Mumcu: Cinayetin Arka Planı Aydınlatılamadı - Son Dakika
Güncel

Mumcu: Cinayetin Arka Planı Aydınlatılamadı

Mumcu: Cinayetin Arka Planı Aydınlatılamadı

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ile ilgili sert eleştirilerde bulundu.

08.04.2013 10:28  Güncelleme: 10:39

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Türkiye'de yargı bağımsızlığı ile ilgili sert eleştirilerde bulundu. Yargının bağımsız olabilmesi için yürütme organından ayrı olması gerektiğini belirten Mumcu, "Yargı bağımsızdır gibi laflar sadece kandırmaktan öte bir şey değildir" dedi.

Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen 'Söz Uçar Yazı Kalır İmza ve Söyleşi Günleri'nin konuğu CHP Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu oldu. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşiye CHP Milletvekili Oktay Ekşi, Maltepe Belediye Başkanı Prof.Dr. Mustafa Zengin ve çok sayıda vatandaş katıldı. Güldal Mumcu, konuşmasında yargının bağımsızlığı konusunda eleştirilerde bulundu. Meclis başkanvekili Güldal Mumcu, Türkiye'de hiçbir zaman yargının bağımsız kalamadığını söyledi.

Yargı kurumunun giderek daha da yürütme organına bağlı kaldığını belirten Mumcu, şöyle konuştu: "Gerçekten bağımsız olabilmesi için Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yürütmeden ayrı olması lazım. Demokrasinin gereği olarak yasama, yürütme ve yargı bir arada ayrı ayrı kuvvetlerdir. Biz ayrı bir kuvvetin kurumunu yürütmenin hakimiyetine bırakıyoruz. Böyle bir ülkede yargı gerçekten bağımsızdır diyebilir miyiz? Yargı bağımsızdır gibi laflar sadece kandırmaktan öte bir şey değildir. Ülkemizde demokrasi bu üç kuvvetin birbirinden bağımsız olmasıyla, gerçekten kendi işlevlerini hukukun üstünlüğü gereği hakimlerin vicdanlarının sesini dinleyerek yaptıkları zaman bu ülkede yargı bağımsızdır diyebileceğiz. Ama ne yazık ki geçmişte bu tür olaylara rastladığımız gibi bugün giderek daha bağımsızlaştığını ileri süren iktidara rağmen bugün giderek daha da vahimleşmiştir."

ÜLKEMİZ, ULUSLARARASI HUKUK KURALLARINDAN SON DERECE UZAK

Basın özgürlüğüne de değinen Güldal Mumcu, basının iktidardan bağımsız, birinci görevi olan haberi tarafsız bir şekilde kamuoyuyla paylaşması gerektiğini vurguladı. Basının özgür ve bağımsız olması gerektiğini anlatan

Mumcu, şunları söyledi: "Basının birinci görevi öğrendiği gerçeği halkla paylaşmasıdır. Haber, basının birinci görevidir. Öğrendiği gerçekleri halka aktarmakta çekindiği andan itibaren basının özgürlüğünden bahsedemeyiz. İktidarın hoşuna gitmeyecek gerçek bir olayı basına yansıtmaktan çekindiğiniz andan itibaren basının da özgürlüğünden bahsedemeyiz"

EŞİMİN CİNAYETİ DEVLET SIRRI OLARAK KALDI

Eşi Uğur Mumcu'nun kurban gittiği cinayetin arka planının yıllar geçmesine rağmen aydınlatılamadığını eleştiren Mumcu, cinayetin devlet sırrı olarak kaldığını söyledi. Hukuk sistemini eleştiren Mumcu, sözlerini şöyle sürdürdü: "O devlet sırrının ne olduğunu öğrenemedik. Devletin sırrı mezara kadar gidiyor. Şimdi bazı ülkelerde devlet sırları açıklanıyor. Bazı ülkelerde sanırım 25 yıl. Bizde 25 yıl, 50 yıl geçse de açıklanmıyor. Bilgi edinme hakkı nedeniyle bu devlet sırrını beklesek 20 yıl geçti, 5 yıl daha beklesek ve soru sorsak cevap verirler mi acaba? Hiç sanmıyorum. Çünkü ülkemiz, evrensel, uluslar arası hukuk kuralları ve ilkelerinden son derece uzakta."

Söyleşinin ardından Güldal Mumcu'ya Maltepe Belediye Başkanı Prof.Dr. Mustafa Zengin, çiçek ve plaket takdim etti. Daha sonra Güldal Mumcu, Maltepeliler için kitaplarını imzaladı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mumcu: Cinayetin Arka Planı Aydınlatılamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement