Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıt dışı olmak 75 milyondan çalmak anlamına geliyor" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Çorlu Vergi Dairesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi. Açılış töreni öncesinde kürsüye gelerek konuşma gerçekleştirdi. "Doğrusu biz ilçelerde Vergi Dairesi müdürlüklerinin binalarının açılışlarına gitmedik. İlk defa böyle bir törene katılıyorum ama Çorlu bunu hak ediyor" diyerek konuşmasına başlayan Şimşek, Çorlu'nun vergi tahakkuku ve tahsilinde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
'Hizmet verdiğimiz alanların buna yakışır olması gerekir' diyen Bakan Şimşek, "Henüz içine girmedik ama inşallah bu binaya ruh verecek, binaların güzelliği yetmez, ona ruh verecek çalışanlarımızdır. İnşallah Maliye Bakanlığı olarak biz bu ülkede sermayesini yatırıma, istihdama, ihracata, üretime dönüştüren risk alan çok değerli girişimcilerimize burada güzel hizmetler vereceğiz. Zaten bu binanın da amacı bu. Çalışma ortamının iyi olması çalışanlarımızın verimli olmasını sağlayacaktır" dedi.
Bakan Şimşek, "Maliye Bakanlığı belki geçmişte olumsuz algılanabilir, belki olumsuz bir intiba bırakmış olabilir ama biz bakanlık olarak Türkiye'deki değişimi, dünyadaki değişimi çok yakından takip ediyoruz ve kendimizi de sürekli bir şekilde yeniliyoruz. Çalışanlarımıza sürekli olarak şunu söylüyorum. Eğer bizim girişimcimiz, bu eliyle, tırnağıyla biriktirdiği birikimlerini yatırıma dönüştürmezse vergilenecek ekonomik faaliyet ortaya çıkmaz. Onların cesaretiyle ki, onların basiretiyle ki, vergiye konu ekonomik faaliyet söz konusudur. Onun için bizim mükelleflerimizin başımız üzerinde yerleri vardır" diye konuştu.
Biz mükelleflerimize çok önem veriyoruz diyen Bakan Şimşek, "Tabii ki biz Maliye Bakanlığı olarak 75 milyonun hakkını, hukukunu korumaya çalışıyoruz. Çünkü vergi demek kalkınma demektir. Hiçbir ülke borçlanmayla, sürekli bir refah artışı sağlayamaz. Öyle dönemler olacak ki uzun vadeli getirisi yüksek olan yatırımlar için borçlanacaksınız. Ama asıl olan kamu harcamalarının sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edilmesidir. O nedenle biz bir yandan tabi ki mükellefimizle iyi diyalog kuracağız, hizmette asla kusur etmeyeceğiz bir taraftan da 75 milyonun, Çorlulu kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın hakkını arayacağız. O nedenledir ki kayıt dışılıkla mücadeleyi samimi bir şekilde önemsiyoruz. Kayıt dışı olmak, vergi kaçırmak aslında sadece devletten bir şey kaçırmak anlamına gelmiyor. Aslında 75 milyondan çalmak anlamına geliyor. Çünkü bu ülke toplayamadığı vergi oranında ya arzulanan hizmeti sunamıyor ya da o hizmeti mutlaka sunuyorsa kısmen borçlanmayla sunduğu için aslında bir anlamda gelecek nesillerin gelirini, onlara sunulacak hizmetleri kısmen sınırlıyor. O nedenle ben toplumda vatandaşlarımız arasında vergi bilincinin arttırılmasının çok önemli olduğu kanısındayım. Vatandaşımız tabi ki şunu soracak 'biz size bu vergileri ödüyoruz, siz bu vergileri ne yapıyorsunuz' bu da vatandaşımızın hakkı. Bizim de bu konuda en açık en şeffaf bir şekilde gerekli bilgileri paylaşmamız gerekiyor" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şunu çok açık yüreklilikle söyleyeyim. Bu aralar Plan Bütçe görüşmeleri devam ediyor. 2013 bütçesi görüşülüyor. Bende gideceğim ve son şeklini vereceğiz. 2013 bütçesinde ne çok para Milli Eğitim Bakanlığına gidecek, daha doğrusu eğitime gidecek. Eğitim deyince sadece Milli Eğitim Bakanlığı değil çünkü üniversitelerimiz de var. Basit bir rakam vereyim. Son 10 yıl içerisinde eğitime ayrılan bütçe 11.3 milyardan 68.1 milyar liraya çıkmış olacak yani 2013 yılında. Bu çok ciddi bir rakam 6 katlık bir artış ama ülkemizin buna ihtiyacı var. 17 milyon ilk ve orta öğrenimde öğrencimiz var. Üniversitedeki öğrencilerimizi açık öğretim dahil 20 milyon civarında. Bu aslında Avrupa'daki birçok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla. İşte belki bizim petrol kuyularımız yok belki doğal yer altı zenginliklerimiz sınırlı. Ama bizim insanımız var, bizim genç nüfusumuz var. İşte bu nedenle topladığımız vergileri eğitime önemli ölçüde aktararak aslında bu ülkenin 40 yıllık 50 yıllık 100 yıllık temellerini sağlamlaştırıyoruz ve o nedenledir ki, eğitimin bütçe içindeki bütçe harcamalarındaki payı yüzde 9.4'ten önümüzdeki sene yaklaşık yüzde 17'ye çıkmış olacak."
