Devlet büyüklerinin kullandığı, kriptoluların da arasında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik kapatılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile TÜBİTAK'ın eski görevlisi 28 kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları ile müştekilerden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları Burhanettin Sevencan ve Tuğba Sağlam Eker, bazı eski bakanlar ile Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve TÜBİTAK'ın da arasında bulunduğu gerçek ve tüzel kişilerin avukatları katıldı.
Sanık Özgür Ören, eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu ve Yunus Şahin, tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada hazır edildi.
Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, Emniyet Genel Müdürlüğüne yazılan müzekkereye istinaden, daha önce ByLock kullandıkları tespit edilen 13 sanıktan bazılarına ait içerik çözümlerinin geldiğini açıkladı.
Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen sanık Özgür Ören, ByLock kullanıcısı olduğu yönündeki iddianın hatırlatılması üzerine, "Ocak 2015'te soruşturma kapsamında gözaltına alındım. Adli makamların isteği üzerine SIM kartımı ve PIN kodunu yetkililere verdim. ByLock kullanmadım, listenin nasıl elde edildiğini, ismimin listeye nasıl eklendiğini bilmiyorum. İddianamede yazılı telefon numarası bana aittir. Belirtilen ADSL numarasını kullanmadım. 10 aydır tutukluyum, tahliyemi talep ediyorum." savunmasını yaptı.
Sanık eski TİB Başkanvekili Şen de ByLock çözüm tutanakları geldiğinin hatırlatılması üzerine, avukatı aracılığıyla bir belge geldiğini belirterek, "Aleyhime olan hususları kabul etmiyorum, CD çözüm tutanaklarının gönderilmesini talep ediyorum. ByLock kullanıcısı değilim, kullandığım iddia edilen telefon, gözaltına alındığımda el konulmuştu. Ayrıca yazılan ADSL kullanıcı adı bana ait değildir." diye konuştu.
Sanıklardan Yunus Şahin de ByLock kullanıcısı olmadığını öne sürerek, "ByLock çözüm içeriklerinin belirlenmesini mahkemenin takdirine bırakıyorum. Söz konusu telefon numarası bana aittir ama uygulamayı kullanmadım." iddiasında bulundu.
Duruşmada, davanın soruşturma aşamasında bilirkişi raporu hazırlayan ve usulsüz dinlemelere ilişkin tutanakta imzası olan TİB çalışanları tanık olarak dinlendi.
Daha sonra sanık ve avukatlarının talepleri ile duruşma savcısının mütalaasını alan mahkeme ara kararını açıkladı.
Buna göre "suçun vasfı ve mahiyeti" ve "adli kontrol şartlarının bu aşamada yetersiz kalacağı" gerekçesiyle tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Ayrıca davanın esasına ilişkin mütalaasını vermek için dosyanın tamamını isteyen cumhuriyet savcısının talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı erteledi.
İddianame
Devlet büyüklerinin kullandığı kriptoluların da aralarında bulunduğu telefonların usulsüz dinlendiği iddialarına yönelik, TİB ve TÜBİTAK'ta görev yapan 28 kişi hakkındaki davada, sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olmak, devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini alenen ifşa etmek, bilişim sistemindeki verileri bozmak, yok etmek veya erişilmez kılmak" suçlamaları yöneltiliyor.
Soruşturma, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmüş, ardından fezleke ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.
İddianamede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, eski Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bazı eski bakanlar ve bürokratların dinlendiği ifade ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Kriptolu Telefonların Dinlenmesi Davasında Sona Gelindi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?