May, Birleşik Krallık'taki Bölgesel Yönetimlerle Görüştü - Son Dakika
Güncel

May, Birleşik Krallık'taki Bölgesel Yönetimlerle Görüştü

May, Birleşik Krallık\'taki Bölgesel Yönetimlerle Görüştü

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışı (Brexit) süreciyle ilgili Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler bölgesel hükümetlerinin yetkilileriyle görüştü.

30.01.2017 19:25

İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışı (Brexit) süreciyle ilgili Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler bölgesel hükümetlerinin yetkilileriyle görüştü.

Galler'in başkenti Cardiff'te düzenlenen ve May'in başkanlık ettiği toplantıya, İngiltere'nin Brexit Bakanı David Davis, Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox, İngiltere'nin İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan sorumlu devlet bakanları, İskoçya bölgesel yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, Galler bölgesel yönetimi Başbakanı Carwyn Jones, Kuzey İrlanda'yı temsilen bölgenin eski Başbakanı Arlene Foster ile Kuzey İrlanda'daki Sinn Fein Partisi'nin lideri Michelle O'Neill katıldı.

Toplantıda bölge temsilcileri, Brüksel ile yapılacak Brexit müzakerelerinde daha fazla rol almak istedikleri yönünde Theresa May'e baskıda bulunurken, İskoç ve Galler idareleri, AB ortak pazarına yönelik tam üyeliklerinin sürdürülmesine izin verilmesi yönünde hazırladıkları hükümet planlarını May'e aktardı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, İskoçya ve Galler hükümetlerinin Brexit'e ilişkin planlarını aldığını belirterek, "Bölgesel yönetimlere, bu önemli sürece katkılarından dolayı minnettarım." dedi.

May, "Her şeyde hemfikir olmayacağız ancak bu, gerekli görüşmeleri yapmaktan kaçındığımız anlamına gelmiyor. Yapıcı görüşmelerde bulunacağımızı umuyorum. Birleşik Krallık, AB'den çıkmak için oy verdi ve Birleşik Krallık hükümetinin de bunun yerine getirilmesi, tüm ülke geneli için en uygun anlaşmayı sağlamak gibi yükümlülükleri bulunuyor." diye konuştu.

İskoçya bölgesel hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon da Theresa May'in, "İskoçya'nın sesine kulak vermesi için vaktin azaldığı" yorumunda bulunurken, Kuzey İrlandalı siyasetçi Michelle O'Neill ise Londra'daki merkez hükümeti, "Brexit'i hayata geçirerek, Kuzey İrlanda ve İskoçya halklarının aldığı karara karşı gelmekle" suçladı.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı?.

İngiltere ve Galler'de Brexit oyları ağırlıktayken, İskoçya'da halkın yüzde 62'si, Kuzey İrlanda'da ise seçmenin yüzde 55,8'i AB üyeliğinin devamı yönünde oy vermişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel May, Birleşik Krallık'taki Bölgesel Yönetimlerle Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement