Kırım'ın Rusya'ya Bağlanma Kararı - Son Dakika
Güncel

Kırım'ın Rusya'ya Bağlanma Kararı

Rusya Savunma Bakanı Şoygu, "Kırım'da görev yapan en az 2 bin Ukrayna askeri, kendi sınırlarına dönmek istedi"

23.03.2014 13:27

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ve Rusya'ya katıldığını ilan eden Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde görev yapan en az 2 bin Ukrayna askerinin, kendi sınırlarına dönmek istediğini söyledi.

Savunma Bakanlığı internet sitesi üzerinden açıklama yapan Şoygu, "21 Mart verilerine göre, Kırım'da görev yapan 18 binin üzerinde Ukraynalı askerden, en az 2 bini bölgeyi terk ederek Ukrayna sınırına gitmek istedi" bilgisini verdi.

Şoygu, Rusya Karadeniz Filosu'na, Kırım'ı terk etmek isteyen Ukraynalı askerlerin güvenli şekilde sınırı geçmelerinin sağlanması emrini verdi. Bakanlığın verilerine göre, "Ukrayna ordusuna ait 147 askeri üs ve 54 gemiye Rusya bayrağı asıldı."

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım ve Sivastopol'de 29 Mart'a kadar Rusya bölgesel yönetim organları ve idari birimlerinin şekillendirilmesini istedi.

-Tek taraflı kararlar-

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşanların oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor. 27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart'taki oturumda Kırım'ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı.

16 Mart'ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya'ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edilmişti ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım'daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pekçok konuda Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna yönetimi, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasadışı olduğunu vurguluyor. - Moskova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırım'ın Rusya'ya Bağlanma Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement