Mısır'dan Dönen CHP Heyeti. - Son Dakika
Güncel

Mısır'dan Dönen CHP Heyeti.

Mısır\'dan Dönen CHP Heyeti.

Mısır'a yaptıkları üç günlük ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye dönen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Milletvekili Osman Korutürk, Atatürk Havalimanı'nda düzenledikleri basın toplantısında Mısır halkının, Başbakan Recep Tayyip...

12.09.2013 15:24

Mısır'a yaptıkları üç günlük ziyareti tamamlayarak Türkiye'ye dönen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Milletvekili Osman Korutürk, Atatürk Havalimanı'nda düzenledikleri basın toplantısında Mısır halkının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, El Ezher Şeyhi ile ilgili sözlerinden çok kırgın olduklarını ve bunun biran önce düzeltilmesi gerektiğini söylediler. AK Parti'yi şikayet etmediklerini de belirten Loğoğlu, Başbakanın, El Ezher şeyhi ile ilgili sözleri dolayısıyla derhal gönül alınması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

" En önde gelen konu Türkiye'nin Mısır'ın iç işlerine bu kadar karışmasının ve El Ezher şeyhi konusunda Sayın Başbakan'ın ifadeleri. Bunu hakaret olarak nitelendiriyorlar. Her noktada ve herkes tarafından bu dile getirildi. Bunun bir özür gerektirdiği şeklinde bir değerlendirmeleri oldu. Bu sadece müslüman kesimlerin değil, kıpti kilisesi yetkilileri de bunun kendilerini çok derinden yaraladığını ve üzüldüklerini belirtti. Biz o nedenle Türkiye'de herkesin bu bağlamda düşünmediğini belittik. Şeyhi de ziyaret ettik. Saygın bir insan. Mısır'da iki şey yapmadık. Bir AKP'yi şikayet etmedik. Mısırlılılar şikayet etti. Hem de o kadar ağır ifadelerle şikayet ettiler ki, müdahalede bulunduk. 'Bunu yapamazsınız. Biz nasıl sizin Türkiye olarak siyasi şahsiyetlerinize kurumlarınıza saygı gösteriyorsak, siz de görüşleri ne kadar eleştirirseniz eleştirin Türkiye'deki siyasi şahsiyetlere, Başbakanımıza ve kurumlarımıza da sizlerden aynı saygıyı bekliyoruz' şeklinde bir karşılık vererek buna razı olmadığımızı bildirdik.

Bizim kanaatimize göre Türkiye Mısır ilişkilerini düzeltmek o kadar zor değil. En önemli nokta El Ezher şeyhine yönelik ifadelerin bir şekilde Türkiye tarafından gönül alınması. Bunu özür olarak söylemek istemiyorum ama gönül alınması herhalde Mısır halkını derinden yaralayan bu acısını ve tepkisini hafifletecektir."

5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ DURABİLİR.

THY'ye ait bir uçakla bugün Kahire'den İstanbul'a gelen Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk ayrıca Türkiye ile Mısır arasındaki 5 milyar dolarlık ticaret hacminin de tehlikeye girdiğini, Kahire sokaklarında kırgın olan halkın artık Türk malı yerine Çin mallarını aldığını belirterek şöyle konuştu:

"Çok önemli ticari ve ekonomik ilişkilerimiz var. 500'e yakın Türk firması orada faaliyet gösteriyor. 2 milyar dolara yakın yatırımları var. 5 milyar doları aşkın ticaret hacmi var. Bunun 3,5 milyar doları Türkiye'nin Mısır'a sattığı mallardan alınıyor. Bu Türk firmalarında 52 kişi çalışıyor. Dolayısıyla aileleriyle birlikte 200-300 bin kişi ekmek ve AŞ yiyor. Türkiye'nin Suriye'deki sıkıntıları nedeniyle transit geçişlere kapalı olan trafiğinin önemli bir kısmı ro ro'larla Mısır üzerinden gidiyordu. Mısır'daki halkın tepkisi hükümet üzerinde büyük baskı oluşturdu. Bu böyle devam ederse sadece ticaret için İsrail'in Hayfa limanıyla baş başa kalınacak.

Mısır işadamlarıyla ve Mısır Türkiye ortak ticari kuruluşların temsilcileriyle bir toplantı yaptık. Bu endişe bu kaygı hem kendilerinde var hem de siyasi partiler çevrelerinde var. Türkiye Mısır ilişkilerini onaracak bir adım atılmadığı taktirde Mısır'da iş yapan Türk iş çevrelerinin zarar görebileceği defalarca belirtildi. Mısır halkı çarşıya gittiği zaman Türk malı alırken şimdi hepsi Çin malı alıyor. Yani oralara kadar varan, halkın tabanına kadar inmiş bir tepki var. Bu çok kolay. Mısır bizim dostumuz. Bizim kardeşimiz. Asırlarca iç içe yaşamışız. Bunların düzelmemesi için bir sebep yok. Bizim Mısırla ilişkimiz yok demek, bu akla mantığa ve ticari çıkarlarımıza uygun düşen bir yaklaşım değildir. Dolıyısıyla biz AKP'nin Mısır'da Suriye ve Irak'takı politikaların değiştirmesini ve bu politikaları tekrar gözden geçirmelerini istiyoruz. Bu insanların hepsi Türkiye ile daha güzel ilişki istiyorlar."

76 SİYASİ PARTİ VAR.

Faruk Loğoğlu ziyaretlerinin ok önemli olduğunu resmi olarak Dışişleri ve Sanayi Ticaret Bakanlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirterek şunları söyledi:

"Bunun ötesinde Mısır'da çok sayıda siyasi parti var. Bize 76 tane siyasi parti olduğu söylendi. Bunların çoğunluğu ile kapsamlı görüşmeler yaptık. Bu arada partimizin adını taşıyan Mısır Cumhuriyet Halk Partisi yetkilileri ile de görüştük. Bu arada görüşemeyeğimiz söylenen Müslüman Kardeşlerin Partisi olan Adalet ve Özgürlük Partisi ile de görüştük. En anlamlı görüşmemiz de El Ezher Şeyhi, onların Büyük İmam dedikleri şahsiyetle görüştük. Kendilerine bir takvim belirlemişler. Bu 9 aylık bir süreyi kapsıyor. Anayasa tadilatı hazırlığı içindeler. Tüm bunları dışardan bir müdahale olmadan yapmak istediklerini ifade ettiler."

METİN TURAN'IN KARAR GÜNÜ

CHP Milletvekili Osman Korutürk ise ise tutuklu olan TRT Muhabiri Metin Turan'ın durumunun bugün belli olacağını belirterek, şunları söyledi:

" Görüştüğümüz Bakanlık yetkilileri bu gün yeniden durumu gözden geçirileceklerini söyledi. Eğer kendisine isnat edilen eyleme tahrik etme suçunun dışından başka bir suç kendisine yöneltiliyorsa o zaman ayrı bir konu olduğu bildirildi. Onun üzerinde çok fazla bir şey yapamayacağız. Başka bir suçlama yöneltilmezse serbest kalabilir, dediler. Bu gün bir karar verilecek. 15 gün daha uzatılıp uzatılmayacağı veya serbest kalacağı bir karar bekliyoruz. Biz bunun insani bir konu olduğunu ve eşinin de doğum yapmak üzere olduğunu, serbest bırakılırsa Türk halkından Mısır halkına çok olumlu bir mesaj götüreceğini söyledik. ya bugün veya bir hafta içinde durumu belli olacak. "

HÜKÜMETİN YENİDEN DÜŞÜNMESİ LAZIM

Sisi ile ve de Mursi ile bir görüşme taleplerinin olmadığını belirten Osman Korutürk, darbenin bir çözüm olmadığını her zaman söylediklerini belirterek" Biz Mısırla şu noktada bütün temasımız kesmiş haldeyiz. Böyle olunca Mısır'daki sürece hiçbir şekilde katkımız olması söz konusu olamaz. Bizim hükümetimiz temas kesik olduğu için sürece dahil olamıyor. Bunun için Türk Hükümetinin yeniden durumu düşünmesi lazım. Sisi'nin seçimlerde aday olacağı konusunda milyonlarca kişinin talebi olduğunu ancak general Sisi'nin de bunu istemediğini bize belirttiler. 50 kişilik bir Anayasa Komisyonu kurmuşlar. Anayasa da yapılacak değişiklikleri tespit etmişler. Bu komisyon 9 ay içinde bunu bitirecek. Önce Parlemento seçimleri yapılacak Arkasın dan da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak " dedi.

KİMYASAL SİLAHLAR

Osman Korutürk, yeni önerilen Suriye'deki kimyasal silahların toplanması konusunun Slivri ziyareti sırasında Genel Başkanları tarafından önerildiğini ancak muhalefetten geldiği için önemsenmediğini belirterek, şöyle konuştu:

" Bu teklifi Genel Başkanımız Silivri'de önermişti. Biz bunu önermiştik. Şimdi Türk Hükümeti bu öneriyi iki hafta önce benimsemiş olsaydı, Hem güvenlik Konseyinde bir ateşkes çağrısı, hem bu kimyasal silahların toplanması konusu öne sürülseydi ama olmadı. Biz muhalefet partisi olarak yaptığımız için ve hükümet sahiplenmediği için ses getirmedi. Hükümet diplomatık açılımlardan bahsediyor ama diplomasiyi kullanmıyor. Diplomasinin içersinde küsmek, temas kesmek en son başvurulacak çaredir. Ama diplomasi yoluyla birçok şeyi çözmek mümkündür. Şimdi tek kaldık Fransa ve Türkiye müdale etme taraftarı. Ama müdahale edip etmeyeceğimiz Amerikan kongresine bsağlamışız. ABD Kongresi müdahele edin derse edeceksin. Böyle bir duruma Türkiye'nin düşmesi hoş değil."

FK (MK) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mısır'dan Dönen CHP Heyeti. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement