Merkel Liderliğinde Spd'li 'Büyük Koalisyon Hükümeti'ne Doğru - Son Dakika
Güncel

Merkel Liderliğinde Spd'li 'Büyük Koalisyon Hükümeti'ne Doğru

Merkel Liderliğinde Spd\'li \'Büyük Koalisyon Hükümeti\'ne Doğru

Alman televizyonları, FDP ile görüşmelerin çıkmaza girmesi ardından Birlik partilerinin SDP ile yapılan ön görüşmelere gözlerin çevrildiğini bildirdi.

19.10.2013 12:39

Alman televizyonları, FDP ile görüşmelerin çıkmaza girmesi ardından Birlik partilerinin SDP ile yapılan ön görüşmelere gözlerin çevrildiğini bildirdi. Görüşmelerde ana gündemi asgari ücretin oluşturduğu, Sosyal Demokrat Parti (SPD) asgari ücretin ülke genelindeki tüm sektörler için uygulanmasını istediği bildirildi. Angela Merkel ise, bunun işyerlerini yok edeceğini savunarak buna karşı çıktı. Gözler önümüzdeki çarşamba günü yapılacak görüşmelere çevrildi.

Alman gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, büyük koalisyon kurulması durumunda, 'Kutsal seçim' sözlerine ilişkin 'Ya her şey sıfırlanacak ya da her şey yoruma açık bırakılacak' diye yazdı. Gazete, büyük koalisyonun kurulması halinde muhalefetin sesinin pek duyulmayacağını, Sol Parti ve Yeşiller Partisi'ndeki milletvekillerinin parlamentoda söz hakkı olacağını ancak, sayıca az olmaları nedeniyle seslerinin pek duyulmayacağını vurguladı. Gazete, 'Artık muhalefet, hükümet cephesinin desteği olmadan araştırma komisyonları kuramayacak ve yasaları Anayasa Mahkemesi'ne taşıyamayacak. Gerçi meclisteki çoğunluk gruplarından muhalefetin hakları konusunda cömert olunacağı açıklamaları geliyor. Ancak bu açıklamanın hukuki bir bağlayıcılığı yok, bunun etkisi sadece sınırlı olabilir" diye yazdı.

Öte yandan CDU/CSU ile büyük koalisyon konusunda anlaşan SPD'nin Çarşamba günü başlayacak koalisyon pazarlıklarında Ekonomi ve Maliye bakanlıklarını istediği, Dışişleri Bakanlığı konusunda ısrarcı olmayacağı öne sürüldü. Ancak, Başbakan Angela Merkel'in son 4 yılda başarılı bakanlarından Wolfgang Schaeuble'nin Maliye Bakanlığı'nı SPD'ye vermeyeceği savunuldu. SPD'nin Maliye Bakanlığı için Meclis Grup Başkanı Frank Walter Steinmeier için ısrarcı olacağı, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel'in ise Almanya Çalışma Bakanlığı'na talip olduğu kaydedildi.

SPD, Birlik Partileri ile koalisyon görüşmelerine başlayıp başlamayacağını yarın 200 delegenin katılacağı toplantıda karara ele alacak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Merkel Liderliğinde Spd'li 'Büyük Koalisyon Hükümeti'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement