Meme Kanserinde Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

Meme Kanserinde Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu"

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, meme kanserlerinin erken teşhis edildiğinde yüzde yüz kürü, tedavisi olan bir hastalık olduğunu belirterek, "Geç yakalandığında da kötü sonuçlar doğuran kötü bir hastalıktır.

26.10.2016 13:40

İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, meme kanserlerinin erken teşhis edildiğinde yüzde yüz kürü, tedavisi olan bir hastalık olduğunu belirterek, "Geç yakalandığında da kötü sonuçlar doğuran kötü bir hastalıktır." dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü ile Marmara Üniversitesi iş birliğinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Meme Kanserinde Multidisipliner Yaklaşımlar" sempozyumunun açılışında konuşan Memişoğlu, meme kanserinin dünyada ve Türkiye'de kadınlarda görülen en yaygın kanser tipi olduğunu söyledi.

Memişoğlu, bu toplantıyı bu anlamda çok önemsediğini dile getirerek, "Meme kanserleri erken yakalandığında yüzde yüz kürü, tedavisi olan, geç yakalandığında da sistemik bir hastalık olarak kötü sonuçlar doğuran kötü bir hastalıktır." diye konuştu.

Hastalığın tedavisinin yanı sıra, bundan korumaya yönelik ciddi programlar da yürüttüklerine işaret eden Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda ilimizde rutin olarak 6 Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) tarama yapılıyor. Bu konuda farkındalığın, ön tanıyı erken koymanın da çabası içerisindeyiz. Multidisipliner yaklaşım memede çok önemli. Kadının bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Kadının kendi kendini muayenesi, bunu nasıl yapacağını bilmesi çok önemli. Bunlarla birlikte bu sorun, tanı konulduktan sonra da çok farklı branşların ortak çalışması gereken bir hastalık türü. Bu konuda Türkiye'de çok başarılı hocalarımız ve ortaya çıkardıkları önemli sonuçlarımız var."

Kemal Memişoğlu, elde edilecek başarılı sonuçları, bu tür eğitimlerle, artırılan farkındalıkla toplumda eğitici ve yönetici olan kişilerin iyi şekilde aktarması durumunda elde edebileceklerini aktardı.

Bu sayede birçok annenin, kadının bu hastalıktan kurtarılabileceğini dile getiren Memişoğlu, "Bu sadece kadınların hastalığı değil, esasında erkeklerde de görülen bir hastalık. Erkeklerde görülme oranı az olduğu için sadece kadın hastalığı olarak algılanıyor. Erkeklerde meme kanseri olunca çok agresif seyrediyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de meme kanserinin görülme sıklığı batıya göre daha düşük"

Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Güllüoğlu da sağlıkta her alanda olduğu gibi meme kanserinde de birçok gelişmenin söz konusu olduğunu ifade etti.

Bu toplantının, sağlığın her aşamasında çaba sarf ediliyor olduğunu gösterdiği için önemli olduğuna dikkati çeken Güllüoğlu, meme kanserinin dünya sıralamasına bakıldığında problem yaratan hastalıkların içerisinde ön sıralarda görüldüğünü söyledi.

"Dünyadaki rakamlarla Türkiye'deki rakamlar orantısal olarak örtüşüyor ancak mutlak rakam olarak o kadar değil." diyen Güllüoğlu, meme kanserinin dünyada kadınlarda görülen bir numaralı kanser türü olduğunu ifade etti.

Güllüoğlu, dünya haritasındaki meme kanseri dağılımına bakıldığında genellikle batıdaki ülkelerde hastalığın daha sık görüldüğünü dile getirerek, "Klasik bir söylem vardır. Her 8 kadından bir tanesi ömrü boyunca bir şekilde meme kanserine yakalanacak. Bu ne kadar doğru? Evet, eğer biz kendi kaynağımızı yurt dışından alıyorsak doğru ama bu Türkiye için söz konusu değil. Sevinecek bir durum bu. Türkiye'de meme kanseri diğer batı ülkelerine göre çok daha az görülüyor." dedi.

Hastalığın batıdaki ülkelerde, gelişmişlik düzeyiyle orantılı olarak daha fazla görüldüğünü vurgulayan Güllüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Afrika'nın daha geliri düşük ülkelerini düşündüğümüzde en düşük seviyelerde ama bu kıtanın gelişmiş ülkelerine baktığınızda buralar da yüksek olduğunu görüyoruz. Bununla gelir düzeyi artıkça meme kanserinin görülme sıklığının artığını görüyoruz. Meme kanserleri genel kadın kanserlerinin dörtte birini oluşturuyor. Bu bizim ülkem için de geçerli. Ancak bu bizi hemen ürkütmesin. Çünkü toplam kanser sayısına da bakmak lazım. Bugün artık Türkiye'nin neresinden bakarsanız bakın kanserle ilgili verilerin yüzde 50'sinden daha fazlası kayıt sistemi içerisinde. Yani bizde meme kanseri görüldüğüne dair artık somut bilgi var. Yıllar içerisinde izleyebiliyoruz. Bütün kanserler içerisinde ne durumdayız görebiliyoruz. 28 Avrupa ülkesinin hepsinin bir numaralı problemi istisnasız meme kanseri. Ancak görülme sıklığı artık o kadar artmıyor. 1990'lı yılların sonunda artık bir plato çizdi ve hafif inişe başladı. Sadece gelişmekte olan bazı ülkelerde artış var gibi görünüyor."

"Türkiye'nin doğusuna gidildikçe meme kanserinin görülme sıklığı azalıyor"

Her sık görülen hastalığın öldürecek anlamı taşımadığını, önemli olanın erken tanıyla etkin tedavi olduğunu aktaran Güllüoğlu, "Tüm ülkelerde meme kanserinden ölüm oranı hızla aşağı iniyor. Bu çok güzel bir şey. İnanın çok yakın zamanda, bu 20-25 yıl içerisinde meme kanseri belki de problem olmaktan çıkacak. Belki de sadece meme kanseri için değil tüm kanserler için bu böyle olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Bahadır Güllüoğlu, Türkiye'de ise tüm kanserlerin yüzde 25'inin meme kanseri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Toplamda '100 bin kadında kaç görülüyor?' diyorsak, bu ABD için 250'dir. Avrupa'ya geldiği zaman bu rakamlar 180'lere kadar düşüyor. Orta Avrupa'ya geldiğimizde 120'lere, Yunanistan'a geldiğimizde 70'e, Türkiye'ye geldiğimiz zaman da 47'e kadar düşüyor. Sonuçta Türkiye'de 8 kadından birinde meme kanseri görmüyoruz. 5'te bir oranında daha az görüyoruz. Sadece meme kanserinde değil, çarpıcı olan nokta tüm kanserler Türkiye'de batıya göre neredeyse yarı yarıya daha az görülüyor. Bu sevinilecek bir şey. Kanser oranları düşüyor."

Yaşla beraber meme kanseri görülme oranlarının arttığını, Türkiye'deki tek farkın ise genç meme kanserinin daha sık görülmesi olduğunu aktaran Güllüoğlu, "Doğru mu? Evet, oransal olarak doğru. AB ve ABD'de meme kanseri olanların yüzde 25'i 50 yaşın altındaki hastalardan oluşur. Türkiye'de ise bu rakam yarı yarıyadır. Yani Türkiye'de her iki meme kanserinden biri 50 yaşın altında görülüyor. Ancak bu rölatif olarak böyle. Mutlak sayı olarak bakarsak, biz de hala 50 yaşın altında meme kanseri görülme oranı batıdakinden çok çok düşük. Özellikle tarama yapıyorsanız mutlak değere bakacaksınız. Bu açıdan bakıldığında." şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de genelinde de doğuya gidildikçe meme kanseri görülme sıklığının azaldığını ifade eden Güllüoğlu, batıda erken teşhisin, dolayısıyla farkındalığın daha yüksek sevilerde olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meme Kanserinde Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement