İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi - Son Dakika
Güncel

İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Finansal yapı, mali politikalar ve kalkınma birbirini destekleyen sac ayağı niteliğindedir.

02.04.2015 12:58

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Finansal yapı, mali politikalar ve kalkınma birbirini destekleyen sac ayağı niteliğindedir. Bu konuda attığımız adımların bütçe disiplinine herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak" dedi.

Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'ndeki, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne ilişkin basın toplantısında, sigorta primi işveren hissesi desteğinin hem süre hem de oran itibariyle artırıldığını söyledi.

Mevcut desteğin bu sene sonuna kadar yapılacak yatırımlar için birinci bölgede sıfırdan 2 yıla, 2. bölgede sıfırdan 3 yıla çıkarıldığını bildiren Davutoğlu, "3. bölgede 3 yıldan 5 yıla, 4. bölgede 5 yıldan 6 yıla, 5. bölgede 6 yıldan 7 yıla, 6. bölgede 7 yıldan 10 yıla çıkarılacak. Bunlar da yatırımcıya yatırım esnasında verilen destekler" diye konuştu.

Davutoğlu, finansmana erişim, yatırım finansmanı alanının genişletilmesi ve atılacak adımlar hakkında önemli kararlar aldıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Öz sermaye ile finansmana tam destek sağlanacak. TBMM'de mart ayında kabul edilen Kanun ile öz sermaye ile finansmana vergi kolaylıkları getirilmiştir. Bu paketin en önemli unsurlarından biri. Böylece, nakdi sermaye artırımı yapan şirketler için, artırılan sermayenin belli bir kısmı her yıl kurum kazancından indirilebilecek.

Bu uygulama ile şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendiriliyor. Yani şirketler kredi almak suretiyle bankacılık sisteminden borçlanarak yaptıkları yatırımlardan çok daha avantajlı bir şekilde öz sermayelerinin artırılması suretiyle yaptıkları yatırımlarda sermaye artırımlarında teşvik edilecek. Ekonomideki atıl kaynaklar sisteme kazandırılmış olacak. Ayni varlıkların nakde dönüştürülerek şirketin sermaye yapısı güçlendirilmiş olacak. Yeni şirket kurma ve halka arz özendiriliyor. Yurtdışında bulunan sermayenin yurtiçine çekilmesi bakımından da çok özel bir imkan sağlanmış olacak. Bu şirketlerimizin sermaye yapılarını güçlendirecek, şirketlerimizin borçluluk oranlarını ve şirket borçları üzerinden doğabilecek riskleri minimize edecek. Sermaye yapıları üzerinden de krizlere dirençli, sermaye yapısı güçlü şirketlerimizin doğuşuna vesile olacak."

"Tasarım merkezleri de Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek"

Başbakan Davutoğlu, yatırım  mallarının  ve  ara  malların  vadeli  ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranının yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirileceğini açıkladı.

Böylece sanayicinin girdi maliyetinin azaltıldığına işaret eden Davutoğlu, "Bu, özellikle yatırım malları ve ara mallarının maliyeti azaltılacak bir adım. Ar-Ge ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak. Bu faaliyetler aslında tam da niteliksel dönüşümü ortaya koyan çalışmalardır. Tasarım aşaması, katkı değer itibariyle en fazla değerin, zihinsel katkının da yapıldığı bir aşama. Bu çerçevede nihai ürün kadar, o ürüne giden bütün süreçlerdeki etkin katkıyı artıracak bir dönem. Bu çerçevede tasarım merkezleri, Ar-Ge merkezleri gibi desteklenecek. Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına olanak sağlanacak. KOBİ'lerin siparişe dayalı Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri desteklenecek" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Hazine destekli kefaletin kapsamının genişletildiğini de açıklayarak, "TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Kanun ile Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar lira tutarındaki kaynak, 2 milyar liraya çıkarıldı. Böylelikle Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar lira tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin önü açıldı. Bakanlar Kurulu Kararı ile Hazine destekli kefalet sisteminden yararlanabileceklerin kapsamı genişletilmiş ve kapsama imalatçı KOBİ'ler ile kadın girişimciler de ilave edildi" diye konuştu.

"İmalatçı KOBİ ve kadın girişimcilere ilave destek"

Ahmet Davutoğlu, imalatçı KOBİ'lere ve kadın girişimcilere ilave destekler vereceklerini duyurarak, özellikle KOBİ'lerin güçlendirilmesi ve kadın girişimcilerin iş hayatındaki paylarının artırılması için özel tedbirler alınacağını kaydetti. Davutoğlu,  şunları kaydetti:

"İmalatçı KOBİ'ler bağlamında mevcut durumda her bir KOBİ için 1,5 milyon lira ve her bir risk gurubu için 2 milyon lira olan kefalet limiti, imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2,5 milyon liraya, her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler için ise 3 milyon liraya çıkarıldı.

Ayrıca, diğer KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade, imalatçı KOBİ'ler için 10 yıla çıkarılmış, diğer KOBİ'ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ'ler için yüzde 80'e çıkarıldı.

Kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması ve böylelikle kadın istihdamının artırılması amacıyla yeni bir düzenleme başlatıldı. Düzenleme ile kadın girişimcilerin 100 bin liraya kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanacak."

"Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak"

Başbakan Davutoğlu, Ar-Ge'ye dayalı sanayi yatırımları için özel bir proje ve finansman modeli geliştireceklerini bildirdi. TÜBİTAK tarafından, başta enerji, ulaştırma ve sağlık sektörleri olmak üzere imalat sanayisinde hazırlanan projelerin Türkiye Kalkınma Bankası aracılığı ile destekleneceğini belirten Davutoğlu, bu kapsamda fizibilite çalışmalarının da TÜBİTAK tarafından sonuçlandırılacağını dile getirdi.

Davutoğlu, bu noktada projelerin özel sektör tarafından hayata geçirileceğine dikkati çekerek, "TÜBİTAK gerektiği takdirde bu şirketlere belirli bir süre ortak olabilecek. Projenin finansmanında özel sektör öz kaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlayacak. Bütün bu çalışmalar esnasında aldığımız önemli bir karar da Türkiye Kalkınma Bankasının çok ciddi bir yeniden yapılanma süreci içine girmesidir. Türkiye Kalkınma Bankası bütün bu kalkınma, istihdam projelerini düzenlemek ve onlara yeterli desteği verebilmek için çok ciddi bir şekilde yeniden yapılandırılacak ve dünyadaki örnekleriyle rekabet edebilecek düzeye getirilecek" ifadelerini kullandı.

"Atılan adımların bütçe disiplinine olumsuz etkisi olmayacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, paket kapsamında KOBİ'lere teminat kolaylığı da getirildiğini kaydederek, "KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engelleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak. Şimdiye kadar taşınırların teminat olarak kullanılmaması sebebiyle sadece nakti teminatların gelebileceği bir limit var, taşınırlar teminat olarak kullanıldığında özellikle finansmana erişim bakımından son derece önemli bir imkan sağlanmış olacak. Bununla ilgili hazırlanmakta olan Kanun Tasarısı önümüzdeki dönemde TBMM'ye sevk edilecek" dedi.

Davutoğlu, bir taraftan istihdamın artırılması, diğer taraftan yatırımların teşviki, vergi indirimleri ve diğer teşviklerle, en önemlisi de finansmana erişim imkanının artırılmasına dayalı kapsamlı bir teşvik paketini, sanayici ve üreticilerin hizmetine sunduklarını belirtti.

Bunların entegre ve bütüncül bir ekonomik anlayışın yansımaları olduğuna işaret eden Davutoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz 25 Öncelikli Dönüşüm Programını ilan ederken aslında onun ayrılmaz bir parçası olarak bu paketi de beraber çalıştık. Önümüzdeki dönemde bir taraftan olabilecek konjonktürel sorunlarla etkin bir şekilde mücadele etmeyi planlayacağız, diğer taraftan ekonomimizin büyüme performansının sürdürülmesini temin edeceğiz ama en önemlisi de uzun dönemde Türk ekonomisinin, dünyanın en büyük 10 gücü arasına girebilmesi için yapısal reformlara devam edeceğiz.

Şunu da bir kez daha vurgulamak isterim, finansal yapı, mali politikalar ve kalkınma birbirini destekleyen sac ayağı niteliğindedir. Bu konuda attığımız adımların bütçe disiplinine herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak. Bu teşvikler aksine şu aşamada bütçe disiplini içinde atılan adımlar olmanın yanında, hemen sonrasında üretim artışının getireceği vergi artışı ile birlikte bütçemizi daha da güçlendirecek bir dönemin önünü açacaktır. Bu anlamda kısa dönemli adımlarla, orta ve uzun vadeli adımları bir bütün içinde değerlendiren bir perspektifle bakıyoruz.

25 Öncelik Dönüşüm Programı ile ilgili olarak yaptığımız açıklamada, çalışmaların 3 aylık değerlendirmesini kamuoyuna sunacağımızı belirtmiştik, bu ayın ikinci yarısında, nisan sonuna doğru bu adımların ilk 3 aylık performansı konusunda bilgilendiren kapsamlı bir kamuoyu açıklaması yapacağız. Bu paketin üreticilerimize, sanayicilerimize, girişimcilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Yeni istihdam alanları açması ve vatandaşlarımızın bereketli bir şekilde bunlardan istifade etmesini diliyorum."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement