Kocaeli'deki Su Sıkıntısı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'deki Su Sıkıntısı

Kocaeli\'deki Su Sıkıntısı

Türkiye genelinde mevsim yağışlarının normalin altında olmasıyla barajlarda yaşanan sıkıntılar, Kocaeli ve Sakarya'da bulunan barajları da neredeyse kuruma noktasına getirdi.

20.02.2014 12:26

Türkiye genelinde mevsim yağışlarının normalin altında olmasıyla barajlarda yaşanan sıkıntılar, Kocaeli ve Sakarya'da bulunan barajları da neredeyse kuruma noktasına getirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaşanan kuraklığın çözümü noktasında yaptığı basın toplantısında, "Kocaeli'deki tüm vatandaşlarımıza bütün kaynaklarımızı derleyip, toparlayıp sağlıklı su temin edeceğiz" dedi.

"Tüm Türkiye'de kuraklık var ancak bizim bölgemizde daha etkili yaşıyoruz" diyen Başkan Karaosmanoğlu, "Şu anda Yuvacık Barajı'nın da su miktarı hemen hemen sıfır" diyerek şunları ifade etti: "Şubat ayı bitmek üzere önceki yıllarda barajlarımızdaki su miktarı bu yıla göre çok daha fazlaydı. Şuanda Yuvacık Barajı'nın da su miktarı hemen hemen sıfır. Geleni veriyoruz. Bir miktar alt tabakada su var. Şu anda kaynaktan gelen su miktarı 3'te 1'i. 3'te 2'sini ise diğer kaynaklardan ve Sapanca Gölü'nden kullanıyoruz. Aşağı yukarı üç aydır bu şekilde su temin ediyoruz. Şu ana kadar vatandaşımıza biz su sıkıntısı yaşatmadık. Bir kısıtlamaya da gitmedik. Gitmeyi de düşünmedik. Vatandaşımızdan ricamız suyu israf etmemeleri. Biz yeni aldığımız önlemlerde dahi vatandaşımıza temin edeceğiz su temiz ve sağlıklı olacak. Biz kurum olacak bütün gücümüzle Kocaeli'deki tüm vatandaşlarımıza bütün kaynaklarımızı derleyip toparlayıp sağlıklı su temin edeceğiz."

"Şu an su sıkıntısı yaşamıyorsak bunun en önemli nedenlerinden biri Sapanca Gölü ve Yuvacık arasındaki isale hattını 2007 yılında yapmış olmamızdır" diyen Başkan Karaosmanoğlu, "Şu anda suyumuzu büyük ölçüde oradan alıyoruz. Bugün itibariyle 3'te 2'sini Sapanca'dan alıyoruz. Kocaeli'nin değişik noktalarında keson kuyular, yeraltı suyunu kullanma yönünde önemli bir çalışma yapıyoruz. Kartepe, Başiskele de var. Kocaeli'nin değişik noktalarında nerelerde su kaynağımız varsa bununla ilgili şu anda önemli bir çalışma yapıyoruz. Namazgah Barajımızda şu anda 5 milyon metreküp civarında su var. İlimtepe'den de doğrudan Körfez ilçemize su vererek mevcut Yuvacık kaynağımızı ve Sapanca kaynağımızı daha az harcamış olacağız. Gölcük'te Avidere ve Karanlıkdere'den içme suyu temini yapacağız. Temiz bunlar, pırıl pırıl. Körfez'de Alihocalar içme suyu burnundan Denizli göletine su temini yapacağız. Maşukiye ve çevre köylerden gelen derelerimiz var. Onları en kısa sürede devreye alıyoruz. Yine Çınarlıdere, tertemiz suyu var. Yerleşim alanı hiç yok. Buradan da vatandaşımıza su temin edebiliriz. Büyük bir çalışma içerisindeyiz. Yeraltına büyük yatırımlar yaptık" ifadelerini kullandı.

Sanayilerin kullandıkları su miktarlarının da etkili olduğunu ve yaptıkları çalışmalarla arıtılan suların sanayi kuruluşlarına verileceğini belirten Karaosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sanayicilerle büyük ölçüde anlaşmalar yaptık. Mesela Tüpraş ile Sabancı grubuyla. Çok su kullanan sanayi tesislerimizde bu arıtma tesislerimizden su temin edeceğiz onlara. Böylece ne olacak. Bizim evlerde kullanmamız gereken temiz ve sağlıklı suyu harcamamış olacağız. Bu çok önemli bir yatırım. Sapanca'dan kullanmayacaklar. Doğrudan kullanılmış olan atık sularımızı en güzel şekilde arıtıp Tüpraş bundan ihtiyacını giderecek. Kuraklık Sapanca'yı da etkiliyor. Yuvacık daha küçük olduğu için en önce onu etkiledi. Yani bu çalışmalarla sanayici Sapanca'dan alıp kullanmamış olacak. Onu biz içme suyunda kullanacağız. Tüpraş yılda tahmini 10 milyon metreküpün üzerinde su kullanıyordu. 10 milyon demek bizim bir aylık Kocaeli'nin tertemiz suyu demek. Su üzerinden kavga yapmak, akıllı inançlı insanların işi değildir. Ancak nankör insanların işidir" - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kocaeli'deki Su Sıkıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement