İzmir Urla'da Yetişmez Denilen Çilek Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika
Güncel

İzmir Urla'da Yetişmez Denilen Çilek Geçim Kaynağı Oldu

İzmir'in Urla ilçesinde, kadınlar belediyenin hayata geçirdiği çilek üretimi projesiyle istihdama dahil edildi.

30.04.2019 11:40

İzmir'in Urla ilçesinde, kadınlar belediyenin hayata geçirdiği çilek üretimi projesiyle istihdama dahil edildi. İlk zamanlar 'Urla'da yetişmez' denilerek dikilmeyen çilek, artık katma değeri yüksek bir ürün haline dönüştü. 3 yıl önce yalnızca 3 üretici kadın ile başlayan projeden şimdi 43 kadın faydalanıyor. İlçede kurulan pazarlarda satılan organik çilekler, birçok evin geçimini sağlıyor. Üretici kadınlar, üründen memnun kalan tüketicinin, sipariş vermeye başladığını söyledi.

İzmir'de Urla Belediyesi, ilçede kadın istihdamını arttırmak ve parçalanmış tarım arazilerini değerlendirmek için proje hazırladı. Proje kapsamında Urla'da yaşayan çiftçi kadınlara, çilek fideleri dağıtıldı. 3 yıl önce başlayan projenin ilk yılında yalnızca 3 kadın başvuruda bulundu. Çiftçi kadınlar çilek üretiminden memnun kalınca, ikinci yıl ilçedeki birçok kadın, projeden faydalanmak istediklerini belirtti. 3 kişiyle başlayan proje, şimdi 43 üretici kadın ile devam ediyor.

Urla Belediyesi Tarım Birim Sorumlusu Pelin Şendağ, ilçede küçük ve parçalanmış tarım arazilerinde katma değeri yüksek ürünler yetiştirerek bu alanları değerledirmek ve kadınlara istihdam alanları yaratmak için formül ararken, böyle bir proje hayata geçirdiklerini söyledi. Urla'da çileğin yetişmesinin zor olacağını düşünenlerin, ilk etapta bu çalışmaya temkinli yaklaştıklarını belirten Pelin Şendağ, Çünkü çilek Urla'da yetişen bir bitki değil ama biz projede ısrarcı olduk. Kısa sürede çilekten beklenilen verim ve ekonomik girdi istenilen ölçüde sağlandı dedi.

'HEDEFİMİZE ULAŞTIK'

Projeden faydalanmak isteyen kadınların belediyeye başvuruda bulunduklarını, ardından başvuru yapan üreticilerin toprak analizlerinin yapıldığını ve toprağı çilek yetiştirmeye uygun olan kadınlara fide verildiğini belirten Şendağ, Biz, talepleri alıyoruz. Çilek için başvuru yapan kadınların Urla'da ikamet etme zorunlulukları var, ayrıca çiftçi olmaları gerekiyor. Gelir durumlarına da bakılıyor. Düşük gelirli olan kadınlar, projeden faydalanıyor diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de projeye destek verdiğini ve hedeflerine ulaştıklarını belirten Şendağ, bundan sonra farklı ürünler yetiştirmek için yeni çalışmalar yapacaklarını da ekledi.

'SİPARİŞ ALDIĞIMIZ BİLE OLUYOR'

Urla'nın Torasan Mahallesi'nde yaşayan üretici kadınlardan Ayhan Kutluay (53), 2 dönümlük tarlada çilek üretimi yapıyor. Evli olan ve 2 çocuğu bulunan Ayhan Kutluay, daha önce biber ve patlıcan gibi ürünler yetiştirdiğini, 2 yıldır da çilek üretimiyle geçimlerini sağladıklarını belirtti. Kutluay, Cumartesi ve çarşamba günleri çilekleri topluyoruz. Eşim köyün pazarında çileğin bir kilogramını 15 liradan satıyor. Satışlarımız çok iyi. Pazara giden ürün geri gelmiyor. Üstüne sipariş bile aldığımız oluyor. Ürünlerimiz tamamen organik diye konuştu.

'EVİMİZİN GEÇİMİNİ SATTIĞIMIZ ÇİLEKLERDEN SAĞLIYORUZ'

Evli ve 2 çocuk annesi olan çiftçi Semra Özçelik (56) de daha önce tarlasında domates ve patlıcan gibi ürünleri yetiştirdiklerini söyledi. Belediyenin çilek fidesi verdiğini tesadüfen duyduğunu, sadece küçük bir alana fide dikmek için belediyeye gittiğini ve bunun bir proje olduğunu öğrendiğini anlattı. Özçelik, daha sonra kendisinin de projeye dahil olduğunu belirterek, Çilek, bizim daha önce hiç ekmediğimiz bir üründü. İlk ektiğimiz zaman, bitkinin nasıl yetiştiğini bilmediğimiz için sorun yaşadık. Fideler tutacak mı, tutmayacak mı diye endişe yaşadık. Meraktan geceleri uyuyamadık dedi. İlk yıl çilek üretimi yaparken sorun yaşadıklarını daha sonra tecrübe kazandıklarını belirten Özçelik, Çok zahmetli bir iş ama biz keyif alarak yapıyoruz. Çilek ürettiğimiz için çok memnunuz. Ev ekonomisine katkısı gerçekten yadsınamaz. Şuanda ürettiğimiz ve sattığımız çilekten para kazanıyoruz. Evimizin geçimini çilekten kazandığımız para ile sağlıyoruz dedi.

İzmir Urla\'da Yetişmez Denilen Çilek Geçim Kaynağı Oldu
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Urla'da Yetişmez Denilen Çilek Geçim Kaynağı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement