Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek veren ve 1 Temmuz'da AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek olan İtalya'da, aydınlar tarafından, "Türkiye, 2023'te Avrupa'da" adıyla dernek kuruldu.
İtalya'nın köklü siyasi partilerinden Radikal Parti ile farklı alanlardan Türkiye'yi iyi tanıyan İtalyan aydınları, siyasileri ve uzun yıllardır bu ülkede yaşayan Türkler'in öncülüğünde kurulan derneğin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılında AB üyesi olmasını desteklemek amacıyla kurulduğu bildirildi.
"Türkiye, 2023'te Avrupa'da" isimli dernek, düzenlenen tanıtım toplantısı ve üyelik sürecinin masaya yatırıldığı bir panelle tanıtıldı.
Radikal Parti merkezindeki tanıtım ve panele, İtalya'nın eski Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova, İtalyan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pierferdinando Casini, Senato AB Politikaları Komisyonu Başkanı Vannino Chiti ile iki ülke ilişkilerine hakim, ekonomi, siyaset, diplomasi, üniversite ve basın camiasından çok sayıda uzman katıldı.
Toplantıya yoğun programı nedeniyle katılamayan ve yazılı bir mesaj gönderen İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Ankara'nın AB'ye üyelik sürecini desteklediklerini belirtti.
Tanıtım toplantısının başında söz alan Radikal Parti Başkanı Marco Panella ise "Derneğin adı 'Türkiye 2023'te Avrupa'da' değil, 'Türkiye hemen Avrupa'da' olmalı diyerek, Türkiye'nin bir an önce AB'ye alınması gerektiğini savundu.
Derneğin tanıtım toplantısını takiben "Türkiye Avrupa Birliği'nde: İtalya'dan, katılım müzakerelerinde bir ileri adım" başlığıyla düzenlenen panele katılan eski Dışişleri Bakanı Radikal Partili Emma Bonino, İtalya'nın 2003 yılında üstlendiği dönem başkanlığından bu yana İtalyan hükümetlerinin Türkiye'nin AB üyelik sürecini desteklediğini hatırlatarak, 2000'li yılların başında tüm olumlu ve sorunlu yanlarıyla birlikte, iyi niyetle üyelik müzakerelerini başlatan etmenlerin kendisine göre üyelik için artan bir önemle, halen geçerli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin donmasındaki bir nedenin de Kıbrıs sorunu olduğunu söyleyen Bonino, adadaki her iki taraftan da siyasi yönetici sınıfının, adayı 40 yıl öncesine adeta hapsettiğini savundu.
Türkiye'nin üyelik müzakerelerine başlama kararının AB ülkelerinin devlet başkanlarının oybirliğiyle aldığı kararla başladığını anımsatan Bonino, "Ancak birtakım nedenlerle üyelik müzakerelerine başlanması kararının üstünden birkaç ay geçtikten sonra, bu karara imza atan aynı Alman ve Fransız liderler bazı gerekçelerle müzakere sürecini bloke etti. Müzakere masasına iyi niyetle dönmeye ihtiyaç var" dedi.
Diğer konuşmacılar
Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Pierferdinando Casini, insan hakları, basın özgürlüğü ve hukuk sisteminde Türkiye'nin çok sayıda geri adım attığını ifade ederek, "Bu noktada size şunu soruyorum. Peki, bizim attığımız adımlar ne derece bu geriye gidişi provoke etti? Çok fazla, çok... Burada sadece Türk yetkililerin sorumluluğu olduğu söylenemez" diye konuştu.
Türkiye'nin İtalyan dış politikasında önemli bir yerde olduğunu ifade eden Casini, "Avrupa, Türkiye'ye kapıları kapatmayı göze alamaz" dedi.
İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Benedetto Della Vedova da, Türkiye'nin 20-30 yaş aralığında önemli bir genç nüfusa sahip olduğunu belirterek, "İleriye doğru bakıldığında Türkiye'nin üyeliği ekonomik açıdan büyük fırsat olabilir" ifadesini kullandı.
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi olarak 204-2010 yıları arasında görev yapan ve kısa süre önce Cumhurbaşkanı Abdulah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı takdim edilen Carlı Marsili de toplantıya videokonferans yöntemiyle katıldı.
Marsili, Cumhurbaşkanlığı seçimine giden Türkiye'deki siyasi duruma ilişkin bilgi aktarırken, siyasi istikrarı ve ekonomik büyümesi olan dinamik Türkiye'nin yalnız bırakılmaması gerekliliğine işaret etti.
Marsili, panelin ismine atıfta bulunarak, Türkiye'nin adaylık süreci için "İtalya'nın AB Dönem Başkanlığı, müzakerelerde bir adım ileri gitmek için olağanüstü bir fırsattır" dedi.
Panele telekonferans yöntemiyle katılan Türk Hava Kurumu Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Valeria Giannotta da, İtalya'nın dönem başkanlığında Türkiye'nin yargı ve temel hakları içeren 23. müzakere başlığının açılması yönünde iyimser bir havanın olduğunu dile getirdi. - Roma
Son Dakika › Güncel › İtalya'da, Türkiye'nin AB Üyeliğine Destek Amaçlı Dernek Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?