Meclis'te "Kürdistan" Kavgası Çıktı - Son Dakika
Güncel

Meclis'te "Kürdistan" Kavgası Çıktı

Meclis\'te "Kürdistan" Kavgası Çıktı

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'nda BDP'nin muhalefet şerhinde yer alan "Kürdistan" ibaresi çıkarıldı.

09.12.2013 16:54

Meclis Genel Kurulu'nda açılan usul tartışmasında, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'nda BDP'nin muhalefet şerhinde yer alan "Kürdistan" ibaresi çıkarıldı.

Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Usul tartışması açılmasını isteyen Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'nda BDP'nin muhalefet şerhinde yer alan "Kürdistan" ibaresinin çıkarılmasını istedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, 6 Aralık 2013 tarihinde, Milliyetçi Hareket Patisi Grup Başkan Vekilliği olarak Plan ve Bütçe Komisyonu Tasarısı Raporu'nda yer alan "Türkiye Kürdistanı" tabirlerinin kullanılmasının Türkiye devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olduğuna ve bu bakımdan da Meclis Başkanlığının ivedilikle bunu toplatarak muhalefet şerhinin iade edilmesinin gerektiğine ilişkin bir müracaatları olduğunu belirterek, "Bu konuda Meclis Başkanlığından henüz gerekli adım atılmış değil" dedi.

-AK PARTİ USUL TARTIŞMASI İSTEDİ-

Açılan usul tartışmasında konuşan Ünal, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kanun Tasarısına ilişkin raporun birinci cildinden BDP Grubunca yazılan muhalefet şerhinde Anayasa ve İçtüzüğe aykırı ifadeler geçtiğine işaret ederek, şöyle dedi:

"BDP Grubuna mensup milletvekillerince yazılan muhalefet şerhinde Anayasa ve İç Tüzük'e çok açık aykırı ifadeler bulunmaktadır. Ben bu ifadeleri burada zikretmek ve Meclis tutanaklarına da bunların geçmesini istemediğim için bu ifadeleri burada zikretmiyorum."

-BDP'Lİ VEKİLLER İTİRAZ ETTİ-

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, "Meclis tutanaklarında var o ifadeler" derken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, "Başbakan'ın ne diyor?" diyerek yerlerinden tepki gösterdi.

Ünal da, "Sayın Başbakan'ın kullandığı ifadeIrak Anayasası'nda ifadesini bulan "Irak Kürdistan Bölge Yönetimi' ifadesidir. Dolayısıyla Irak Anayasa'sında ifadesini bulan bir ifadenin Sayın Başbakan tarafından zikredilmesini dayanak olarak kullanıp, bunu aynı gerekçeyle bütçenin muhalefet şerhine taşıyan akıl orada kullandığı ifade üzerinden de bu ifadeye meşruiyet kazandırıp, bu ifadeyi" diyerek tepki gösterdi.

-"HİTLER'İN RUHUNU BURADA DOLAŞTIRMANIN GAMMAZLIĞIDIR"-

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, "Ne yaparsanız yapın ne ederseniz edin bu Meclis'in tutanaklarından, ilk Meclis Başkanı Gazi Mustafa Kemal'in bu kürsüde söylediği "Kürdistan' sözünü bu tutanaklardan söküp, çıkarıp atamazsınız Meclis'ten. Siz, Atatürk'ün kurduğu Meclis'ten, tutanaklardan "Kürdistan'ı çıkarma cüretini, hadsizliğini nasıl kendinizde buluyorsunuz? Bu ne ırkçılıktır? Bu ne milliyetçiliğin, faşizmin gamalı haçında, Hitler'in ruhunu burada dolaştırmanın gammazlığıdır, ne aymazlığıdır? Siz ne zannediyorsunuz, 20 milyon Kürt yok mu olacak zannediyorsunuz bunu çıkardığınız zaman?" diye konuştu.

-MİLLETVEKİLİ ANDINI OKUDU-

Kürsüye konuşmak için gelen MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da, milletvekili andını okudu.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti'yi sert sözlerle eleştirerek, "ABD'den sıkıldığınız zaman Şangaycı oluyorsunuz, İmralıcı oluyorsunuz, Esadçı oluyorsunuz, sonra fesatçı oluyorsunuz. Oradan geçiyorsunuz sağcı oluyorsunuz, solcu oluyorsunuz, oradan vazgeçip orta yolcu oluyorsunuz. Çevreci oluyorsunuz, yeşilci oluyorsunuz, Adnan Şensesçi oluyorsunuz, solcuları tavlamak için Ahmet Kayacı oluyorsunuz. Çalıştay yapıyorsunuz Alevici oluyorsunuz. Roman oluyorsunuz Edirne'deSiz hepsini oldunuz, darbukayı görünce Roman oldunuz. Barzanici oldunuz, Ahmet Kayacı oldunuz, hepsi oldunuz. İki şey olamadınız, bir Türk Milleti diyemediniz, bir de Atatürkçü olamadınız" diye konuştu.

-BDP'LİLER KÜRSÜYE YÜRÜDÜ-

BDP'li Hasip Kaplan, oylama yapılamayacağını belirterek, "Bunu oylamaya sunamazsınız. Eğer siz bunu oylarsanız, o rapor eksik olur, yarın görüşmeleri yapamazsınız. Oylama yapamazsınız" diyerek tepki gösterdi.

Bu arada BDP'li vekiller Başkanlık Divanı kürsüsüne yürüdü. BDP'li vekillerin uzun süre itirazlarını sürdürmesi üzerine Sadık Yakut, "Ne yapacaksınız? Zorla mı oylatmayacaksınız. Lütfen oturun" diyerek uyardı. Yakut, BDP'li vekillerin yerlerine oturmaması üzerine, "İşgal mi ediyorsunuz kürsüyü. Bu zorla olmaz. Lütfen oturun. Seslerinizi yükseltmekle olmaz" diye konuştu.

-"SİZLER BÖLÜCÜSÜNÜZ"-

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, Meclis Başkanı'nın istifasını isterken, "Erdoğan bir Kürdistan kurulmasını istiyor ve buna destek veriyor, oradan aldıkları destekle bunu yapıyorlar. Siz saten Güneydoğu'yu PKK'ya teslim etmişsiniz. Sizler bölücüsünüz. Baş sorumlusu Erdoğan" dedi.

-BDP'LİLER KÜRSÜYE YÜRÜDÜ-

Oylama öncesinde BDP'li vekiller Başkanlık Divanı kürsüsüne yürüdü. Bu arada Ak Partili vekiller de yerlerinden kalkarak ayakta bekledi. İdare amirleri de BDP'li vekillerin yanına gitti.

Yapılan oylama sonunda 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı Raporu'ndan BDP muhalefet şerhinin çıkarılması kabul edildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Meclis'te 'Kürdistan' Kavgası Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement