Mesut Barzani ve Usame Nuceyfi Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Mesut Barzani ve Usame Nuceyfi Bir Araya Geldi

Mesut Barzani ve Usame Nuceyfi Bir Araya Geldi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Birleşikler Hareketi (Muttahidun) Lideri ve Irak Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi ile görüştü İki lider, Irak'ın içinde bulunduğu siyasi krizi, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve Bağdat'ta kurulacak yeni hükümeti ele aldı.

09.05.2014 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Birleşikler Hareketi (Muttahidun) Lideri ve Irak Parlamento Başkanı Usame Nuceyfi ile bir araya geldi.

Erbil Rotana Otel'de gerçekleşen görüşmeye Sünni lider Usame Nuceyfi'nin yanı sıra Musul Valisi Esil Nuceyfi ve Irak Parlamentosu'ndan bazı milletvekilleri katıldı.

IKBY Başkanlığı'nın resmi sitesinde görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, genel seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra Irak'ın siyasi krizden kurtarılması için siyasi taraflarla görüşmeye başlanması noktasında Barzani ve Nuceyfi'nin hemfikir olduğu belirtildi.

"Her partiyle görüşmeye hazırız"

IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada görüşmede Irak'ın içinde bulunduğu siyasi kriz, cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Bağdat'ta kurulacak yeni hükümet başta olmak üzere bütün konuları detaylı şekilde ele aldıklarını ifade etti.

Irak'ta resmi seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra oluşturulacak yeni yönetim için bütün siyasi taraflarla görüştüklerini aktaran Hüseyin, "Kürdistan bölge yönetimi olarak kapımız herkese açıktır, her partiyle görüşmeye hazırız" dedi.

"Asıl önemli olan sistemin değişmesidir"

Usame Nuceyfi ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak'ta genel seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yeni Cumhurbaşkanının seçileceğini ve hükümetin kurulacağını ifade ederek, "Asıl önemli olan makamlara kimin geleceği değildir, sistemin değişmesidir. Anayasanın gerektiği gibi uygulanması ve karar mercii olması gerekiyor. Sağlam ve doğru temeller üzerine kurulmuş bir devletin teşkil edilmesi lazım" diye konuştu.

Nuceyfi, Cumhurbaşkanlığı seçimi için müzakere ve tartışmaların açık olduğunu, anayasada bu makamın bir etnik unsura veya mezhebe verilmesini öngören herhangi bir madde olmadığını kaydetti.

Sünni blokta siyasi hareketlilik

Irak'ta 30 Nisan'da yapılan milletvekili genel seçimlerinin resmi sonuçları açıklandıktan sonra hükümet kurma çalışmalarına başlanacak ve yeni cumhurbaşkanı seçilecek. Maliki'nin üçüncü dönem başbakan olmasını istemeyen Sünni partiler arasında görüşme trafiği artmaya başladı.

Usame Nuceyfi'nin liderliği etrafında hareket eden bazı Sünni partiler, Erbil'de bir araya gelerek iki gün süren toplantılar yaptı. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Sünni blok, Maliki'ye alternatif arayışlar içerisine girdi. Petrol ve bütçe krizi nedeniyle bir süredir Bağdat hükümetiyle sorun yaşayan Kürtlerin de Maliki'yi istemedikleri belirtiliyor.

Irak Başbakan Yardımcısı ve Sünni Arap Koalisyonu lideri Salih Mutlak da Maliki'nin üçüncü dönem başbakanlığının doğru olmayacağını belirtmişti. Mutlak, üçüncü dönemin, bir kişinin siyasi otoritesini pekiştirdiğini ve ülkenin demokratik süreci için tehlikeli olduğunu savunmuştu. - Erbil

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mesut Barzani ve Usame Nuceyfi Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement