Mesleki Eğitim Engellemeler Yüzünden İstenildiği Noktaya Ulaşamadı - Son Dakika
Güncel

Mesleki Eğitim Engellemeler Yüzünden İstenildiği Noktaya Ulaşamadı

Mesleki Eğitim Engellemeler Yüzünden İstenildiği Noktaya Ulaşamadı

'Üretim Odaklı Eğitim' ana temalı MÜSİAD Makine Sektör Zirvesi Konya'da gerçekleştirildi. Çok sayıda davetlinin katıldığı zirvede mesleki eğitim konusu masaya yatırıldı.

19.06.2014 08:46

Zirvede konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem "Mesleki eğitim Türkiye'de siyasetin hep gündeminde olmuş farklı alanlardaki engellemelere alet edilerek yıllarca istenildiği noktaya ulaşamadı." Dedi.

MÜSİAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirilen Makine Sektör Zirvesine Konya Valisi Muammer Erol, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı Kamil Levent Kaya, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, MÜSİAD Konya Makine Sektör Kurulu Üyeleri, Daire ve Okul Müdürleri, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda işadamları katıldı.

Şimşek:" Yetişmiş Eleman Açığı Had Safhada"

Makine Sektör Zirvesi'nde ilk olarak sözü alan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek, 80 değişik alanda üretim yapan Konya sanayisinin bu özelliği ile tam bir sektörel mozaik oluşturduğunu söyledi. Şimşek,"Her sektörde olduğu gibi makine sektöründe de yetişmiş eleman açığı had safhadadır. Mesleki eğitim konusunda devlet eliyle topyekûn ulusal bir çözüme ihtiyaç duyulmaktadır. Sanayimiz için yetişmiş ara eleman ihtiyacının karşılanmasında en büyük görev milli eğitim politikalarını belirleyen siyasilere düşmektedir.

Yetişmiş ara eleman ihtiyacı çok büyük olan sanayimize fayda sağlayacak şekilde ve en kısa sürede mesleki eğitim sistemi güncellenmeli, meslek okulları yapılandırılmalı, mezunlarının hemen iş hayatına atılabilecekleri teknik bilgi ve beceri sahibi olarak yetiştirilmeleri için devlet tarafından çalışmalar acilen başlatılmalıdır." diye konuştu.

Kaya:" Üretim Odaklı Eğitim Anlayışı Yaygınlaştırılmalı"

Daha sonra kürsüye gelen MÜSİAD Genel Merkez Makine Sektör Kurulu Başkanı Kamil Levent Kaya ise, "Ülkelerin, küresel rekabete ayak uydurabilmesi için, teknolojinin olağanüstü hızla gelişmesini takip etmelerinin yanında, üretim yöntemlerinin ve eğitiminde bu hıza ve dönüşüme ayak uydurması bir zorunluluktur. Bir ülkenin ürettiği teknolojiyle - mesleki teknik eğitim göstergeleri arasında doğrudan ilişki vardır. Teknoloji yoğun, katma değeri yüksek ürünleri ancak üretim odaklı eğitim yapan ülkeler üretebilmektedir. Ülkemizin ilk 10 ekonomi içinde olma hedefini gerçekleştirmekte eğitim büyük önem taşımaktadır. Üretim odaklı eğitim anlayışının yaygınlaştırılması, zenginleştirilmesi ve piyasanın beklentilerini karşılayabilir olması gerekmektedir" dedi.

Erdem:" Mesleki Eğitim Sürekli Engellendi"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise "Kaliteli bir meslek eğitimi sistemiyle yoksullukla mücadele, ekonomide rekabet gücünün arttırılması ve bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması hedeflenmektedir. Mesleki eğitim Türkiye'de siyasetin hep gündeminde olmuş farklı alanlardaki engellemelere alet edilerek yıllarca istenildiği noktaya ulaşamadı. Önce 12 yıllık eğitime geçtik ve katsayı farkını kaldırdık. Hem İmam Hatip deki öğrencilerimize hem Mesleki Teknik deki öğrencilerimize bu noktadaki değişimin önünü açtık. Son 3 yıldır Milli Eğitim'in en önemli konularından biridir. Devamlı mesleki teknik eğitimin geliştirilmesi, kaliteli ve dünya ölçeğinde eleman temini açısından değerlendiriliyor. Bu noktada Sanayi ve Ticaret Odalarıyla alana uygun STK'larla organize sanayi içlerinde meslek okullarının açılmasıdır. Şu anda 13 okula ulaştık" ifadelerini kullandı.

Erol:" Fırsatlar İyi Değerlendirilmeli"

Son olarak kürsüye gelen Konya Valisi Muammer Erol da, "Hükümet politikalarıyla mesleki eğitime verilen önem hayal edeceklerimizin de kat kat üzerinde. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Mesleki eğitimde özellikle yükseköğretim boyutunda kaynak israfını önleyecek şekilde yeni düzenlemeler yapılmalı"şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından program, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede başkanlığında, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, KSO Meclis Başkan Vekili Sevda Kayhan Yılmaz, Almanya Kalıp ve Takım Tezgahları Vakfı (VDW) Proje Yöneticisi Gerd Schlimm, Almanya Kreisberufskolleg Brakel Meslek Okulu Müdürü Michael Urhahne'in konuyla ilgili gerçekleştirdiği oturumla devam etti.

Dede: "İş Dünyası Eğitimin Bir Parçası Haline Getirilmeli

Oturumun sonunda oturum başkanı İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, "Toplantıda özellikle meslek liselerinin matematik zekası yüksek gençlerin tercih ettiği okullar haline getirilmesi. Özellikle şu an meslek yüksek okullarına girişte uygulanan sistem gibi meslek liselerinden mezun olan gençlerin mühendislik bölümlerine geçebilmesi için kontenjanların arttırılması. İş yerinde eğitimin hızla önünün açılması, iş dünyasının da eğitimin bir parçası haline getirilmesi. Mesleki eğitim veren kurumların iş dünyasına olabildiğince devredilerek gençlerin geleceği hazırlanmasında görev almaları. Dünya'da hızla gelişen teknolojiyi takip eden ve yeni sistemleri çalıştırılması, onarımı gibi alanlarda yetişmiş elemanların kazanılması için müfredat düzenlemelerinin yapılması. İş dünyasının hayat boyu eğitimin bir parçası haline gelmesi. Yabancı lisan eğitimine önem verilmesi ve hazırlık sınıflarının geliştirilmesi. Mesleki yeterlilik sisteminin çalışır hale gelmesi konusunun ön plana çıktığı bu konuda ülkemizde atılacak adımların mesleki eğitimimizde kalitenin artması için önemli olduğunu" söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mesleki Eğitim Engellemeler Yüzünden İstenildiği Noktaya Ulaşamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement