Müşteri Algılarını Yönetenler Başarılı Oluyorlar? - Son Dakika
Güncel

Müşteri Algılarını Yönetenler Başarılı Oluyorlar?

Istanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Girişimcilik ve Start-Up Ekonomisi Zirvesi düzenlendi.

24.03.2017 11:04

Istanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Girişimcilik ve Start- Up Ekonomisi Zirvesi düzenlendi. Zirveye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, KOSGEB İkitelli Müdürü Özay Cebeci, Matraş Deri Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Matraş, Zade Vital Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Büyükhelvacıgil gibi birçok isim katıldı.

Gençlere girişimcilik konusunda tavsiyeler verilirken, birçok imkan hakkında bilgi verildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, "Bu ülkenin gelişmesi bilginin üretilmesine, üretilen bilginin de teknolojik bir ürüne dönüştürülmesine bağlı. Bizim de gençlerimize her kademede, daha ilkokuldan başlayarak kademe kademe bilgiyi üretmek, bilgiyi teknolojik bir mamule dönüştürme ve beraberinde de bu mamulü insanlığın, toplumun hizmetine sunmada yaygın, markalaşmış, dünyada kabul görür hale getirme gayreti var." dedi.

'DÜNYADA MÜŞTERİ ALGISINI YÖNETENLER BAŞARILI OLUYORLAR'

Toplantıda konuşma yapan KOSGEB, İkitelli Müdürü Özay Cebeci de şunları söyledi:

"Girişimcilerimiz mutlaka pazarlama odaklı bir bakış açısı geliştirmeliler. Biz Türkiye olarak bugün üretim kalitesi noktasında bir problem yaşamıyoruz. Biz dünya ölçeğinde istenen ürünü üretebilecek kapasiteye sahibiz. Biz bugün tekstil sektöründe örneğin dünyaca ünlü markalara iş yapıyoruz hatta belki dünyayı giydiriyoruz ama işin hamallık tarafındayız. Katma değer tarafında yokuz. Günümüz dünyasında yeni ekonomide müşteri algılarını yönetenler başarılı oluyorlar. İnnovatif düşünenler, ürünlerini farklılaştıranlar öne geçiyorlar. Biz ülke olarak çok zengin bir kültüre sahibiz. Farklı coğrafyalarımız var, bölgelerimiz var ve her coğrafyanın kendine özgü özellikleri var.

Mesela pizza bugün dünyaya satılıyor. Global şirketler var veya kahve, çay var. Dünyaya kahve satanlar var. Hamburger içerisinde basit bir köfte var ama bunu dünyaya satabiliyorlar bu işi bilenler. Bakın bizim bir Akçaabat köftemiz var, Giresun pidemiz var. Bizim pidemiz ile veya köftemiz ile hamburger arasında nasıl bir lezzet ilişkisi var veya Türk kahve kültürü geleneği ne kadar gelişmiş ama farklı uluslararası zincirler bunu bize satıyorlar. Belki bizden çok daha kalite noktasında düşük ürünleri satıyorlar. Dolayısıyla bizim girişimcilik kitaplarında şöyle bir şey vardır, "Sen pekmezi iyi yap sinek Bağdat'tan gelir." derler. Bu felsefe artık geçerli değil. Siz ne kadar kaliteli yaparsanız yapın ürününüzü artık sinek Bağdat'tan gelmiyor. Küresel bir rekabet var. Sizin mutlaka müşteri algılarını takip eden ve pazarlamaya odaklanan bir bakış geliştirmeniz gerekiyor. Girişimcilere benim en önemli tavsiyem o. Ürettim kalitesi elde edilebilir. Teknoloji geliştiririz, nitelikli insan gücü elde ederiz ve bunu çözeriz ama pazarlama, müşteri algısını yönetmek, sahada olmak, müşteri talebini oluşturmak ve kontrol etmek, innovatif çalışmalar yapmanın temeli bu. Dolayısıyla bu pazar odaklı bakışı mutlaka bizim girişimcilerimizin geliştirmesi gerekiyor."

'ÜLKENİN GELİŞMESİ BİLGİNİN ÜRETİLMESİNE VE TEKNOLOJİK ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE BAĞLI'

Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik de şu açıklamaları yaptı:

"Bu ülkenin gelişmesi bilginin üretilmesine, üretilen bilginin de teknolojik bir ürüne dönüştürülmesine bağlı. Dünyada büyük firmalara, sermayelere, marka değerlerine baktığımız zaman firmaların başında teknoloji firmaları geliyor. Dolayısıyla bizim de gençlerimize her kademede, daha ilkokuldan başlayarak kademe kademe bilgiyi üretmek, bilgiyi teknolojik bir mamule dönüştürme ve beraberinde de bu mamulü insanlığın, toplumun hizmetine sunmada yaygın, markalaşmış, dünyada kabul görür hale getirme gayreti var.

Gençlerimize tavsiyem ise birincisi hayallerini arttırsınlar, gelecek hayalleri çok derin olsun. Bakabildikleri kadar uzağa baksınlar. İleri bakmak her birinin temel ilkesi olsun. Bugünden sonra yarın var. Yarın çok yakın. Bir adım ötesini değil bin adım ötesine bakmayı bilmeleri lazım. Bu hayalleriyle yer yüzündeki insanların canlıların mutluluğuna ben de katkı vermeliyim, onların konforunu ben de arttırmalıyım, bir ihtiyaç giderici olmalıyım. Hastanın ağrısını ben dindirmeliyim. Şu ihtiyacı ben gidermeliyim diye ben de faydalı olmalıyım diyerek var olmanın bedelini, karşılığını bu topluma sunmalıyım demelidir. Önce kendisine, sonra ailesine, sonra da bütün insanlığa sunmalıyım demelidir. O yüzden teknoloji, bilim, sanayii desteklenmelidir diyorum. Bakanlığımız da bu noktada çok destek mekanizmaları yürütüyor, yasalar çıkarılıyor, dolayısıyla hem araştırma geliştirme, hem innovasyon, hem girişimcilik bütün olarak ele alındığında insanlarımız da insanlığa çok fazla katkı vermenin yolunun bu olduğunu bilmeliler.?

'KOSGEB ÇOK CİDDİ BİR RAKAMI GİRİŞİMCİLİK İÇİN HARCAYACAK'

Bakanlığın birçok girişimci ve araştırmacıyı destekleyen projesi olduğunu söyleyen bakan yardımcısı Doç. Dr. Ali Çelik bu projeleri de şöyle anlattı:

'Okumak, bilgi edinmek çok değerli bir şey ama yeni bilgiler oluşturmak, o bilgileri teknolojik bir ürüne dönüştürmek, girişimci ruhuyla da bunları ticarete dönüştürmek çok çok daha değerlidir. Küçük az parayla her şey olabilir, hiç parayla da olabilir. Hayal parasız ama hayali hayata geçirmek için ülkenin birçok imkanları var. Bizim KOSGEB'imiz var. KOSGEB 2017 yılı için çok ciddi bir rakamı girişimcilik için harcamayı planlıyor. Onun dışında TÜBİTAK bütün bilim dalları için, AR-GE için, bilimsel faaliyetler için, teknolojik faaliyetler için çok geniş bir destekleme faaliyeti yürütüyor. Bir başka projemiz de SAN-TEZ projesi. Özellikle üniversitelerdeki öğrenciler için çok değerlidir. Üniversite öğrencilerinin projelerini hibe babında, hiçbir karşılığı ve geri ödemesi olmaksızın, üniversitelerdeki öğrencilerimizin projelerini destekleyerek hayata geçirilmesini sağlayan bir proje.'

SIFIRDAN ZİRVEYE BATARAK ULAŞANLAR HİKAYESİNİ ANLATIYOR

Kemerburgaz Üniversitesi yenilik ve araştırma projeleri daire başkanı Ceren Sarısaltık Gedikoğlu da zirve hakkında bilgiler verdi ve şunları açıkladı:

"Girişimcilik ve start up ekonomisi zirvesi ilk zirvemiz. Bundan sonra bu zirveyi geleneksel hale getirip Mart ayı içerisinde zirveler gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Öğrenciler girişimcilikte nasıl finansmana erişim sağlayabilecklerini öğrenecekler. Bir de sıfırdan zirveye diye bir bölümümüz var. Sıfırdan zirveye bölümümüzde ZadeVital'den doktor Mehmet Büyükhelvacıgil ve Matraş Holding'ten Hakkı Matraş gelerek sıfırdan zirveye, kaç defa batarak ulaştıklarını anlatacaklar. İlk etapta başarılı olamadıklarını, birden fazla kere denemeleri gerektiğinin farkına varacaklar."

(Tür: İstanbul)

Müşteri Algılarını Yönetenler Başarılı Oluyorlar?
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müşteri Algılarını Yönetenler Başarılı Oluyorlar? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement