Türkiye'de geçen yıl 6 bin ton atık yağ toplayan Ezici Yağ Enerji ve Biodizel A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı Mustafa Ezici, İstanbul başta olmak üzere Marmara Denizi etrafındaki yerleşim merkezlerindeki evlerde atık yağların lavabolardan dökülmesi nedeniyle Marmara Denizi'nin büyük tehdit altında olduğunu söyledi.
Ezici, Marmara Denizi'nde son yıllarda deniz anasının artmasını atık yağlar ve diğer sanayi atıklarından kaynaklandığını belirterek, "Şu an Marmara Denizi deniz anasından geçilmiyor. Bandırma Körfezi'nde en az 150-200 kiloluk kocaman simsiyah renkli deniz anaları var" dedi. İstanbul'un Türkiye'deki toplam bitkisel yağın yüzde 40'ını tükettiğini belirten Mustafa Ezici, şöyle konuştu:
"Tuna Nehri aracılığıyla ve sanayi atıkları ile 25 milyona yakın nüfusun lavabodan boşalttığı atık yağlar denize deşarj ediliyor. Herkes evinde kullandığı bitkisel yağların atıklarını ya lavabodan ya da klozete döküyor. Bunların tamamı denizi kirletiyor. Ayrıca çöpe dökenler de var. Bunlar da yer altı su kaynaklarımızı kirletiyor. Bilimsel verilere göre 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletebiliyor."
AKDENİZ'DE DE AYNI TEHLİKE
Marmara Denizi'ndeki bu tehlikenin Akdeniz için de mevcut olduğunu dile getiren Mustafa Ezici, özellikle sahil boyunca faaliyet gösteren birçok otelin çok önemli miktarda bitkisel yağ tüketimi olduğunu söyledi. Bu otellerdeki bulaşıkçı ve aşçılara seslenen Ezici, atık yağların lavabolardan dökülmemesi uyarısında bulundu. Bazı otellerde bu durumun yaşandığını ve bu atığın da lavabolardan dökülerek denize karıştırıldığını belirten Ezici, Akdeniz'in kirlenmesinin turizmin sonu anlamına geleceğini kaydetti.
"KIZARTMA YAĞI İKİNCİ KEZ KULLANMAYIN"
Mustafa Ezici, atık yağın çevreye verdiği zararın yanı sıra, kızartma için kullanılan yağın bekletilerek iki veya üçüncü kez kullanılmasının da insan sağlığı için çok tehlikeli olduğunu söyledi. Bu durumun mide ve bağırsak kanserinin en büyük nedeni olduğunu belirten Ezici, "Ev hanımları özellikle evlerinde kızartmada kullandıkları yağları bekletmesin. Bir yağ kızartmadan sonra fritözde bekletilirse asit peroksiti yükseliyor ve bir daha kullanıldığında bağışıklık sistemine zarar veriyor. ya o yağı aynı gün tüketmelisiniz, ya da bir daha kullanılmamalı" diye konuştu.
81 İLDE HİZMET VERİYOR
Başta oteller ve restoran olmak üzere Türkiye'nin 81 ilinde atık yağ toplama hizmeti verdiklerini kaydeden Ezici, büyük işletmelerde ve mahallelerde oluşturulan merkezlerde 60 litrelik bidonlarda atık yağların biriktirildiğini, ayrıca evlerde 5 litreye kadar biriktirilmiş atık yağların '444 28 45' nolu ücretsiz telefondan haber verilmesi halinde toplanıldığını açıkladı. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Marmara Denizi'nde Atık Yağ Tehdidi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?