Konuyla ilgili bir açıklama yapan Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin ilimiz turizmi için ayrı bir değer olduğunu söyledi. Kalehöyük'te Japon hükümeti tarafından 1986 yılından bu yana kazı çalışmasının sürdürüldüğünü anlatan Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, burada Japon Bahçesi ve Arkeoloji Enstitüsü'nün de yer aldığını belirtti.
Kaman Çağırkan'da yapılan Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin mimarisi ve sahip olduğu eserler ile dikkatleri üzerine çektiğini ifade eden Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, tarihe ve kültüre çok meraklı olan Japon turistlerin kendi devletlerince yaptırılan bu müzeye ilgi gösterdiğini vurguladı.
Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'ni geçen yıl 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini, yabancı turistlerin büyük çoğunluğunu Japonların oluşturduğunu aktaran Sayın Valimiz; "Yılda Kapadokya bölgesine yaklaşık 90 bin Japon turistin gittiğini düşündüğümüzde, turist açısından ne kadar hazır bir potansiyele sahip olduğumuzu görüyoruz. Kaman'da Japonlar tarafından sürdürülen tarihi kazılarda çıkan eserlerin sergilendiği bir müze, Japon Bahçesi ve aynı zamanda müzenin yanında Arkeoloji Enstitüsü var. Buralara yerli ve yabancı turistlerin ilgisi büyük. Yabancılardan özellikle Japonların hem müzeye, hem de enstitüye büyük ilgisi var. Biz Japonların bu ilgisini şehir merkezine çekmek istiyoruz," dedi.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci'nin, kent merkezine Japon Bahçesi, Japon Evi ve Arkeoloji Müzesi kurma planının olduğunu dile getiren Sayın Valimiz; "Buraya gelecek olan Japon turistlerin, termalin haricinde gezip görebilecekleri yerlerin çeşidinin çoğaltılması düşünülüyor. Japon turistler özellikle Kapadokya'ya yoğun ilgi gösteriyor. Kapadokya'ya giden Japon turistlerin birkaç gün de Kırşehir'de konaklamaları için çalışma yapıyoruz. Bunu başardığımızda Kırşehir merkezine yabancı turist daha fazla gelecektir. Merkezde termal otellerimiz var. Yeni ve büyük bir termal otelimiz daha açıldı," diye konuştu.
Valimiz Sayın Özdemir Çakacak, Japonya İşbirliği ve Kalkınma Ajansı yetkilileri ile de görüşme yaptıklarına işaret ederek, onların önerileri doğrultusunda İngilizcenin yanında Japonca broşür bastırmayı ve Japonya'da turizm fuarına katılmayı hedeflediklerini bildirdi.
1986 yılında Japon bilim insanlarının da katkısıyla başlayan Kaman Kalehöyük kazı çalışmalarında elde edilen eserlerin sergilendiği, höyük şeklinde mimariye sahip Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, 10 Temmuz 2010'da Japon Altes Prensi Tomohito Mikasa ile Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'ın da katıldığı törenle açılmıştı.
Kalehöyük'ün formunu ve 1986 yılından bugüne sürdürülen kazı çalışmalarını yansıtan mimari projesi ile müzecilik açısından Türkiye'de birçok ilki bünyesinde barındıran müze, açıldığı tarihten itibaren çok sayıda ziyaretçinin dikkatini çekiyor. Müzede Demir Çağı, Hitit ve Asur Ticaret Kolonileri, Eski, Orta ve Geç Tunç Çağları ile Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunuyor.
Özellikle çocukların eğitiminin de hedeflendiği müzede, Türkiye'de ilk defa 3 boyutlu canlandırmalar kullanılıyor. Hitit dönemini ve Demir Çağı'nın 3 boyutlu animasyon ile canlandırıldığı müzede bulunan mühürler de 3 boyutlu olarak ekranda incelenebiliyor. Japonya'dan getirilen 1/100 ölçekli Kalehöyük ören yeri maketi, ziyaretçilerin tarihi esere dokunabilmesi için yapılmış tasnif ve teşhir dışı arkeolojik malzemelerin olduğu kısım da ilgi çekiyor.
Ayrıca, 2010 yılında "Green Good Design Award" (En İyi Yeşil Tasarım) ödülü verilen müze, Kırşehir'e gelen turistlerin ilk uğrak mekânı konumunda bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Japon Müzesini 30 Bin Turist Ziyaret Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?