Kenan Evren Hesap Verecek Mi? - Son Dakika
Güncel

Kenan Evren Hesap Verecek Mi?

Kenan Evren Hesap Verecek Mi?

Adli Tıp'tan istenen raporla ilgili olarak Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce'den açıklama geldi.

02.04.2012 17:57  Güncelleme: 18:16

4 Nisan, Türkiye'nin demokrasi serüveni bakımından oldukça önemli. Çünkü o gün, darbe yapanlar ilk kez yargılanmaya başlanacak. 12 Eylül darbesi, hukuk terazisine konacak. Davanın sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nınsa sağlık problemleri gerekçesiyle duruşmaya gelmeme ihtimali söz konusu.

Bununla ilgili son durumu, Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce anlattı. İnce, mahkemenin, sağlık raporuna ilişkin talebinin henüz Adli Tıp'a ulaşmadığını belirtti.

ADLİ TIP KARAR VERECEK

Bu konudaki kararı Adli Tıp Kurumu verecek. İnce, "Bir açıklama yapılacaksa onu mahkeme başkanları, cumhuriyet başsavcıları yapacaktır. Biz onlara sadece bilimsel doğru sonuçları veririz" dedi. "Talep geldi mi?" sorusuna İnce, "Arkadaşlarımdan bilgi bekliyorum. Gelince söylerim. Gelmedi şimdilik?" cevabını verdi.

12 Eylül davasının ilk duruşması, 4 Nisan'da. Dava, Ankara'da 12'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 12 Eylül darbesiyle ilgili tartışmalar, anayasa referandum sürecinde hararetlendi. Anayasa paketine, darbenin yargılanmasıyla ilgili düzenleme kondu. Böylece yargılamanın önü açıldı.

Soruşturma başlayınca darbenin mağdurları adliyeye akın etti. Öyle ki her ilin adliyesinde şikayetlerin alınması için ayrı bir mesai harcandı. O dönem mağdur olan, siyasî yelpazenin farklı taraflarından birçok kişi ve dernek, şikayet dilekçesini savcılığa iletti.

Birçok sivil toplum örgütü de davaya müdahil olmak için başvurdu. 12 Eylül davasına müdahil olmak isteyenlerden biri de ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)

Darbe, 12 Eylül günü millet iradesini yani Meclis'i feshetti. Dolayısıyla Meclis'in de davaya müdahil olması söz konusu. Meclis Başkanı Cemil Çiçek, bu konuyu duruşma öncesi karara bağlayacaklarını belirtti. 4 Nisan'daki ilk duruşmada iddianame okunduktan sonra kimlerin müdahil olacağına mahkeme karar verecek.

Mahkemenin yargılamayı yapacağı iddianame 82 sayfadan oluşuyor. Sanıklar, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya. Her iki isim için de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamede göze çarpan en önemli vurgu; demokrasiyle ilgili.

"HAKLAR HEBA EDİLDİ"

Devletin kutsallaştırılarak dokunulmaz kabul edildiği belirtilen iddianamede soyutlanan devlet yapısıyla özgürlük ve hakların heba edildiğinin altı çiziliyor. Darbe öncesinde ortalığı kana bulayan olaylar da iddianamede yer alıyor. Savcı birer birer, ordunun müdahalesiyle bıçak gibi kesilen olayların analizini yapıyor. İddianamede; Maraş, Çorum, 1 Mayıs ve üniversite olaylarının, darbeye zemin hazırlamak için planlandığı savunuluyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kenan Evren Hesap Verecek Mi? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement