Mesir Macunu Karılmaya Başlandı - Son Dakika
Güncel

Mesir Macunu Karılmaya Başlandı

Manisa'da bu yıl 474'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Mesir Macunu Festivali kapsamında Sultan Camii Bimarhanesi'nde, dualarla mesir karılmasına başlandı.

21.03.2014 17:06

Manisa'da bu yıl 474'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Mesir Macunu Festivali kapsamında Sultan Camii Bimarhanesi'nde, dualarla mesir karılmasına başlandı.

Manisa'da Türkiye'nin en önemli kültürel değerlerinden olan mesir macununun karılmasına başlanması nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hüseyin Tanrıverdi, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Özel, MHP'li Manisa Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cengiz Ergün, Manisa'yı ve Mesir'i Tanıtma Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, kaymakamlar ve Manisalılar katıldı. Vali Abdurrahman Savaş, nevruz bayramıyla karılmasına başlanan mesir macununun ve festivalin kentin en büyük değeri olduğunu dile getirdi.

Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık da bir geleneği 474 yıl yaşatmanın her kente nasip olmayacağına vurgu yaptı. Tanık, "Ben inanıyorum ki yüzyıllardır biz Manisalılar Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden dünyaya sadece mesir macunu değil, umudu, sevgiyi ve ihtiyacı olanlara şifa dileğimizi saçıyoruz" dedi.

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün de nevruz ve mesir macunu festivalinin kentin birlik ve beraberliğini arttırdığını söyledi.

Manisa Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Azerbaycan Hırdalan Musiki Mektebi Halk Oyunları Ekibi, Manisa Çerkez Kültür Derneği Kafkas Ekibi ve Gürcistan Tiflis Tiyatro Sanatçıları yaptıkları gösterilerle karma törenine renk kattı.

Gösterilerin ardından boyanmış nevruz yumurtaları tokuşturuldu. Vali Savaş eşi Hafize Savaş'la, Belediye Başkanı Cengiz Ergün eşi Şeyda Ergün'le CHP'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özgür Özel, AK Partili rakibi Hüseyin Tanrıverdi'yle yumurta tokuşturdu. Adaylar daha sonra nevruz ateşinin üzerinden atladı. El ele tutuşan 3 büyükşehir belediye başkan adayı Cengiz Ergün, Özgür Özel ve Hüseyin Tanrıverdi "Her şey Manisa için" diyerek örste demir dövdü. Manisa Orman İşletme Müdürlüğü de "Sizinde dikili bir ağacınız olsun' kampanyası çerçevesinde halka fidan dağıttı.

ŞEHZADE MUSTAFA'YA ALKIŞ YAĞMURU

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından mesir macununun karılmaya başlanacağı Sultan Camii'ne kadar mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü düzenlendi. Temsili Hafsa Sultan ve nedimeleriyle Manisa'da şehzadelik yapmış padişahların yer aldığı yürüyüşte en çok alkışı Şehzade Mustafa aldı. Manisalılar 'Çok yaşa Şehzade Mustafa' diye bağırdı. Bu arada belediye temizlik işçileri, kortej yürüyüşü sırasında atların bıraktıkları dışkıları temizlemeye çalıştı.

Sultan Camii bahçesinde Mesir İlahisi okundu. İl Müftüsü Sinan Cihan'ın okuduğu mesir duasının ardından Merkez Efendi'nin kazana döktüğü 41 çeşit baharat karılmaya başlandı. Bu arada, mesir macunlarının, 27 Nisan Pazar günü Sultan Camii ve külliyelerinden saçılacağı duyuruldu.

==KUTU-1==

MESİRİN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi 'Muhteşem Süleyman' diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yılın 21 Mart günü Sultan Camisi'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. (1539) O günden bugüne on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar. Günümüzde şenlikler sırasında uygulanan program uyarınca çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler sergilenmekte, açılan Mesir Sanayi Fuarı'nda ilin iktisadi ve sosyal yaşantısına canlılık getirmektedir. 1959 yılından buyana Manisa'yı ve Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Sultan Camisi ve külliyelerinden saçılan mesiri üretmektedir.

==KUTU=2==

MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Mesir macunu, en önemli özelliği hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılmasına sayabiliriz. Geniş halk kitleleri arasında rağbet kazanan mesir macunu halkın inanışına göre şu faydaları olduğu söylenir. Macundan yiyen kimseyi 1 yıl boyunca zehirli hayvanların sokmayacağı, Nevruz günü yendiğinde en ağır hastalar bile iyileşeceği, gelinlik kızların o yıl içinde evleneceğine inanılır. Çocuğu olmayanların, bu macundan yedikleri takdirde çocukları olacaklarına bir inanıştır. Çocuk hastalıklarına da faydalı olduğu söylenir.

==KUTU=3==

MESİR MACUNU TERKİBİNDE KULLANILAN 41 ÇEŞİT BAHARAT

Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu, günbalı. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mesir Macunu Karılmaya Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement