Aydın'da 8 yıl öncesine kadar kullanılmayan bir linyit madeni, hazırlanan projeyle 274 dönümlük alanda 13 bin ağaçtan naturel zeytinyağı üreten bir tesis haline geldi.
Efeler ilçesine bağlı Kuloğulları Mahallesindeki tesiste 274 dönüm araziye dikilen 13 bin zeytin ağacından toplanan zeytinler, yine aynı bölgedeki soğuk sıkım fabrikasında işlenerek naturel sızma zeytinyağı haline getiriliyor.
Tesis sorumlusu ve Efeler ilçesine bağlı Kuloğulları Mahallesi Muhtarı Dursun Ertürk, söz konusu alanın 1986-1994 yılları arasında açık kömür işletmesi olarak kullanıldığını belirtti.
Ertürk, 1994 yılında üretimin bitmesinin ardından kömür işletmesinin 12-13 yıl atıl durumda kaldığını ifade ederek Ankaralı bir firma tarafından hazırlanan proje üzerine Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin bölgeye gelerek alanda inceleme yaptığını ve burada örnek bir zeytin yetiştiriciliği tesisi kurulmasına karar verdiklerini dile getirdi.
"Linyit madeni alanının zeytin yatağına" dönüştüğünü söyleyen Ertürk, şunları kaydetti:
"Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, köyümüze gelerek bazı incelemelerde bulundu. O aşamada hangi zeytin ağacının en verimli şekilde yetişebileceği konusunda bizlerle fikir alış verişinde bulundular. İstişareler sonucunda Aydın'da verimli olan yağlı "memecik" cinsinin ekimi konusunda karar alındı. 2007 yılında başlayan çalışmalarımız neticesinde Türkiye'de en iyi zeytin ve zeytin yağının da burada elde ettiğimize inanıyorum. 12 yıl atıl durumda kalan tesis, bugün kimsenin hayal edemeyeceği bir zeytin cennetine dönüştü."
- "Doğal gübreleme yapılıyor"
Eski linyit madenine dikilen 13 bin zeytin ağacının belli sıra aralıklarıyla dikildiğinin anlatan Ertürk, şöyle devam etti: "İşçilik maliyetinin düşürerek makine gücünü ön plana çıkardık. Zeytin ağacının karşılaştığı zararları zirai ilaçlarla değil doğal yöntemlerle engelleyebileceğimizi düşündük. İki yıldan beri bu tesiste tarımsal ve kimyasal ilaç kullanılmıyor. Sadece hayvan çeşitleriyle bunun önüne geçiyoruz. Mesela tesisimizin ortasında bulunan gölette ördeklerimiz var. Ördekler bu gölün içerisinde yosun gibi kötü atıkları, kazlar ve koyunlar sıra aralarında yetişen yabancı otları, hindiler ise zeytin ağacı üzerinde bulunan kelebek ve tırtılları, tavuk ve horozlar akrep gibi zararlı hayvan çeşitlerinin temizliğini sağlıyor. Tesiste gübrelemeyi de bir nevi bu hayvanlarımızla doğal olarak yapıyoruz."
- Uluslararası yarışmalarda altın madalya
Tesisin faaliyete geçtiği ilk yıldan itibaren tesiste üretilen zeytinyağının 2'si İtalya'da, 4'ü Japonya'da ve 4'ü de Türkiye'de uluslararası yarışmalardan "en iyi zeytinyağı" seçilerek altın madalya kazandığını kaydeden Ertürk, "Biz gerçek kaliteli bir zeytinyağının nasıl üretildiği göstermek için kolları sıvadık. Aynı zamanda mahallemizde ikamet eden vatandaşlarımıza iş istihdamı sağladık. Bütün üreticilerimizi tesisimizde yapmış olduğumuz çalışmaları ve uygulamaları yerinde görmeleri için davet ediyoruz" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Linyit Yatağından, Zeytin Yatağına Dönüştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?