Güney Ege Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında hazırlanan "Muğla İli İmalat Sanayi Envanteri" projesi tamamlandı.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen projenin tanıtım toplantısında konuşan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, küresel arenada bulunulan konumun ve ekonomiye olan etkisinin belirlenmesi için, içinde bulunulan durumun tespitinin gerçekleştirilmesi ve sürecin takipçisi olunması gerektiğini belirtti.
MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş, "Bu ihtiyaçtan yola çıkılarak yapılan 'Muğla İli İmalat Sanayi Envanteri' çalışmasıyla amacımız, ilimizin sanayileşme sürecinde ülke ekonomisindeki bugünkü durumunu tespit etmek, gelecekteki potansiyelini ortaya koymak ve önümüzü daha net görebilmek oldu." dedi.
Bacasız sanayi ile ön planda olan Muğla'nın imalat sanayi sektöründe geri planda kaldığına vurgu yapan Başkan Karakuş, şunları kaydetti:
"Hazırlanan raporun sonucunda, imalat sanayi alanında faaliyet gösteren firmalarımızın yüzde 55'inin son 15 yılda kurulduğunu görmekteyiz. Son 15 yıldaki artışa rağmen ilimizdeki toplam girişimlerin sadece yüzde 7'sini imalat sanayi oluşturmaktadır. İlimiz, bu rakamla hem ülke hem de bölge ortalamasının altında kalmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın çoğunluğu küçük ölçekli. Ayrıca, yine ilimiz imalat sanayinin büyük çoğunluğunu gıda ve mermer üreticisi oluşturmakta. Sektörde faaliyet gösteren firmaları çoğaltmamız ve mevcut firmalarımızın potansiyelini arttırmamız, ilimiz ekonomisi için son derece önem arz etmektedir."
Raporda ortaya konulan bir diğer konunun ise istihdam oranları olduğunu kaydeden Karakuş, "İmalat sanayinde istihdam edilen kişilerin yüzde 84'ü erkek. Firma sahiplerinin yüzde 82'sini de erkekler oluşturmaktadır. Kadınların girişimciliğe özendirilmesi ve desteklenmesi konusunda çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini bir kez daha görmüş olduk." dedi.
Muğla'da faaliyet gösteren imalat sanayi firmalarının yüzde 48'sini aile şirketlerinin oluşturduğunu vurgulayan Karakuş, 250 ve üzeri çalışanı bulunan 4 büyük firmadan 3'ünün aile şirketi olduğunu kaydetti.
Sektördeki firmaların yüzde 56'sınin üretimde kullandıkları hammaddelerini Muğla'dan sağladıklarını dile getiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu sonuç bize gösteriyor ki, üretimde dışa bağımlı değiliz. Ancak, üzücü olan bir nokta var ki firmalarımızın yalnızca yüzde 28'si ihracat yapıyor. İhracat yapmayan yüzde 72'lik kesimin yüzde 35'i dış pazara açılmayı düşünmüyor. Geride kalan yüzde 37'lik kesim ise, ihracat yapmak istediklerini ancak, dış pazarı tanımadıkları için cesaret edemediklerini öne sürüyor. Bu da bize gösteriyor ki, bu sektördeki firmalarımızın dış ticaret eğitimleri ve gerekli yönlendirmeler ile desteklenmesi gerekmekte."
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Elvan Cenikli ise, projenin somut çıktıkları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Toplantıya, Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Teknoloji Fakültesi Dekanı Osman Göktaş, kurum ve kuruluş temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Son Dakika › Güncel › Muğla'nın İmalat Sanayi Sektörü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?