Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu İşveren Heyeti'nin kamu çalışanlarına 2016 için 4+4, 2017 için 3+3 zam öneriyle ilgili, "Bu teklif masada oturmayı zorlaştırıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki toplu sözleşme görüşmelerinin ardından, bakanlığın girişinde basın toplantısı düzenledi.
Kamu İşveren Heyeti'nin yaptığı zam önerisini eleştiren Yalçın, önerinin, hem oransal olarak hem de taban aylık zammını ve refah payını içermemesi sebebiyle revizyona ihtiyacı olduğunu söyledi.
Kamu İşveren Heyeti'ne zaman ve fırsat vermek için toplantıdan ayrıldıklarını ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:
"Bu teklif masada oturmayı zorlaştırıyor. Bu teklife rağmen masada oturanların sendikacılık anlayışı iflas etmiştir. Kamu-Sen ve KESK anlaşmış gibi masaya çakılıp kalmışlardır. Bize Kamu İşveren Heyeti ile danışıklı dövüş suçlaması yapanların masadan kalkmaması kimin danışıklı dövüş yaptığını da göstermiştir. Biz, masayı değerli kılmanın, kasadan pay almanın derdindeyiz. Bunu anlamalarını bekliyoruz."
Yalçın, bundan sonraki süreçte Kamu İşveren Heyeti'nin, durumu değerlendirmesi gerektiğini belirterek, hükümetin kasayı açması durumunda kendilerinin de görüşmek için telefonlarını açacaklarını ifade etti.
Bir basın mensubunun, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un kendilerine yönelik eleştirilerini anımsatması üzerine Yalçın, şunları söyledi:
"Toplu sözleşme masasının muhatabı 11 hizmet kolunda yetkili olan Memur-Sen Konfederasyonu'dur. Ben, Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olarak masadakileri temsil ediyorum. Bizim zam önerisine tepki göstermemiz ve masadan kalkışımız bütün sendikalar için bir anlam ifade ediyor olmalı. Masada müzakere edilecek teklifler Memur-Sen'in teklifleridir. Diğer iki gözlemci konfederasyonun masada bulunması, masanın çalışanlar lehine sonuçlanması için bir anlam ifade etmesi gerekirken, Kamu Görevlileri Heyet Başkanı olarak bizim masadan kalkmamıza rağmen ikisinin de masayı bekliyor olması her şeyi ortaya koymuştur. Bizim muhatabımız diğer konfederasyonlar değildir, onlar gözlemcidir. Bizim muhatabımız Kamu İşveren Heyeti'dir."
-"Toplu sözleşme masasında her şey pazarlık usulüyle tartışılır"-
KESK Genel Başkanı Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk ise Memur-Sen heyeti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in salondan ayrılması üzerine, salondan ayrılmayıp burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Özgen, Memur-Sen heyetinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de masadan kalkması tepki göstererek, "Bu hukuksuzdur, antidemokratiktir. Burası toplu sözleşme masası burada her şey pazarlık usulüyle tartışılır. Buraya gelmelerini davet ediyoruz. Tepkilerimiz karşısında Memur-Sen de bakanlık da burayı terk etmiştir" diye konuştu.
Sarf ettikleri emeğin karşılığını onurlu bir yaşam için talep ettiklerini belirten Özgen, "Hiç kimsenin enflasyon oranı altında bize sunacağı yüzdelik zam sadakasına ihtiyacımız yok" diye konuştu.
Özgen, yaşananların geçici hükümetin toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkisinin olmadığını da ortaya çıkardığını öne sürerek, kamu emekçilerini, haklarına sahip çıkmaya davet etti.
-"Bu rakamlar asla kabul edilemez"-
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk da Bakan Çelik'in, memura verilecek zam oranlarını ilk defa basının huzurunda açıkladığına dikkati çekerek, "Sayın Bakan basının huzurunda ve bizim önümüzde zayıf zam teklifi açıklamaz diye düşündük. Herhalde 'yüksek bir teklifle 10 artı 10 gibi yüksek bir teklifle Sayın Bakan gelecek' diye düşündük ama basının önünde de yine Sayın Bakan yapacağını yaptı. Sayın Faruk Çelik'in bizim söylediklerimizi dinlemekten adeta korkmasını da anlamakta zorlanıyorum. Sayın Faruk Çelik'e böyle bir tavrı yakıştıramadım. Sayın Bakanı bu anlamda kınıyorum" ifadesini kullandı.
Memur-Sen heyetinin salondan ayrılmasına anlam veremediğini dile getiren Koncuk, şöyle konuştu:
"Burada bir film dönüyor ama henüz ne olduğunu anlayamadık. Önümüzdeki günlerde anlayacağız. Önerilen zam oranlarını insaf ölçülerinde görebilmek mümkün değil. Memurlar geçen yıl 8,17'lik enflasyon farkının altında bir farkla geçen yılı kapattılar. Böylesi sorumsuz hükümet ve sendikal anlayışını kınıyorum. Atmış olduğu imza sebebiyle kamu çalışanlarını 123 liraya mahkum eden ve bunun sorumluluğunu taşıyarak enflasyon farkı bile istemeye cesareti olmayan, yani kendi ayıbını ortadan kaldırmak için hiçbir mücadele sergilemeyen, adeta memurlarımızı satan bir konfederasyonun 2014-2015 yılı kayıplarını talep etmeye cesaret edememesi bütün kamu çalışanları ve emeklilerini düşündürmektedir. Bu rakamlar asla kabul edilemez."
-Kumbuzoğlu: "Önerilen zam nihai karar değil"-
Basın mensuplarına açıklamada bulunan Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise toplu sözleşme görüşmelerinde sürecin devam ettiğini anlatarak, Kamu İşveren Heyeti'nin zam önerisinin nihai karar olmadığını, müzakerelerin ardından bu oranın değişebileceğini söyledi.
Öte yandan, Kamu İşveren ile Kamu Görevlileri Sendikaları heyetlerinin 17 Ağustos'taki toplantıda mutabık kalması halinde, toplu sözleşme görüşmelerinin 4. toplantısının o gün yapılabileceği öğrenildi.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › Kamu Görevlilerinin Toplu Sözleşme Görüşmeleri (3) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?