Izmir Üniversite Uydu Üretecek - Son Dakika
Güncel

Izmir Üniversite Uydu Üretecek

Üniversite uydu üretecekİZMİR Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü uzay araçları tasarlayacak ve üretecek mühendisler yetiştirmeyi hedefliyor.

18.02.2017 10:36

Üniversite uydu üretecek

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü uzay araçları tasarlayacak ve üretecek mühendisler yetiştirmeyi hedefliyor. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, 10 yıl içerisinde Türkiye'nin yerli imkanlarıyla üreteceği uyduyu uzaya fırlatmayı amaçladıklarını belirtti. Şahin, Güzelbahçe'de yapılacak yeni kampüste 19 bin metrekarelik laboratuvar oluşturacaklarını açıkladı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Türkiye'nin kendi uydusunu üretme ve uzaya fırlatma vizyonuna hizmet amacıyla geçen yıl Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nü kurdu. Kısa süre içerisinde yapılanması tamamlanan bölüme 30 öğrenci yüzde 100 burslu olarak kabul edildi. Eğitim dili tamamen İngilizce olan bölümde, hazırlık sınıfında başarılı olan 6 öğrenci birinci sınıfa geçmeye hak kazandı. Bu yıl birinci sınıfta eğitim gören öğrenciler, kimya, matematik, yabancı dil ile havacılık ve uzay mühendisliğine giriş başta olmak üzere çeşitli dersler alıyor.

UYDU ÜRETMEYE ODAKLANDILAR

10 yıl içerisinde tamamen yerli imkanlarla üretilen Türk uydusunu yine tamamen yerli imkanlarla üretilen fırlatma üssünden yörüngeye yollama hedefine odaklandıklarını belirten Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, bölüm hakkında bilgiler verdi. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nü geçen yıl açtıklarını belirten Şahin, Üniversitenin gelecek vizyonu ile ilgili çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir alan havacılık ve uzay alanı. Bu alanda yeni gelişmelerden geri kalmamak adına bir bölüm açtık. Bu bölümle beraber gelecek vadeden bir bölüm olan mekatronik mühendisliği, robotik alanında uzmanlaşmış bir mühendislik alanı. İkisinin birbirine etkileşimini tamamlamak için onlara da yatırımımız olacak. Bu bölümü açarken, üniversitenin gelecek vizyonunda, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye'nin kendi fırlattığı kendi uydusunu üretmek için çalışmalar başlatılmış durumda. Biz de bunun gerisinde kalmayalım, ülkemize bir hizmetimiz olsun, hem üniversite hem ülke olarak dünyaya Türkiye'nin var olduğunu göstermek için bu çalışmalara başladık dedi.

NEDEN KENDİ UZAY ARACIMIZI YAPMAYALIM

Türkiye'nin bu alanda oldukça geride kaldığını belirten Dekan Şahin, Sadece birkaç üniversite ve TÜBİTAK'ın çalıştığı bir alan. Bir de haberleşme amacıyla kullandığımız TÜRKSAT uydularından oluşan bir alan. Kendi uçağımızı, kendi helikopterimizi yapalım diyoruz. Neden kendi uzay aracımızı, kendi uydumuzu yapmayalım Bir kısmını biz yapıyoruz, bir kısmını başkasına yaptırıyoruz, Fransız Guyanası'ndan fırlattırıyoruz diye konuştu.

ÖĞRENCİLER NASA'YI ZİYARET EDECEK

Havacılık ve Uzay Mühendisliği ile Mekatronik Mühendisliği bölümü öğrencilerini NASA'ya götüreceklerini belirten Şahin, 30 Nisan'da Amerika'daki uzay üslerini gezeceklerini anlattı. Orada hem astronotlarla, hem de yeni teknolojilerle öğrencileri buluşturarak gelecekte ulaşabilecekleri noktayı göstermeyi hedeflediklerini söyleyen Şahin, Sadece NASA'yı ziyaret etmeyeceğiz. Avrupa Uzay Ajansı'nı da, Türkiye'deki havacılık uzay fabrikalarını ve TUBİTAK'ın çalışmaları da izleyeceğiz dedi.

YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Yapacakları yeni yatırımlardan da bahseden Şahin şöyle konuştu Burada metal malzemelerin işlenebileceği, elektrik ve elektronik aksamların üretilebileceği laboratuvarlar kurduk. Yakında sipariş ettiğimiz süpersonik, sapsonik rüzgar türbinleri ve jet motorumuz gelecek. Bunun yanında Güzelbahçe'de yapılacak yeni kampüste 19 bin metrekare kapalı alana sahip 11 ayrı bölümün çalışabileceği ortak laboratuvar kuracağız. Burada yine havacılık ve uzay mühendisliği alanında, diğer mühendislik dallarıyla birlikte ekip çalışması gerçekleştireceğiz. Bu alanlarla ilgili olan Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz tarımda ilaçlama alanında kullanılabilecek drone üretimi üzerinde çalışmalarını da sürdürüyor.

NASA DENEYİMLİ ÖĞRETİM ÜYESİ

Bölümde yabancı bilim adamları da ders veriyor. NASA'da çalışmış olan Yrd. Doç. Dr. Fabrizio Pinto da öğretim üyesi olarak üniversitenin bünyesinde çalışıyor. Şu an genel fizik dersleri verdiğini, ancak ilerleyen dönemlerde farklı derslere de gireceğini belirten Pinto, Aslında fizik alanında birçok alanda eğitim verebilirim. Astrofizik gibi konularda, uçuş konularında ders verebilirim. Üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Ekrem Demirtaş'ın 10 yıl içindeki amacı uzaya uydu göndermek. Bu konudaki isteklerini öğrenince NASA'daki tecrübelerimi hizmete sunmak için geldim dedi.

Almanya'da uzun süre fizik alanında çalışan doktorasını tamamlayan Doç. Dr. Diaa Gadelmawla ise Elektromanyetik dalgalar üzerine dersler veriyorum. Uzayda ortam çok farklı. Haberleşme için elektromanyetik dalgalar kullanıyoruz. Almanya'da haberleşme üzerine çalışmalarım oldu diye konuştu.

ÖĞRENCİLERİN HEDEFİ HAVACILIK SEKTÖRÜNÜ GELİŞTİRMEK

Bu bölüme Türkiye'de havacılık sektörünü geliştirmek üzerine geldiğini belirten 1'inci sınıf öğrencisi Vefa Ayyıldız, Türkiye'de bu bölüme istek az, öğrenciler tercih etmiyor. Ülkemizi bu sektörde geliştirerek ilerletmek istiyorum. İleride diğer ülkeler gibi kendi hava araçlarımızı, roketlerimizi yakıtlarımızı üretmemizi istiyorum dedi.

KENDİ ÜRETTİKLERİ UYDUYU FIRLATACAKLAR

Bölümde kurdukları kulüp bünyesinde uzaya uydu fırlatmak için araştırmalara başlayan ve prototip üreten Ecospace roket ve uydu takımının kurucusu öğrenci Can Bağdiken, amaçlarının kendi uydularını üretmek olduğunu belirterek, Telekomünikasyon ve görüntü alma üzerine çalışacak bir uydu olacak. Bu uyduyu kendimiz fırlatmak istiyoruz. Ana hedefimiz bu. Uydunun yüzde 80'ini, yazılımını, tasarımını kendimiz yapmak istiyoruz. Bu alanda çalışacak insanların yetiştirilmesine ön ayak olmak istiyoruz diye konuştu.

Izmir Üniversite Uydu Üretecek
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Izmir Üniversite Uydu Üretecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement