Kurban kesiminin Allah’a teslim olmak anlamına geldiğini belirten Burdur Müftüsü Osman Artan, şöyle konuştu: "Kurban ibadeti sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamına gelir. Halk arasında zaman zaman çok yakın dostlarımıza kurban diye sesleniriz ama dinen baktığımızda kurban ibadeti belli şartları taşıyan insanların üzerine vacip olan bir ibadettir. Diğer mezheplere göre sünnettir ama Hanefi mezhebine göre vacip olan ibadettir."Koyun ve keçilerin kurbanlık olabilmesi için 1 yaşını doldurmuş olmaları gerektiğini belirten Artan, şunları söyledi: "Dana ve sığır cinsinden olan hayvanların da 2 yaşında olması gerekiyor. Keçi ve koyun tek kişi için kurban edilir ama dana ve sığır cinsinden olan hayvanlar 7 kişiye kadar kurban edilebilir. Kurban ibadeti et ihtiyacını karşılamak değildir. Sadece Allah rızası için malımızı hatta canımızı feda edebileceğimizin göstergesidir. O nedenle Kur'an-ı Kerim’de Yüce Rabbimizin buyurduğu gibi sizin kestiğiniz kurbanların ne etlerine ne de kanlarına Allah’ın ihtiyacı vardır. ‘Sizin ancak takvanız önemlidir’ diye Yüce Mevla’mızın söylediği gibi kurban ibadeti bizim Allah’a teslimiyetimizin bir göstergesidir."
KURBAN İBADETİNİN ŞARTLARI
Kurban ibadeti ile ilgili belli şartların olması gerektiğini kaydeden Artan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hayvanlarda belli şartlar olması lazımdır. Halk arasında çokça sorulur. Boynuzları küçükken köreltilmiş hayvanların kurban edilip, edilemeyeceği konusu, hayvanlar ayıplı olmadığı için, hayvanın besili olması önemlidir. Vatandaşlarımızı kurbanlıklarla ilgili sorularını cevaplandırmaları için Burdur Müftülüğü’ne her zaman bekliyoruz. Alınan kurbanlık ayıplı olmayacak. Kurban kesim yerine kadar yürüyemeyecek derecede hasta olan, uyuz olan, verem olan hayvanlar kurban edilemez. Kurban kesim yerine kadar gitmiş olması, semiz olması lazımdır. Bunun ibadet olduğunu hissetmemiz lazımdır."
KURBAN KOMİSYONU OLUŞTURULDU
Kurban komisyonu oluşturduklarını anlatan Artan, sözlerine şöyle devam etti: "Kurban Bayramı günlerinde ilimizde alınması gereken tedbirler görüşüldü. Ülkemize yurt dışından kaçak yolla giren hayvanlar olabiliyor. Hayvanların sokaklarda kesilmesini istemiyoruz. Artıklarının sokaklara atılmasını istemiyoruz. İbadet yaparken, başkalarını rahatsız etmememiz lazım. Bazen hayvanları sokakta kesiyorlar, sakatatını sokaklara atıyorlar, vatandaşlarımız rahatsız oluyorlar. Vatandaşlarımızın kurban ibadetini yaparken, dışarıda hastalığa meydan verecek ortamlardan uzaklaştırılması lazımdır."
KURBAN YERİNE PARA VERİLEMEZ
Kurbanlıklara eziyet edilmemesini söyleyen Artan, kurban yerine para bağışında bulunacak olan vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kurban yerine para verilemeyeceğini, kurban kesiminin gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Artan, şunları söyledi: “Kurbanlıklara eziyet edilmemesi lazım. Onlar da bir can taşıyorlar. İbadeti yaparken, hayvanları bazen ayağından asıp değişik şekillerde hayvanların çırpınmasına sebep olan hal ve hareketleri de görüyoruz. Bunlarında tedbirlerinin alınması lazımdır. Hayvana eziyet etmeden, işkence yapmadan kesilmesi lazımdır. Bunu yapan mezbahalar var. Komisyon kararları doğrultusunda kurban kesim yerleri belirlendi.Hijyenik ortamlarda kurban kesilirse daha güzel olur. Kurban Bayramı'nda fakirlerin gözetilmesi lazımdır. Göz önünde olmayan fakirlerimiz varsa onların bulunması lazım. Bazılarına vekalet vermek suretiyle değişik hayır kurumlarına vermek, burada altını çiziyorum. Kurban yerine para vermek olmaz, mutlaka kurbanın kesilmesi lazımdır. Biz Kurban Bayramı’nın huzur içinde sağlıklı bir ortam içinde geçmesini diliyorum."
Son Dakika › Güncel › İşte Kurban İbadetinin Şartları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?