Ülkemizin gelişmeye, kalkınmaya, ihracat yapmaya ihtiyacı var diyen Bakan Şimşek, "Biz, topladığımız her kuruş vergiyi tekrar milletimizin hizmetinde kullanılmak üzere ilgili kurumlara veriyoruz. Biz evimizi düzene koyduğumuz için artık yüzde 6 yüzde 7 faiz oranıyla borçlanıyoruz. Eskiden maalesef topladığımız vergiler, faize gidiyordu. Geçen yıl 100 lira verginin 16,6 lirası vergiye gitti. Yine yüksek bir oran ancak bu oran 10 yıl önce yüzde 86'ydı. Toplanan 100 lira verginin 86 lirası faize gidiyordu. Allah bu ülkede hizmeti geçen, taş taş üstüne koyan herkesten razı olsun" dedi.
Kayıt dışılığın önemli bir sorun olarak durduğunu dile getiren Bakan Şimşek, "Bu sorunu çözmek için çaba sarf ediyoruz. Eskiden kayıt dışı oran yüzde 33'tü bu oranı yüzde 27'ye düşürdük. İstihdamda kayıt dışı oranı 10 yıl önce yüzde 50'ydi bunu da yüzde 38'e düşürdük. Peyderpey azaltıyoruz. Bu konuda vatandaşı ikna etmemiz lazım. Gönüllü uyuma önem veriyoruz. Gönüllülük esastır. Bu ülkede kazananların, 'bu da benim ülkeme katkım' diyerek gelirinden vergisini vermesi gerekiyor. Genelde vergi vermek zor geliyor. Biz gönüllülük esasıyla verilmesinden tarafız ancak bazen zorla da almak lazım. Bunun için denetimi de güçlendiriyoruz. Biz mükellef haklarını söylemin ötesine taşıdık. 2006 yılında bu konuda bildiri yayınladık. 2009 yılında çok ciddi sınırlamalar getirdik. Artık defterleri alma 3 yıl 5 yıl el koyma inceleme dönemi bitti. Maksimum bir yıl içerisinde bitecek. KALDER'den Gelir İdaresi olarak ödül aldık. Son yıllardaki çabalar sonuç vermeye başladı. 75 milyonun koruyalım ancak bunu yaparken de mükelleflerle diyalog kuralım. Ben Vergi Dairesi Başkanlarına 'yeni bir iş yeri kurulduysa, iş yerini ziyarete gidin' diyorum. 'Vergi ödemede sıkıntıya düşen mükellef mi var önce diyalog kurun bu konuda görüşmeler yapın' önerisinde bulunuyorum. Ülkemizin önü açık, beşeri sermayesi güçlü. Biz beşeri sermayeye, araştırma geliştirmeye, alt yapıya yatırım yapıyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkeleri ile arayı kapatacağız. 10 yılda Avrupa Birliği ülkeleri içindeki gelir durumumuz yüzde 29-30'lardan yüzde 50 - 51'e geldi. 10 yılda bunu başardıysak daha iyisini de yapabiliriz. Biz makine üretiminde Almanya'ya, modada İtalya'ya rakibiz. Onların yerine talibiz. Katma değeri yüksek turizmde ise Paris ile İstanbul'u yarıştıracağız. Yeter ki Türkiye kardeşliğini, birliğini korusun. Bunların hepsini başarabiliriz. Türkiye derinliği olan bir ülkedir. 2 günlük ülke değildir" dedi.
TEKİRDAĞ VALİSİ ALİ YERLİKAYA: "TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR OLDU MARKA KENT OLMA YOLUNDA İLERLİYOR"
Tekirdağ olarak gelirler sıralamasında 10. sırada yer alıyoruz. 9. olabilmek için azimle ilerliyoruz diyen Tekirdağ . Çorlu ilçemiz Türkiye sıralamasında tek başına 27. sırada yer alıyor. Böyle güzel bir rakama ulaştığımız için mutluyuz. 2003 yılında 14 bin 300 olan mükellef sayısı 2012 yılında 19 bin 100'e ulaşmış durumda. Maliye Bakanımıza Mehmet Şimşek bu güzel binayı Çorlu'ya kazandırdı. Devletimize, hükümetimize, bakanımıza ve gelir idaresi başkanlığına teşekkürlerimi, şükranlarımı arz ediyorum.
