Tüm fazları tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı, engelli yolcular için özel olarak tasarlandı. Havalimanında engelli yolcular için ayrı otoparklar, asansörler, hissedilebilir şeritli yollar, özel giriş kapıları tasarlandı.
İstanbul Havalimanı, engelli yolcuların rahat kullanabilmesi ve her türlü hizmetten faydalanabilmesi için özel olarak düzenlendi. Havalimanı otoparkının toplam araç park kapasitesinin yüzde 5'i engelli yolcular için ayrıldı. Havalimanının toplam 40 bin araçlık otopark alanı göz önüne alındığında bu rakam, iki bin engelli park yeri anlamına geliyor. Ayrıca tüm engelli aracı park alanları, otoparktaki asansör noktalarına paralel olacak biçimde planlandı. Böylece aracını park eden engelli, kolaylıkla asansöre ulaşarak havalimanına girebilecek. Belirlenen park alanlarına engelli işareti ve diğer araçların da bu alana park etmemeleri için uyarı levhaları konuldu.
Görme engelliler için yolcu hissedilebilir yüzeyler
Havalimanına giden engelli yolcular, terminale 2 yoldan giriş yapacak. Engelliler, kendileri için özel tasarlanan yollardan havalimanına giriş yapacak. Servis katında araçtan iniş noktasından başlayarak giden yolcu katına çıkan asansör önlerine kadar, hissedilebilir yüzey şeritler bulunuyor. Giden yolcu katında otopark ve terminali birbirine bağlayan köprülerin otopark sınır noktasından başlayarak 2 köprü boyunca uzanan ve danışma ofislerinde son bulan 2 şerit hissedilebilir yüzey konuldu. Gelen yolcu katı da engelliler için özel hazırlandı. Gelen engelli yolcular, terminalin giden yolcu katında bulunan 2. kapıdan çıkış yapacaklar. Dış hatlar gelen yolcu, karşılayıcı-uğurlayıcı alanına açılan çıkış kapısından başlayarak 1 şerit hissedilebilir yüzey, iç hat gelen yolcu karşılayıcı-uğurlayıcı alanına açılan çıkış kapısından başlayarak 1 şerit hissedilebilir yüzey 2. çıkış kapısına kadar uzanıyor.
Engellilerin toplu ulaşım araçlarına ve taksilere ulaşmaları için taksi yoluna kadar hissedilebilir yüzey konuldu.
Engelliler için ayrı kontuar, güvenlik ve pasaport kontrol noktası
Havalimanında engelliler için check-in kontuar, güvenlik ve pasaport geçişleri için ayrı bankolar oluşturuldu.
Yönlendirme levhaları engelliler için özel tasarlandı
Havalimanındaki yönlendirme levhaları engelli yolcular için özel olarak tasarlandı. Görme engelliler için Braille alfabesi yerleştirilen yönlendirme tabelalarına, zihinsel özürlülere yönelik anlaşılabilir sembol/piktogramlar konuldu.
Engelliler için özel hizmet isteme noktaları
Havalimanındaki otoparktan terminale bağlantı sağlayan köprülerde totem ve yönlendirmeler ile hizmet isteme butonlarının olduğu nokta ve asistan çağrı telefonları yerleştirildi. Otoparktan terminale giden yolcu katına bağlantı sağlayan 1, 3, 5, 7 numaralı köprülerde birer adet engelli asistan telefonu ve çağrı butonu konuldu. Gelen yolcu katında da karşılayıcı-uğurlayıcı salonunda birbirine eşit mesafelerde 4 adet engelli asistan telefonu yerleştirildi. Engelli yolcular, bu noktalardan yer hizmetleri kuruluşlarını arayarak hizmet talebinde bulunabilecek.
Asansör ve yürüyen merdivenler engelliler için uyarlandı
Terminaldeki tüm asansörler normal yolcu ve engelli yolcu standartlarına uygun hazırlandı. Türkçe ve İngilizce sesli uyarı sistemi, Braille alfabesi bulunan asansör önlerinde en az 170-170 santimetrelik manevra alanı bulunuyor. Yürüyen merdivenlerin, merdivenin başında ve sonunda kırmızı ve yeşil ışıklar ile hareket yönü ve hareket başlangıç yönü belirtildi. Ayrıca her basamak kenarı merdiven çevresi ile zıt renkler ve tonlarla belirginleştirildi.
Yürüyen bantların eğimi yüzde 12'den daha az olarak ayarlandı ve hız ayarı uygulaması kullanılarak saniyede yarım metreden daha fazla hızlanması engellenebiliyor. Terminal binasına bağlı 77 adet yolcu köprülerinin her birinde engelli yolcuların kullanımına sunulan asansörler bulunuyor.
Engelli yolcu ve personele ayrı tuvalet
İstanbul Havalimanı'nda 131 adet engelli yolcu, 63 adet engelli personel tuvaleti buluyor. Yardım çağrı ve acil durum butonu bulunan engelli tuvaletlerinde görme engeliler için Braille alfabeli tabelalar da yerleştirildi.
Abdesthanelerde de engelli kullanımına uygun alanlar ayrıldı.
Engelliler için özel dinlenme alanı
İstanbul Havalimanı'nda engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı kişiler için özel dinlenme noktaları oluşturuldu ve bekleme koltukları konuldu. Tüm oturma gruplarının yüzde 5'i kadar olana bu alanlar, engelli işareti ile belirtildi. Giden yolcu katında 2 ayrı bölgesinde engelli yolcu bekleme alanı oluşturuldu.
Son Dakika › Güncel › İstanbul Havalimanı 'Engelli Dostu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?