Kadınlar satın alıyor, erkekler pişiriyor - Son Dakika
Güncel

Kadınlar satın alıyor, erkekler pişiriyor

Türkiye'nin yarım asırlık dünya markası OBA Makarna, üretim ve satış rakamlarından yararlanarak Türkiye'nin makarna haritasını çıkardı.

01.04.2016 09:18

Ülkemizin makarna tercihleri ile ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koyan haritaya göre, Marmara ve İç Anadolu'da burgu, Ege'de fiyonk makarna, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde ise en çok spagetti tüketiliyor. Bununla birlikte, ülkemizde, makarna, en çok kadınlar tarafından satın alınırken, pişirmede erkeklerin rolü her geçen gün artıyor.

Türkiye'de sektörünün lideri olan OBA Makarnanın üretim ve satış rakamlarından yararlanarak oluşturduğu makarna haritası, tercih edilen makarna çeşidinden, sosuna; yeme alışkanlıklarından makarna tüketiminde kadın ve erkeğin rolüne kadar birçok konuda çarpıcı sonuçları ortaya koydu.

En çok tüketilen makarna çeşidi spagetti

Türkiye'de en çok tüketilen makarna çeşitleri arasında yüzde 25 ile spagetti, yüzde 19 ile burgu, yüzde 18 ile fiyonk makarna ilk üçte yer alırken, Marmara ve İç Anadolu'da burgu; Ege'de fiyonk makarna; Akdeniz, Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri'nde ise en çok spagetti tüketildiği görülüyor.

Bölgelere Göre Tercih Edilen Makarna Çeşitleri

Yapılan araştırmada Karadeniz, Akdeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi Spagetti, Ege Bölgesi Fiyonk, Marmara, Trakya Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Bölgeleri Burgu makarnayı daha fazla tüketiyor.

Güneydoğu üretiyor, Marmara yiyor

OBA Makarnanın makarna haritasına göre, Türkiye'de makarnayı en çok Marmara Bölgesi tüketiyor. Bunun sebebi olarak, bölgedeki kişi başı gelirin ve kentleşme oranının yüksekliği gösterilirken, makarna tüketiminde ikinciliği Ege, üçüncülüğü ise İç Anadolu Bölgesi alıyor. Sıralamayı Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri takip ederken, yöresel yemekleri ve geleneksel tatları ön planda olan bölgelerde makarna tüketiminin daha düşük olduğuna dikkat çekiliyor.Türkiye'de Makarna Tüketiminde birinci sırayı Marmara Bölgesi alırken Ege ikinci sırada İç Anadolu üçüncü sırada yer alıyor. Yapılan araştırmada Türkiye'de Makarna Üretiminde ise birinci sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi olurken ikinci sırada iç Anadolu ve üçüncü sırada Ege Bölgesi yer alıyor.

Kişi başına yıllık makarna tüketiminin 7,5 kg olduğu Türkiye'de tüketim tarafında hal böyle iken, haritaya göre, durum buğdayı üretiminde dünyanın en önemli ülkelerinden biri konumunda olan ülkemizde, makarna üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Gaziantep'te, yüzde 35'i Orta Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 25'i ise Ege Bölgesi'nde gerçekleşiyor.

Domatesli ve yoğurtlu sos tercih ediliyor

Ülkemizde en çok tercih edilen makarna soslarının domatesli ve yoğurtlu soslar olduğuna işaret eden makarna haritası, peynirli ve ton balıklı makarnaya olan talebin de yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Et tüketiminin fazla olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da spagettinin üzerinde bolonez sos tercih edilirken, Ege'de fiyonk makarnanın üzerine peynir, maydanoz ve çeşitli otlar konuluyor. Öte yandan, harita, son zamanlarda mutfağa giren meraklı kadınların, yaratıcılıklarını kullanarak makarnayı salatalar sınıfında da değerlendirdiklerini de ortaya çıkarıyor.

Kadınlar satın alıyor, erkekler pişiriyor

Türkiye'de makarnaya olan talebin son yıllarda artış trendinde olduğuna dikkat çeken OBA Makarna, bu eğilimi, ülkedeki hızlı kentleşme, endüstrileşme, Batı kültürüne açılma, ev dışında çalışan kadın sayısının artması, yemek hazırlamaya ayrılan zamanın azalması, çekirdek aile yapısının gelişmesi, yaşam tarzının ve özellikle damak zevkinin değişmesine bağlıyor. Hazırladığı haritada, makarna tüketiminde kadın ve erkeğin rolüne ilişkin bilgilere de yer veren marka, makarnanın yüzde 80 oranında kadınlar tarafından satın alındığını, pişirmede ise erkeklerin payının her geçen gün arttığını ortaya koyuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kadınlar satın alıyor, erkekler pişiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement