Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, " Karadeniz Bölgesi'nde sporun altyapısını çok daha fazla geliştirerek, vatandaşımıza çok daha yakın kılarak ve iletişimi artırarak geleceğe doğru daha büyük bir potansiyelle yürümeye çalıştığımız bir yatırım hamlesi içerisinden geçiyoruz" dedi.
Kılıç, Trabzon'daki bir otelde organize edilen Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı'nın açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın Karadeniz'de böyle bir toplantı yapılacağı konusunda kendisi ile temas ettiğinde büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu belirtti.
Kılıç, "Çünkü Karadeniz'imizin bütün illeriyle çok farklı bir potansiyele sahip olduğunu ama bu potansiyelin bugüne kadar yeterince kullanılmadığı, ön plana çıkarılmadığı, takip edilmediği anlamında bir düşüncemiz vardı. Ondan dolayı tekrar tüm bölgedeki hemşehrilerimiz adına Sayın Bakanımız Ünal'a teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'nin, dünyada genç nüfusu çok farklı bir anlamda en üst seviyedeki ülke olduğunu vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:
"Türkiyemizin nüfusunun neredeyse yarısına yakını çok genç bir yapıya sahip. Böyle olunca da doğal olarak çok fazla sportif anlamda faaliyet yapmak anlamında talep var hem de bu tip bir potansiyelimiz var. Bu anlamda özellikle son yıllarda bakanlık olarak yaptığımız çalışmalar dolayısıyla yerel yöneticilerimize teşekkür etmek istiyorum. Hem valilerimiz hem belediye başkanlarımız bu noktada potansiyelin en üst seviyeye taşınması konusunda bize büyük yardım yaptılar, destek verdiler. Gelecekte de bu çalışmaların çok daha koordineli ve yoğun şekilde devam edeceğini belirtmek istiyorum."
Kılıç, Türkiye'de çok farklı dallarda turizmle ilgili çalışmalar yapıldığına dikkati çekerek, spor turizmin de turizm içerisinde önemli bir yer tuttuğunu bildirdi. Dünyadaki farklı ülkelerde turizm gelirleri içerisinde neredeyse yüzde 25'e yakın gelirinin spor turizmden elde ettiğinin bir olgu olduğunu vurgulayan Kılıç, şunları söyledi:
"Türkiye'de farklı illerimizde güzel örnekler var. Özellikle belirtmek gerekirse Antalyamız bu noktada hem ülkemizin turizminin merkezi olması hasebiyle, aynı zamanda spor turizmi anlamında da ortaya koyduğunuzda hem tesisleriyle hem sunduğu imkanlarla hem de tabiri caizse yaptığı PR çalışmasıyla yani işin pazarlamasıyla ilgili olarak yoğun çalışma yapıldığı için gerçekten takımlar ve spor turizmi anlamında büyük bir çekim merkezi haline gelmiş durumda.
Şu anda yapacağımız çalışmalarla büyük yatırımların ve büyük potansiyel alanların geliştirilmesi, spor turizmi alanlarının geliştirilmesi ki bunun içerisine çok farklı branşlar giriyor, kayak, futbol başta olmak üzere basketbol, voleybol, geleneksel sporlarımızla ilgili olarak da Karadeniz'imizde yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar var. Samsun'da, Trabzon'da, Rize'de, Ordu'da, Artvin'de, Sinop'ta yaptığımız çalışmalar var. Karadeniz Bölgesi'nde sporun altyapısını çok daha fazla geliştirerek, vatandaşımıza çok daha yakın kılarak ve iletişimi artırarak geleceğe doğru daha büyük bir potansiyelle yürümeye çalıştığımız bir yatırım hamlesi içerisinden geçiyoruz."
750'yi aşkın mahalle tipi saha inşa edildi
"Ülkemizin şu anda karşılaştığı bazı zorluklarda sporun çok önemli bir görevi var" diyen Kılıç, şu değerlendirmede bulundu:
"Çünkü genç kardeşlerimizin ciddi anlamda kendilerini daha fazla geliştirmeye ve kaynaşma anlamında kullanabilecekleri en önemli unsurlardan birisi spordur. Dün Şanlıurfada'ydım, oradan Trabzon'a geldim. Gerçekten bölgedeki gençlerimiz çok heyecanlılar ve kendilerini geliştirmek için aynı zamanda da bir araya gelip beraberce bazı şeyleri yapabilmek için büyük heyecan duyuyorlar. Bu imkanları onlara sunmamız gerekiyor. Bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlığı döneminde 2002 yılından beri AK Parti hükümetlerinin yaptığı bu atılımlarla yolumuza devam ediyoruz."
Bakan Kılıç, Polonya'ya gerçekleştirdiği bir ziyarete ilişkin, şunları anlattı:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, Polonya'ya yaptığımız ziyarette, Polonya Başbakanı ile sohbet ederken, 'biz Polonya'da 100 halı saha yaptık ve halı sahalarla gençlerimizin bir araya gelmesini sağladık ve spor yapma imkanı verdik' dedi. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Türkiye'de de biz bunu geliştirmeliyiz, bu tarz bir şey yapmalıyız ve bu anlamda mahalle içerisinde çalışma yapmalıyız' demişti. Zaman geçti, çok şükür biz bu yaz 750'yi aşkın mahalle tipi diye tabir ettiğimiz futbol, basketbol ve voleybol sahasını yan yana Türkiyemizin bir çok ilinde, farklı mahallelerde inşa ettik. Bu bize neyi getiriyor? Hep şunu konuşuruz, 'ebeveynler çocuklarının nerede vakit geçirdiklerini bilmiyorlar, bundan dolayı huzursuz oluyorlar. Spor alanlarımız eksik, spor alanlarımız yeterince yok' diye. Çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Büyük stadyumlar, salonlar, yüzme havuzları, bunları yapmaya devam edeceğiz. İlçelerimizde geliştirdiğimiz spor altyapılarına devam edeceğiz. Şunu da biliyoruz, eleştiriyi şöyle yapıyorlar, 'bina yapmak yetmez, tesis yapmak yetmez.' Doğru, tesisi yapma kafi değildir, tesisin içini dolduracaksınız, sporcunuzla, antrenörünüzle, kulüplerinizle beraber çalışarak bunu geleceğe taşıyıp, buradan başarı elde edeceksiniz ama şu da bir gerçektir, tesis olmazsa o insanları bir araya getireceğiniz, geliştireceğiniz altyapınız yok demektir."
Tesisleşme hamlesi devam edecek
Kılıç, AK Parti hükümetleri içerisinde yapılan bu tesisleşme hamlesinin ve altyapısının çok önemli olduğunu düşündüğünü belirterek, "Bu yatırımlarımıza devam edeceğiz. Sayın Başbakanımızın master plan çerçevesinde açıklamış olduğu Mardin'deki çalışmalarda, bizim Bakanlığımıza düşen görevlerin de farkındayız ve başladık bunları yapmaya. Kamp tesislerimizi de geliştirerek, özellikle gençlik kampları tesislerimizi geliştirerek, spor tesislerimizi geliştererek ülkemizin gençlerinin, evlatlarımızın aynı zamanda belli bir yaşı almış kıdemli vatandaşlarımızın da spor yapma imkanlarını geliştireceğiz" dedi.
Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile beraber, bir koordinasyon çerçevesinde özellikle Karadeniz'de turizmin ve kültür turizminin gelişmesi için çalışma yapmayı umut ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karadeniz'in içinde kendi kültüründen kaynaklanan, mutfağı, yaylası, sahilleri ve tarihiyle çok farklı unsurlar var. Ülkemizin kurulmasına giden yolun Samsun'dan geçtiğini, Sayın Başbakanımızın da Samsun'u meşale şehir olarak adlandırdığını hatırlayalım. Trabzon'da, Rize'de, Artvin'de milli mücadelede ortaya konan direnişi, birliği ve beraberliği hatırlayalım ama geleceğe yürümek için de bu tip çalıştaylarla beraber bütün ülkemizin şehirlerindeki farklı potansiyellerini ortaya çıkarmak için hep beraber çalışma konusunda ve tabi ki bölgemizin milletvekili, bakanı olarak bu anlamda çok yoğun çaba sarf edeceğimizi de burada dile getirmek istiyorum. Çalıştayı organize eden, Karadeniz Bölgesi'ndeki kültür ve turizm unsurlarını bir araya getirerek tarihi, doğal dokusu ve güzellikleriyle Karadeniz'i layık olduğu kütür ve turizm çalışmalarına taşımak isteyen Kültür ve Turizm Bakanımız Mahir Ünal'a ve ev sahipliği yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu'ya teşekkür ediyorum."
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'un vali, milletvekilleri, belediye başkanları ve diğer sektör ilgililerinin katıldığı toplantı devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › Kültür ve Turizm Bölge Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?