Manavgat´Ta 66 Kuşa Halka - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Manavgat´Ta 66 Kuşa Halka

Manavgat´Ta 66 Kuşa Halka
10.09.2010 12:54

Manavgat'taki Sorgun- Titreyengöl Mevkiinde 12 Türden 66 Kuşa Halka Takıldı. Kaymakam Hacı İbrahim Türkoğlu, Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan, Titreyengöl- Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği Derneği Başkanı Haluk Tüfekçi ve Başkan Yardımcısı Ali Keleş Çalışmaları Yerinde İzledi ve Akdeniz Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hakan Karaardıç'tan Bilgi Aldı.

Manavgat'taki Sorgun- Titreyengöl mevkiinde 12 türden 66 kuşa halka takıldı. Kaymakam Hacı İbrahim Türkoğlu, Belediye Başkan Vekili İbrahim Halimoğlu, Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan, Titreyengöl- Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği Derneği Başkanı Haluk Tüfekçi ve Başkan Yardımcısı Ali Keleş çalışmaları yerinde izledi ve Akdeniz Üniversitesi Araştırma Görevlisi Hakan Karaardıç'tan bilgi aldı.

Kaymakam Türkoğlu, yaptığı açıklamada, bu çalışmaların tanıtılması durumunda dünyadaki birçok kuş meraklısının bölgeye geleceğini söyledi. Kuş Gözleme Merkezi ve burada yapılan halkalama çalışmalarının bölgedeki turizm çeşitliği ve sürekliliğine ciddi anlamda destek olacağını belirten Türkoğlu, "Burada halkalanan kuşların 18 ülkede görüldüğü ve bu kuşların her yıl 3 bin ila 10 bin kilometre arasında seyahat ettikleri tespit edilmiştir. Bu kuş halkama istasyonunu ihmal etmemiz mümkün değildir" dedi.

189 KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ali Erdoğan da Türkiye'nin biyoçeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğuna işaret ederek, özellikle yaban hayatı ve kuşlar konusunda bölgenin önemli bir merkez konumunda olduğunu kaydetti. Çalışmaların üç aşamadan oluştuğunu belirten Erdoğan, "Birincisi bilimsel çalışma, ikincisi çevre eğitimini kazandırma, üçüncüsü ve en önemlisi eko turizme katkı sağlayarak kuş gözlemcilerini bu bölgeye çekmektir" dedi.

Avrupa'da şu ana kadar belirlenen kuş türünün 570, Türkiye'de ise 502 olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Antalya bölgesinde tespit ettiğimiz kuş türü ise 334'dür. Sorgun Titreyengöl bölgesinde 189 kuş türü tespit ettik. Bunlardan önemli bölümü ilk kayıt oluyor. Burası göç yolları açısından son derece önemli bir istasyon görevi görüyor. Bir araç için yakıt istasyonu ne kadar önemli ise Sorgun Titreyengöl bölgesi de yolculuğa devam edebilmesi için kuşlar açısından aynı anlamı taşıyor" şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Karaardıç da, Manavgat Titreyengöl'de 12 türden 66 kuşa halka taktıklarını belirterek, bu çalışmalar neticesinde yeni bilgilere ulaşılabileceğini söyledi. Verilen bilgiye göre, göçmen kuşlara geçici barınma alanı oluşturan Titreyengöl'de kuşlara halka takabilmek için yaklaşık 3,5 dönümlük gözlem alanında 14 Japon ağı kullanılıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manavgat´Ta 66 Kuşa Halka - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement