İspanya'da son dönemlerde ayrılıkçılık yanlısı politikalarla gündeme gelen ve 9 Kasım'da bağımsızlık yanlısı bir referandum yapmak isteyen Katalonya özerk yönetimi, Anayasa Mahkemesi'nden bir ret cevabı daha aldı.
Geçen yıl 23 Ocak'ta Katalan parlamentosunda kabul edilen "Egemenlik Deklarasyonu"nun ilk paragrafında yer alan "Katalan halkı, demokratik meşruluk içinde siyasi bir karaktere ve hukuki egemenliğe sahiptir" ifadesiyle ilgili yapılan itirazı değerlendiren Anayasa Mahkemesi, bu tanımlamayı "Anayasaya aykırı ve geçersiz" ilan etti.
İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin (PP), söz konusu deklarasyona karşı bulunduğu itirazı görüşen Anayasa Mahkemesi, kararın oy birliğiyle alındığını açıkladı. Mahkeme, Katalonya'nın siyasi geleceğine karar vermek için bir referandum yapılması talebi dahil, deklarasyonda yer alan diğer ifadeler için "Anayasaya uygunluk" koşulunu koysa da açık bir şekilde "Anayasa gereği, bir özerk yönetim, İspanya'nın bütünlüğüyle ilgili tek taraflı bir referandum kararı alamaz" hatırlatmasında bulundu.
Anayasa Mahkemesi'nin 36 sayfalık kararında Katalanların kendi geleceklerine karar verme taleplerine atfen, bu talebin içeriğinin anayasada tanınan bir hak olmadığı belirtilip, sadece, "Demokratik meşruluk, çoğulculuk ve yasallık temellerine saygılı, anayasaya bağlı bir süreç izlenebileceği" ifade edildi.
Bu arada mahkeme kararına en sert yanıt, Egemenlik Deklarasyonu'nun en büyük savunucusu olan, Katalonya'da iktidardaki Yönelim ve Birlik Koalisyonu'ndan (CIU) geldi.
CIU Sözcüsü Jordi Turull, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı hiçbir saygıya layık değil çünkü Katalan düşmanlığını hortlatan, siyasi provokatörler tarafından alınmıştır. Üzüntü vericidir. Anayasa Mahkemesi bir kez daha hukuki değil siyasi bir kurum olduğunu göstermiştir" değerlendirmesinde bulundu. Katalonya'da CIU'ya dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) Partisinin sözcüsü Jordi Tarda da "Katalan halkının, kendisini himayesi altında tutan hiçbir mahkemenin kararına ihtiyacı yoktur" dedi konuştu.
Egemenlik Deklarasyonu'na karşı çıkan Katalonya'da muhalefetteki partilerden Katalonya Sosyalist Partisi (PSC), Halka Partisi (PP) ve Ciutadan's ise Anayasa Mahkemesi'nin açıklamasının ardından Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas'tan, referandumla ilgili kararını bir kez daha gözden geçirmesini istedi.
Katalonya özerk yönetim parlamentosu geçen Aralık ayında aldığı kararla, 9 Kasım'daki bağımsızlık yanlısı referandumun yasal olarak yapılması için İspanyol Parlamentosunun onay vermesini istemişti. Söz konusu talep İspanyol Meclisinde görüşülmedi. İspanya'da iktidardaki Halk Partisi ve ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) başta olmak üzere İspanyol Meclisindeki büyük çoğunluk, Katalonya'da referandum yapılmasına karşı olduklarını açık bir şekilde ifade etmişti. - Madrid
Son Dakika › Güncel › Katalan Parlamentosunun 'Egemenlik Deklarasyonu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?