Iuc Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Iuc Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Açıklaması

Iuc Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Açıklaması

Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, “Kuzey Irak üniversitelerinde Türk Dili Edebiyatı bölümleri açılacak” dedi.

01.11.2016 14:18

Uluslararası Üniversiteler Konseyi (IUC) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, "Kuzey Irak üniversitelerinde Türk Dili Edebiyatı bölümleri açılacak" dedi.

Kuzey Irak'ın Dohuk ve Zaho Üniversitelerinde Türk Dili Edebiyatı bölümlerinin açılması çalışmalarını başlatmak için bölgeye giden Azizoğlu, yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Üniversitelerin ve belli bir dereceye kadar da diğer yüksek öğrenim enstitülerinin doğaları gereği uluslararası karakterde olduklarını belirten Azizoğlu, "Öğrenci ve personel değişimleri, araştırma, işbirliği ve bilgi paylaşımı ve bilginin bizzat evrensel oluşu bu uluslararası niteliğe katkıda bulunmaktadır. Enformasyon ve iletişim teknolojilerindeki yeni gelişmeler, bölgesel ekonomik ve siyasi blokların oluşmasına yol açmış, ülkeler ve halkların birbirlerine bağımlılığını ve karşılıklı dayanışmasını büyük ölçüde artırmıştır. Bu çerçevede halklar arasındaki kültürel algı ve anlayışlar, saygınlık ve tolerans gibi temel nitelikler ön plana çıkarken, bu tür niteliklerin gelişimini beslemeye yardımcı olmak üzere yüksek öğretimin dil ve kültür alanında komşu ülkelerde bölümler açılması ülkemiz için önemli ve anlamlı bir hale gelmiştir" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin 1970'lerde doruğuna çıkan ekonomik rekabet gücünün, üniversite eğitiminin uluslararasılaştırılmasının temel bir itici güç oluşturduğunu kaydeden Azizoğlu, "Bugün gelişmekte olan ülkelerdeki bireyler ve halkların birbirleri ile ve dünya genelindeki bireyler ve halklarla iletişim içine girdikçe yüzleştikleri konular ve zorluklar aslında paylaşılan ortak konular ve sorunlardır. Yüksek ölçüde birbirine bağımlı hale gelen ve birbirlerinin farkında olanların yaşadığı bir dünya için geleceğin liderlerini ve vatandaşlarını hazırlamak bağlamında yüksek öğretim aynı kültürü dini ve coğrafyayı paylaşan ulus ve toplumlar için büyük değer taşımaktadır. Bu açıdan bölgemizdeki tüm üniversitelerde akademik ortaklıklar ve mümkün olduğu ölçüde Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerini hayata geçirmek başta çalışmalarımızdandır" dedi.

Yönetim kurulu üyemiz olan Dohuk Üniversitesi Rektörü Mosleh Dohuky ve Denetim Kurulu Üyesi Zaho Üniversitesi Rektörü Lezgin Jamil ile çalışmalar yaptıklarını belirten Azizoğlu, "Erbil Başkonsolosumuz Mehmet Akif İnam ile ortak çalışmalarımız iki önemli üniversitede Türk Dili ve Edebiyatı çalışmalarımızı tamamlamak ve akademik aktif hale getirmek bizleri son derece mutlu etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyanın her alanda olduğu gibi akademi ve yüksek öğretimde de küresel gücü ve önderidir" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Iuc Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement