Mahkeme Kck'yı Yorumladı - Son Dakika
Güncel

Mahkeme Kck'yı Yorumladı

Mahkeme Kck\'yı Yorumladı

Şırnak'ta aralarında BDP milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da yer aldığı 41'i tutuklu 55 sanığın yargılandığı "Şırnak KCK Davası"nın 2 bin 508 sayfalık gerekçeli kararı tamamlandı Kitaplaş...

14.11.2013 12:07

İBRAHİM YAKUT - Şırnak'ta aralarında BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın da bulunduğu 41'i tutuklu 55 sanığın yargılandığı "Şırnak KCK Davası"nın gerekçeli kararı tamamlandı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan ve kitaplaştırılmak üzere baskıya gönderilen 2 bin 508 sayfalık gerekçeli kararın "Genel Tespitler" bölümünde davaya konu KCK yapılanması detaylı bir şekilde yer aldı.

Kararda, KCK sözleşmesinin, terör örgütünü bir devlet sistemi gibi yapılandırmayı amaçladığı, örgütün ve üyelerinin sistematik bir yapıyı hedeflediği vurgulanarak, "Bu yapı, önceki yapıdan farklı olarak sadece Kürt kökenlileri değil bu bölgede yaşayan 'diğer azınlıkları' da hedeflemektedir" denildi.

Terör örgütü KCK'nın "üye kabul eden, yargılayan, silahlı mücadele yapan, mahalli ve merkezi teşkilatları olan özellikle yerel yönetimler üzerinde söz sahibi olmaya çalışan bir yapı" olduğu kaydedilen kararda, şöyle ifadelere yer verildi:

"KCK sistemi içerisindeki her kadro ideolojik, ahlaki, felsefik ölçüler açısından PKK yapılanmasına bağlıdır. Aynı zamanda her kadro yer aldığı çalışmanın ilkeleriyle de faaliyet yürütür. KCK'nın silahlı terör örgütü olan PKK ile aynı amaçları taşıyan, aynı örgütsel alt yapıya sahip, aynı doğrultuda faaliyet gösteren bir terör örgütü olduğu anlaşılmaktadır. KCK/TM sistemi ile siyasi sınırları olmayan fakat hangi ülkede yaşıyorsa İran, Irak, Suriye, Türkiye ülkelerinin adli, idari ve siyasi rejimine tamamen alternatif bir sistem kurulduğu anlaşılmaktadır."

KCK'nın 3 kısımdan oluşan bir yargı düzeni planlandığı belirtilen kararda, "Halkın kendi sorunlarının 'halk mahkemeleri' adı altında oluşturulan yapılarla çözüleceği, silahlı faaliyetlerin 'meşru savunma hükümlülüğü' adı altında düzenlendiği, Kongra-Gel'in de savaşa, ayaklanmaya ve gerilla savaşına karar verme yetkisinin bulunduğu anlaşılmaktadır" denildi.

KCK ile PKK terör örgütünün aynı örgüt olduğu bildirilen kararda ayrıca, "KCK'nın PKK örgütlenmesini değiştirmeden bir sistem olarak aldığı ve sözleşmeye koyduğu, sadece isim değişikliği yaptığı, sonuç olarak KCK'nın silahlı terör örgütü olan PKK ile aynı amaçları taşıyan bir terör örgütü olduğu dosya kapsamında görülmektedir" ifadesi yer aldı.

Şırnak'taki izinsiz gösteriler

Davaya konu Şırnak'taki izinsiz gösterileri KCK'nın organize ettiği kaydedilen kararda, örgütün il bazında görevlendirilen sorumlularının eylemleri başlattığı, örgütün gençlik yapılanması içerisinde bulunan mensuplarının da eylemleri gerçekleştirdiği belirtildi.

Örgüt mensupları arasındaki iletişimin internet üzerinden sağlandığı bildirilen gerekçeli kararda, şöyle denildi:

"Her bölgenin kendi internet sitesi vardır. Adres bölge sorumlularına verilir. Bölge sorumluları bu adresler üzerinden gerekli talimatları, raporları alıp verirler. Bir başka iletişim yolu da yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Bölgelerde yüz yüze görüşme yapacak kişiler belirlenmiştir. Örgütün 'serhildan' olarak tabir ettiği molotoflama, kundaklama ve korsan gösterileri içeren eylemlilik talimatları Türkiye koordinasyonun talimatları doğrultusunda yapılır. Her isteyenin bu örgütlenme içerisinde yer alamadığı, örgüte sempati duyan ve istikbali olan gençlerin alındığı ve ilk aşamada bu gençlerin karar verme aşamasına dahil edilmediği ancak yapılacak eylemlerde kullanıldıkları anlaşılmıştır."

"Yerel seçimlerde halka baskı uygulandı"

Kararda, 2009 yılındaki yerel seçimlerde KCK'nın gençlik yapılanmasının halk üzerinde baskı uyguladığı belirtilerek, "2009 yerel seçimlerinde halk üzerinde baskı kurma ile ilgili konuşmalar yaptıkları ve diğer parti mensuplarının çalışma yapmasına engel olmak amacıyla sokaklarda nöbet tutmak suretiyle seçim çalışması yapmak isteyen bu kişileri mahallelere sokmadıkları ve bu kişiler üzerinde baskı kurdukları anlaşılmaktadır" denildi.

"Okey oynamak" eylem, "kek" el bombası

Sanıkların kendi aralarındaki konuşmalarında örgütsel diyalogun açığa çıkmasının engellenmesi amacıyla bir kısım kelimeleri kodlayarak gizlemeye çalıştıkları kaydedilerek, kelimelerin örgüt içerisindeki anlamları şöyle sıralandı:

"Bilardo, operasyon, savaş, düğün ve okey oynamak = eylem, su şişesi = molotof, kek ve yuvarlak = el bombası, cami = parti binası, nohut = sapanla atılabilecek büyüklükte taş veya bilye, halı saha = eylem yeri, su = benzin, halay = eylemci kitle, merkez = Diyarbakır, diğer taraf = Kuzey Irak, demir = tabanca. Bu arada KCK'nın siyasi alanda yapılacak etkinlikleri 'kampanya' ismi altında düzenlediği, bu eylemlerin 'kitlesel eylem çağrıları' şeklinde örgütün alt kadrolarına örgüt adına yayın yapan internet siteleri gibi herkesin rahatlıkla ulaşabileceği kanallardan ulaştırdığı anlaşılmıştır."

Karar -

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında, mahkeme heyeti, duruşmaya raporlu oldukları gerekçesiyle katılmayan Sarıyıldız'ın da bulunduğu 12 sanıkla ilgili "kovuşturmanın ayrılmasını" kararlaştırmıştı.

Sanık Mehmet Emin Ülger'in beraatına, sanık Rıdvan İnal'ın tahliyesine ve sanık Ayhan Deniz'in de "akli dengesinin yerinde olmadığı" gerekçesiyle "cezalandırılmasına yer olmadığına" karar veren mahkeme heyeti, yargılama aşamasında yaşamını yitiren Yusuf Kulu hakkındaki dosyanın da "düşürülmesini" hükmetmişti.  Mahkeme, 40 sanığı ise "terör örgütü üyeliği" ve "patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından 6 yıl 3 ay ile 17 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezasıyla cezalandırmıştı. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahkeme Kck'yı Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement