Mali Uluslararası Barışı Tehdit Ediyor - Son Dakika
Güncel

Mali Uluslararası Barışı Tehdit Ediyor

Mali Uluslararası Barışı Tehdit Ediyor

Erkan Avcı - Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı El-hac Muhammed Mumuni, Mali'de yaşananlara ilişkin konuştu.

23.01.2013 12:07  Güncelleme: 12:13

Erkan Avcı - Gana Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı El-hac Muhammed Mumuni, Mali'de yaşananlara ilişkin, "Biz geri yaslanıp, bunun bir Afrika mı, bir Batı Afrika'mı ya da bir Mali problemi mi olduğunu düşünmemeliyiz. Bu dünyanın güvenliğine tehdit oluşturan bir problem. Dolayısıyla Fransa'nın takındığı tavrı yüzde 100 destekliyorum" dedi.

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'nın Türkiye ziyaretine eşlik eden Dışişleri ve Bölgesel Entegrasyon Bakanı Mumuni AA'ya konuştu.

-"Dünya barışını tehdit ediyor"-

Mumuni, Mali'nin kuzeyinde yaşanan şiddet olaylarının göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Mali'de yaşananların sadece bu ülkenin barışına bir tehdit oluşturmadığına dikkati çeken Mumuni, yaşananların aynı zamanda dünya barışına da bir tehdit oluşturduğuna vurgu yaptı. Mumuni şunları söyledi:

"Oradaki kriz şu anda sadece Mali'deki, Sahel bölgesindeki barışa tehdit değil, aynı zamanda tüm uluslararası toplumun barışına bir tehdittir. Çünkü Mali'nin kuzeyi, aşırı İslamcı ve uyuşturucu baronları için bağlantı noktası. Bu insanlar burayı diğer uluslara saldırmada sıçrama noktası olarak kullanıyor. Tüm ülkeler bir araya gelerek, suç ağlarını Mali'nin kuzeyinden çıkartmak için kolektif hareket etmelidir."

-Fransa'ya teşekkür-

Ülkenin kuzeyindeki isyancılara askeri müdahalenin başını çeken Fransa'nın takındığı tavrı doğru bulduğunu belirten Mumuni, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz geri yaslanıp, bunun bir Afrika mı, Batı Afrika mı ya da Mali problemi mi olduğunu düşünmemeliyiz. Bu dünyanın güvenliğine tehdit oluşturan bir problem. Dolayısıyla Fransa'nın takındığı tavrı yüzde 100 destekliyorum ve onlara Mali adına, Afrika adına teşekkür ediyorum. Fransa'nın yalnız başına hareket etmediğini düşüyoruz, diğer ülkeler de destek verdi. Fransa, ECOWAS ve Afrika Birliği'nin ortaklığıyla hareket ediyor."

-"Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğuna inanıyoruz"-

Bakan Mumuni, Gana'da Türkiye'nin çok büyük saygı duyulan bir ülke olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin insani yardımlarını övdü.

"Türkiye'nin küresel bir oyuncu olduğuna ve bir süredir gösterdiği büyük ilerlemelerle de dünya ekonomisinde etkili bir güç olduğuna inanıyoruz" diyen Bakan Mumuni, Türkiye'yi uluslararası sorunlarda uzlaşma sağlanmasında önemli bir global oyuncu olarak gördüklerini de dile getirdi.

Mumuni, "Bu noktada Somali çok önemliydi. Uluslararası toplumun Somali'yi tamamen unuttuğu bir anda, Başbakanınız Recep Tayyip Erdoğan ailesini ve hükümet üyelerini Mogadişu'ya götürmeye karar verdi. Türkiye, Somali'de yaşananları, insanların durumunu etrafına anlatmada öncülük etti. Türkiye felaket ve açlık gibi konularda yaptığı insani yardımlarla Afrika'da takdir ediliyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın 2013'te ilk yurtdışı gezisini Afrika ülkelerine yaptığını hatırlatan Mumuni, Türkiye'nin 2005'ten itibaren Afrika'ya büyük ilgi gösterdiğini anlattı.

Mumuni, Afrika Birliği tarafından Türkiye'nin Afrika'nın stratejik partneri olduğunun da açıklandığını belirterek, Türk işadamlarının Afrika ülkelerine akın ettiğini kaydetti. Mumuni, "Örneğin Gana'da Türkiye ile olan ticaret hacmi ve yatırımlar muazzam şekilde arttı. Bunun devamının geleceğinden eminiz" yorumunda bulundu.

-"Gana'da büyük bir altyapı eksikliği var"-

Türkiye-Gana ikili ilişkilerinin çok iyi seviyede olduğunu vurgulayan Mumuni, iki ülkenin ilişkilerini daha da ileri götürmek istediklerini ifade etti.

Gana Cumhurbaşkanı Mahama'nın ülkesinin önde gelen işadamlarıyla Ankara'ya geldiğini anımsatan Mumuni, Ganalı işadamlarının Türk firmalarıyla ortaklık için görüşmeler yaptığını belirtti.

Mumuni, Türkiye ve Gana'nın dirilmiş ekonomilere sahip olduğuna dikkati çekerek, her iki ülkede de iş yapma fırsatlarının olduğunu dile getirdi.

Ülkesinde birçok alanda yatırım yapılabileceğini belirten Mumuni, "Bizim ülkemizde birçok alanda iş yapma imkanı var, petrol gelirimiz düşük seviyede ama onu geliştirmek isteyen bir ülkeyiz. Ayrıca büyük bir altyapı eksikliği var, çok sayıda yol, köprü, liman ve demir yolu yapmalıyız. Türkiye'nin yapım ve inşaat alanında nasıl bir performans ortaya koyduğu biliniyor. Türk işletmelerinin ve finans çevrelerinin ülkemizdeki bu çabalarda tamamlayıcı olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mali Uluslararası Barışı Tehdit Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement