Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Mersin'e gelen Suriyelilerin sorunları, 'Mersin'den Türkiye'ye Suriyeliler Sorunu' konulu çalıştay ile masaya yatırıldı. Çalıştayda, Suriyeli mülteci kabulünde Mersin'in onlarca Avrupa ülkesini geride bıraktığı kaydedildi.
Mersin Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen çalıştaya MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Burhanettin Kocamaz ve davetliler katıldı. Sosyal Suriye Topluluğu Başkanı Mohammed Zain ve İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır'ın konuşmacı olarak katıldığı çalıştayın moderatörlüğünü Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Doç. Dr. Ulaş Bayraktar yaptı.
Katılımcılara Suriyeli mültecilerle ilgili bazı rakamlar veren Ulaş Bayraktar, Mersin'in mülteci kabulü noktasında birçok Avrupa ülkesini geride bıraktığını belirtti. Bayraktar, "Avrupa'da en çok Suriyeli göçmen alan Almanya 100 bin mülteci kabul etmiş durumdadır. İngiltere sadece 140 mülteci kabul etmiş. Fransa 4 bin 500, Kanada bin 285, İsviçre 3 bin 500, Avustralya, bir kıtadan bahsediyoruz 5 bin 600. Az önce verilen resmi rakamlarda 100 binin üzerinde, gayri resmi rakamlarda 300 binin üzerinde mülteciden bahsediyoruz. Sadece Mersin'de bu sayı inanılmaz. Bu sayıları, Strazburg'da Avrupa Konseyi Toplantısı'nda, bütün ülkelerin temsilcilerine bu sayıyı ifade ettiğimde gözleri fal taşı gibi açıldı. Koskoca ülkeler komik sayılardan dolayı paniğe kapılmış durumdalar" diye konuştu.
GAYRİRESMİ RAKAM 320 BİNİ AŞKIN
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Mersin'de resmi rakamlara göre 132 bin 462, gayriresmi rakamlara göre ise 320 bini aşkın Suriyelinin yaşadığını açıklayarak şunları söyledi:
"Bu Suriyelilerin bir kısmı küçük işletmeler ararken, iş adamları ise uluslararası liman nedeni ile ticaretle uğraşmaktadır. Mersin'de faaliyet gösteren Suriyeli firma sayısı 2010'da 28 iken, şu an 600'e ulaşmıştır. Suriyelilerin gelmesinden sonra Mersin'de işsizlik oranında yaklaşık yüzde 20'lik artış görülmektedir. Mersin'deki küçük firmaların kayıt dışı ve düşük ücretle mültecileri çalıştırması da önemli bir sorundur. Mersin'de bulunan Suriyelilere 17 milyon liranın üzerinde sağlık harcaması yapıldı. Suriyelilerin gelmesi ile birlikte konut fiyatları yükselmiş ve vatandaşlar zor durumda kalmıştır."
MERSİN'İN BÜYÜK KISMI SURİYELİ İSTEMİYOR
18 yaş üstü bin 50 Türk vatandaşı üzerinden bir araştırma yapıldığını kaydeden Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez de yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıklayarak şöyle konuştu:
"Suriyeli birisi ile komşuluk yapmak sizi neden rahatsız eder?' sorusunu sorduk. 'Şahsıma ya da aileme zarar verebileceğinden' cevabını verenlerin sayısı yüzde 35. Bu rakam düşündürücü. Mersin halkının yüzde 35'i bir Suriyeli görmek istemiyor gibi sonuç çıkıyor. 'Suriye sorunu çözülürse mülteciler için nasıl politika izlenilmeli?' sorusunu sorduk. Ülkelerine geri gönderilsin diyenlerin sayısı çok yüksek. Yani neredeyse Mersin halkının yüzde 50'si misafirliklerini kabul ediyoruz ama gitsinler diyor. Mersin'de yaşayan Suriyeliler nerede barınmalı?' diye sorduğumuzda, şehir dışındaki bölgelerde yüzde 45, kamplarda yüzde 46 gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Mersin'de fazla Suriyeli istenmediği sonucu ortaya çıkıyor. Gelir dağılımına bakıldığında, Mersin'in gelir düzeyinden daha yüksek bir Suriyeli gelir profiline sahibiz. Bu Türkiye'nin hiçbir yerinde görülmemiş. Suriyelilerin hane halkı sayısında, zenginler 1 ile 4 kişi arasında kalıyor ama gelir düzeyi düşük olanlar bir evde 11 kişiye kadar yükselen sayı ile yaşıyor. hatta bir oda bir salon evde 20-25 kişinin yaşadığına şahit olduk." - Mersin
Son Dakika › Güncel › Mersin, Suriyeli Mülteci Kabulünde Onlarca Avrupa Ülkesini Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?