Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih, Kuveyt'te yapılan barış müzakerelerinin "zaman kaybı" olmasının istendiğini belirterek, hükümet heyetini "müzakerelerin seyrine engel çıkarmakla" suçladı.
Yemen'in birliğinin sağlanmasının 26'ncı yıldönümünde destekçilerine hitaben Genel Halk Kongresi Partisi'nin sitesinden yazılı açıklama yayınlayan Salih, BM'den Kuveyt'teki müzakerelerin başarıya ulaşması için yardım etmesini, mantıksız gerekçelerle ülkeye barışın gelmesini engelleyen ve müzakerelerin başarısızlığı için çaba sarfedenlere yaptırımlar uygulamasını talep etti.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), 2216 sayılı kararını müzakereleri aksatma ve oyalama için bahane olarak kullananlara da yaptırım uygulanması çağrısında bulunan Salih, kararın, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'e saldırı düzenlemesi ve 27 milyon Yemenlinin ablukaya alınmasıyla meşruiyetini kaybettiğini belirtti.
"Meşruiyetin sahibi de kaynağı da Yemen halkıdır" ifadelerini kullanan Salih, halkın 2 seneliğine seçtiği Hadi'nin 2011'de körfez girişimine binaen görevi teslim aldığını kaydetti.
"Bir meşruiyetten söz etmek gerekirse bu, bu Halid Bahhah başkanlığındaki hükümete aittir" diyen Salih, Hadi'nin ülkeyi Husiler de dahil tüm siyasi gruplarla ittifak ederek yönettiğini, daha sonra Husilerle anlaşmazlık yaşadığını ve istifasını sunup başkent ile devleti bırakarak Aden'e gittiğini ifade etti.
Salih, Hadi'nin Sana'dan ayrılışının ardından yönetimin fiili olarak kendilerine geçtiğini savundu.
BMGK'nın 2216 sayılı kararı, ülkede güvenlik düzenlemeleri yapılması, Husiler ve Salih yanlılarının ele geçirdiği kentlerden geri çekilerek silahları devlete teslim etmesi, devlet kurumlarının yeniden düzenlenmesi, yönetim şekli konusunda kapsamlı siyasi diyaloğa devam edilmesi ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasını öngörüyor.
Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, ülkesinin Kuveyt Büyükelçiliğinde 18 Mayıs'ta düzenlediği basın toplantısında, Husiler ve Salih yanlılarını, müzakerelerde yetkilerin kaynağına dair, şu hususları kabul etmeye çağırmıştı:
"Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler'in (BM) 2216 sayılı kararına, Körfez ülkelerinin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresi'nden çıkan kararlara uyulması, güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetinin tartışılmaması."
El-Mihlafi, taraflar bu hususları konularını yazılı olarak kabul edinceye kadar müzakerelere katılımı askıya aldıklarını duyurmuştu.
Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.
Son Dakika › Güncel › Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?