İşitme engelli genç, ücretsiz değişim platformuyla 23 kişiye umut oldu - Son Dakika
Güncel

İşitme engelli genç, ücretsiz değişim platformuyla 23 kişiye umut oldu

İhtiyaç sahiplerinin ücretsiz şekilde işitme cihazlarına ulaşabilmeleri için değişim platformu kuran lise öğrencisi Fazıl Kerem Gürsoy, kendisiyle aynı mücadeleyi veren 23 kişinin hayatını değiştirdi.

17.11.2022 15:16  Güncelleme: 15:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İhtiyaç sahiplerinin ücretsiz şekilde işitme cihazlarına ulaşabilmeleri için değişim platformu kuran lise öğrencisi Fazıl Kerem Gürsoy, kendisiyle aynı mücadeleyi veren 23 kişinin hayatını değiştirdi.

Gürsoy'un, henüz 3 yaşındayken yapılan tetkiklerinde işitme sorunları yaşadığı tespit edildi. Bunun üzerine Gürsoy, doktor olan annesinin desteğiyle büyük bir mücadeleye başladı.

Engeline karşı verdiği mücadelede Gürsoy'un hayatı işitme cihazı kullanmasıyla değişti. Gürsoy'un cihazla duyma sorunları en aza indirilirken, konuşma terapileriyle de bu problemlerinin büyük kısmı giderildi.

Şu anda Üsküdar Amerikan Lisesi 12. sınıf öğrencisi olan Gürsoy, yaklaşık 2 yıl önce kendisiyle aynı mücadeleyi veren ancak maddi zorluklar nedeniyle cihaza erişimde sıkıntılar yaşayan bireyler için proje geliştirmeye karar verdi.

Bu düşünceden yola çıkarak ücretsiz işitme cihazı değişim platformu oluşturmaya karar veren Gürsoy, ailesi ve projeye gönüllü destek veren arkadaşları Ahmet Kerem Aydemir, Yusuf Can ve Oğuz Yıldırım'ın desteğiyle "duymakistiyorum.org" adını verdikleri web sitesini kurdu.

Gürsoy, site aracılığıyla ihtiyaç fazlası olan ve bağışlanan işitme cihazlarını gerekli onarım ve testlerinin ardından ücretsiz şekilde yeni kullanıcısıyla buluşturmaya başladı. 23 ihtiyaç sahibinin cihaza kavuşmasını sağlayan Gürsoy, projeyle daha çok bireye ulaşmayı hedefliyor.

"Çok zorluklar yaşıyorum ama üstesinden geldim"

Fazıl Kerem Gürsoy, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, teşhis aldıktan sonra cihaz kullanmaya başladığını, bu süreçte konuşma ve duyma üzerine çeşitli sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Gürsoy, "Duyamadığım için konuşmam da çok anlaşılır olmuyordu. İnsanların içine çıkmam da zor oluyordu. Toplum tarafından anlaşılmam çok kötü yöndeydi. Daha sonra konuşma terapistleriyle birlikte hayatım biraz daha düzeldi. Annemle çok güzel bir mücadele verdik bu konuda. Okulda, arkadaş ortamında insanlarla anlaşmak benim açımdan biraz daha zor oldu. Ama bir şekilde sürekli en iyisini istedim, sürekli başarmayı istedim. Şu anda Üsküdar Amerikan Lisesi'nde okuyorum. Buradan da Amerika'da bir üniversiteye giderim diye düşünüyorum. Aslında bir nevi hem mücadeleciyim hem de başarı odaklı biriyim. Çok zorluklar yaşıyorum ama üstesinden geldim." diye konuştu.

Projenin, konuşma terapisine gittiği dönemde ihtiyaç sahibi bir çocuğun cihaza erişemediği için yaşadığı ileri seviye sorunları görmesiyle ortaya çıktığını belirten Gürsoy, şunları kaydetti:

"Maddi zorluk çeken insanlar bu fırsattan faydalanmalı diye düşündüm. Çünkü cihazı takmam hayatımı olumlu yönde etkiledi. Artık bu cihaz olmayınca kesinlikle boşluk gibi bir şey oluşuyor. Bu cihazla birlikte ben de sizler gibi oluyorum. Maddi zorluklar bunlara engel olmasın diye böyle bir proje tasarladım. Babamın da desteğiyle bu projeye başladık.

Bir web sayfası kurduk. Eğer kişilerin yedek işitme cihazları varsa bunu sistemde bağışlasınlar, cihazı talep eden ihtiyaç sahipleri ise sistemden bu cihazı alabilirler. Şu ana kadar 23 kişiye cihaz tahsis ettik. 23 kişi bizim sayfamızdan yararlandı. 18 kişinin ise doktorlar tarafından hastalıkları teşhis edildi. Aslında bu projeye başlarken benim nihai amacım bir kişiye bile olsa yardım etmekti. 23 kişi güzel bir rakam ve daha fazla kişiye yardım etmek istiyoruz."

Gürsoy, elinde fazla işitme cihazı bulunan bireylerin projeye katkı sağlayabileceğini ve bu sayede daha çok ihtiyaç sahibine ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

"Okulda da böyle insanların olduğunun farkına vardık"

Gürsoy'un sınıf arkadaşı, projenin gönüllü yürütücülerinden 12. sınıf öğrencisi Ahmet Kerem Aydemir de projede gönüllü olarak yer aldığını söyledi.

Aydemir, "Aslında ilk olarak okul topluluğuna duyurmak amacıyla başladık. Daha sonra oluşturduğumuz web sitesi ve yaptığımız çalışmalarla bu etkimizi daha da büyütmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Projeyle ilk olarak okulda da böyle insanların olduğunun farkına vardıklarını ifade eden Aydemir, şöyle devam etti:

"O açıdan alt ve üst dönemlerle beraber böyle bir projeye adım atmak bizim için de çok önemliydi. Aynı zamanda okul dışında da farklı ihtiyaç sahipleriyle tanıştık. Onların da bu cihaz değişim programı sayesinde böyle bir fırsata sahip olmaları tabii ki bizim için de en önemli amaçtı. Onların da bu mutluluğu yaşadığını görmek bizi çok mutlu etti."

İşitme engelli genç, ücretsiz değişim platformuyla 23 kişiye umut oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İşitme engelli genç, ücretsiz değişim platformuyla 23 kişiye umut oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement