İznik'te "Arkadaşım Diyabet" Kampı'nda Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

İznik'te "Arkadaşım Diyabet" Kampı'nda Bir Araya Geldi

İznik\'te "Arkadaşım Diyabet" Kampı\'nda Bir Araya Geldi

Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Kliniği ile Diyabetli Çocuklar Vakfı tarafından hayata geçirilen "Arkadaşım Diyabet" Diyabetli Çocuklar Kampı, bu yıl 23-29 Temmuz tarihleri arasında İznik'te gerçekleştirildi.

31.07.2017 16:37

Türkiye'nin farklı illerinden 10-18 yaş arası 90 civarında Tip 1 diyabetli çocuğun katılımıyla düzenlenen kampta, Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Hatun, Doç. Dr. Gül Yeşiltepe ve Diyabet Eğitim Hemşirelerinden Eda Nur Çilingiroğlu, Gizem Bayrakçı, Psikolog Serra Küpçüoğlu ve Diyetisyen Tuğba Gökçe diyabetli çocuk ve gençlerle bir araya geldi.

Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Kliniği ile Diyabetli Çocuklar Vakfı tarafından düzenlenen "Arkadaşım Diyabet" Diyabetli Çocuklar Kampı, 23-29 Temmuz 2017 tarihleri arasında İznik'te gerçekleştirildi. Kamp, Türkiye'nin farklı illerinden 10-18 yaş arası 90 civarında Tip 1 diyabetli çocuk katıldı. Bu yıl düzenlenen kampta, Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Şükrü Hatun, Doç. Dr. Gül Yeşiltepe ve Diyabet Eğitim Hemşirelerinden Eda Nur Çilingiroğlu, Gizem Bayrakçı, Psikolog Serra Küpçüoğlu ve Diyetisyen Tuğba Gökçe diyabetli çocuk ve gençlerle bir araya geldi.

Bu yıl İznik'te 21. kez düzenlenen 'Arkadaşım Diyabet' Diyabetli Çocuklar Kampıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şükrü Hatun; "1996'da ilk kez Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz'ın daveti üzerine Kuzey Kıbrıs Lapta'da yapılan ' Diyabetli Çocuklar Kampı'na katıldım. Bu buluşma hekimlik yaşamım açısından bir dönüm noktasıdır. O gün itibarıyla diyabetli çocukların eğitimi ve sağlığının iyileştirilmesini yaşam misyonlarımdan birisi saydığımı söyleyebilirim.

2011'den beri kampın adını "Arkadaşım Diyabet Kamp" olarak değiştirerek diyabet tedavisindeki bakışımızı kampın temel felsefesi haline getirdik. Daha sonra kamplara İznik'te devam ettik. Yine 2011 yılında Güney Doğu Anadolu bölgesindeki çocuklar için Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nden Doç. Dr. Mehmet Nuri Özbek ve İstanbul Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Rüveyde Bundak ile Diyarbakır Diyabetli Çocuklar Kampı'nı başlattık. Son iki yıldır da, İznik'te ortak kamp yapmaya devam ediyoruz" dedi.

Bu yılki kampı, 24'ü Güney Doğu'dan olmak üzere 90 çocuğun katılımıyla 23-29 Temmuz 2017 tarihlerinde gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Şükrü Hatun sözlerine şöyle devam etti: "20. yılını dolduran 'İznik Arkadaşım Diyabet Kampı'nın tek amacı diyabetli çocukları eğitmek değil. Kamp sürecinde ekipteki tıp, hemşirelik öğrencileri, çocuk endokrin uzmanları ve asistanlarının, kamp ekibinin tümünün enerjisinin arttığını ve meslek yaşamlarının derinden etkiliyor. Kamp sonuna doğru kampa geldikleri günkü insanlar olmadıklarını görürüz. Bundan sonra yaşamlarına bir diyabet gönüllüsü olarak devam edeceklerdir ve aralarında kalıcı "İznik bağları" kurulduğunu göreceklerdir. Bunun dışında her yıl kampta birçok ziyaretçimiz oluyor ve onlarla kampı diyabetli çocuklar için yeni projeleri konuştuğumuz bir foruma dönüştürüyoruz" dedi.

Diyabetli çocukların bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen kampta, yaşlara göre dağılımı yapılan grupların "Diyabet tedavisine genel yaklaşım", "Diyabetle barışık olmak ve baş edebilmek", "Tip 1 diyabet ve egzersiz", "İnsülin pompa tedavisi ve yeni teknolojiler", "Karbonhidrat, protein ve yağ sayımı", "İnsülin dozlarının ayarlanması", "Evde hiperglisemi ve Ketonemi yönetimi" konularında bilgilenmesi ve deneyim paylaşımının yapılması amaçlandı. Mutfak atölyeleri, grup çalışmaları, oyun ve yarışmalarla pratiğe dökülerek kalıcı hale getirilmesi hedeflenen eğitimlerin yanı sıra başta yüzme olmak üzere çeşitli spor, eğlence ve sanat aktiviteleri düzenlenerek kamp süreci eğlenceli hale getiriliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İznik'te 'Arkadaşım Diyabet' Kampı'nda Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement