Türkçeye ilgi duyan Lübnanlılar, ülkelerinde faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür Merkezi aracılığıyla Türkçe öğrenmeye ve kendilerine sağlanan burslarla da Türkiye'de eğitim görmeye devam ediyor.
Lübnanlı inşaat mühendisi Mahmud el- Hac Ahmed ve gazeteci Melisa Lukiye ileri seviyede konuştukları Türkçeye olan ilgilerini AA muhabirine anlattı.
Maddi sıkıntılar sebebiyle Lübnan'daki mühendislik eğitimine devam edemeyen Ahmed, 2010 yılında kazandığı Türkiye bursuyla tahsilini tamamlayabildiğini söyledi.
Antalya'da Türkçe eğitimi için burs kazandıktan sonra bir yıl Türkçe eğitimi aldığını ardından Antalya Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği eğitimine devam ettiğini ifade eden Ahmed, bölümünü iyi bir dereceyle bitirdiğini belirtti.
Ahmed, Antalya'da bir firmada yaklaşık bir yıl çalıştığını hatırlatarak, halihazırda Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimine başlayacağını dile getirdi.
Türkiye burslarının hayatındaki önemine ilişkin Ahmed şunları söyledi:
"2010 yılında Türkiye burslarıyla tanışmamış olsaydım, inşaat mühendisliğini bitiremezdim. Çünkü, o yılda babam kan kanseri oldu, maddi imkanlarımız kısıtlandı eğitimime devam edemez duruma geldim. Çok şükür burslarla tanıştım ve başvurdum. Türkiye'ye geçtim, devam ettim. Bu olayı hayatımda dönüm noktası olarak algılıyorum. O yüzden Türkiye sağolsun, ne söylesek azdır."
Gazeteci Melisa Lukiye ise bir yıl önce başkent Beyrut'taki Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde Türkçe öğrenmeye başladığını ve bu yıl beraberindeki 8 Lübnanlı öğrenciyle yaz okulu için Türkiye'ye gittiğini aktardı.
Yaz okulunu Isparta'da geçirdiğinden bahseden Lukiye, "Kurslar aldık, öğrendik. Gezdik insanlarla çok konuştuk. Pratik yaptık. Türk kültürünü daha yakından tanıdık. O yüzden Türkçemiz daha iyi oldu. Bu program bizim için çok iyi oldu. Türkçeyi daha akıcı bir şekilde konuşabiliyoruz artık." dedi.
Türkçe eğitimiyle oluşan fırsatı değerlendirerek Türkiye burslarıyla yüksek lisansa devam edeceğini söyleyen Lukiye, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi daha yakından tanımak için yakında Türkiye'ye gideceğim. Burs kazandım. Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaya gideceğim. Orada Türkiye hakkında bir tez yazacağım. Türkolog olabilirim ve Türkçem daha iyi olacak."
T.C.Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının verilerine göre, 1997-2015 yılları arasında Lübnanlı 266 öğrenci Türkiye burslarıyla dil, yüksek lisans, doktora gibi farklı alanlarda eğitim görürken, 54 Lübnanlı da Türkiye'deki üniversitelerden mezun oldu. 2016-2017 eğitim-öğretim yılında da 16 Lübnanlı bu burslar aracılığıyla Türkiye'de eğitimine devam edecek.
Lübnan'da 5 yıl önce faaliyete başlayan Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezinde ise bugüne kadar 550 öğrenci Türkçe eğitimi aldı. Merkez, her yıl sonunda ise 10'un üzerinde başarılı öğrenciyi yaz okulu kapsamında Türkiye'nin farklı kentlerine dil eğitimi için gönderiyor.
Son Dakika › Güncel › Lübnanlıların Türkiye ve Türkçeye İlgisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?