜM NE YAPCAZ ŞİMDİ 4 14 Yanıtla
  • yavuz: Mesepci kasap bunlar insanliktan nasibini almamis 6 4 Yanıtla

Advertisement