İnşallah artık Tekirdağ büyükşehir oldu. Marka kent olma yolunda da ilerliyor. 43 bin olan vergi mükellefi sayımız 55 bin 100'e çıktı. Tekirdağ olarak 3.7 milyar lira vergi tahakkuku buna karşılık da 3 milyar liranın üzerinde vergi tahsilatı gerçekleştiriyoruz. Bu durum şehrin üretken olduğunu, sanayi dostu olduğunu gösteriyor. Tekirdağ, şehirler arasında parmakla gösteriliyor. Sanayide 120 bin sigortalı bulunuyor. En büyük finans merkezinin komşusuyuz, yanındayız. Bu bina Çorlu'ya yakışıyor. Çorlu bunu hak ediyor.
AK PARTİ TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ ÖZLEM YEMİŞÇİ: "ÇORLU VERGİ DAİRESİNİN AÇILIŞI HALKIMIZA VERDİĞİMİZ SÖZÜN İSPATIDIR"
AK Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'in açılışa gelmeden önce esnaf ziyareti gerçekleştirdiğini anımsatarak: "Bu uygulama AK Partinin yaygın bir uygulaması ancak Çorlu'da daha önce böyle bir şey olmadığı için vatandaşlar çok şaşırdılar. Bu yüzden Sayın Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Tekirdağ'da, Çorlu'da vergi mükellefi sayısının ne kadar çok olduğunu hepimizi biliyoruz. Çorlu Vergi Dairesinin açılışı halkımıza verdiğimiz sözün garantisi, ispatıdır" dedi.
Siyasi istikrar ekonomik istikrarı da getirdi diyen Yemişçi: "Hem yurt içinde hem de yurt dışında 10 yıl önceki olumsuzu manzaralar ortadan kalktı. Bizler artık 6 ayı, 1 yılı değil 2023 yılını hedefliyoruz. Hedefimiz 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek. Bunun içinde iş adamlarımıza, sanayicilerimize güveniyoruz. Bu konudaki gerekli çalışmalar Başta Başbakanımız olmak üzere ilgili bakanlıklar ve bizler tarafından yapılıyor" dedi.
TEKİRDAĞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANI ABDULKAYYUM KARAYEL: "ÇORLU İLÇE OLARAK İLLER SIRALAMASINDA 27. SIRADA TAHSİLAT YAPIYOR"
Çorlu Vergi Dairesinin yapımında ve hizmete girmesinde emeği geçen başta Sayın Bakanımız olmak üzere Çorlu Belediye Başkanımıza, tüm görevli memurlara teşekkür ediyorum diyen Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanı Abdulkayyum Karayel ise, "Çorlu Vergi Dairesi olarak daha evvel Hükümet Konağında Adliye binası ile birlikte 800 metrekarelik bir alanda hizmet veriyorduk. 2007 yılında başlayan çalışmaların ardından 1 Şubat 2011 tarihinde başlattığımız inşaat çalışmalarını 23 Temmuz 2012 tarihinde 15 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlayarak yeni binamızı hizmete açtık. 4 bin 700 metrekare kapalı alanı, eğitim salonu, yemekhanesi ile yeni binamızda Mal Müdürlüğü ve Milli Emlak Şube Müdürlüğü de yer alıyor. Buradaki binanın tamamlanması ile hayırlı bir işe vesile oluyoruz. Boşalttığımız alanı Çorlu Adliyesi değerlendirdi ve rahatladılar" dedi.
Karayel, "Çorlu vergi gelirleri tahsilatında il gibi değerlendirilerek iller sıralamasına alındığında 54 ilden daha fazla verginin toplandığı 27. sırada yer alarak dikkat çekiyor. İlçe olarak il sıralamasında tahsilat yapıyoruz. Çalışan sayımız 74'e ulaştı. Ancak orta vadede 30 memura daha ihtiyaç var. Bir aracımız var ancak bir araca daha ihtiyacımız var. Allah devletimize zeval vermesin. Tekirdağ'da da 2 bodrum katı bulunan 6 katlı bir proje hazırlandı, bakanlığımıza gönderdik ve 2013 yılında ihalesi yapılacak" diye konuştu.
Konuşmasının son bölümünde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ayrıca teşekkür eden Karayel, "Bizleri bizzat ziyaret etmeniz, açılışı yapmanız çalışan arkadaşlarımıza da moral oldu. Motive olmalarını sağladı. Bizleri heyecanlandırdı. Arkadaşlarımız günlerdir sizi bekliyorlar. Bizi motive ettiniz, ihya ettiniz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eşi Esra Şimşek, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya Tekirdağ Milletvekilleri Ziyaeddin Akbulut, Özlem Yemişçi, Bülent Belen, Çorlu Kaymakamı Hulusi Yerlikaya, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ve diğer protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek Çorlu Vergi Dairesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdiler. Bakan Şimşek ve beraberindeki protokol üyeleri açılışın ardından Çorlu Vergi Dairesi'nin yeni binasını gezerek incelemelerde bulundular ve çalışanlarla sohbet ederek çalışmalar hakkında bilgiler aldılar. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Güncel › Maliye Bakanı Şimşek, Çorlu Vergi Dairesinin Açılışını Gerçekleştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?