Nakarada 1 Mayıs Kutlamaları

1 Mayıs'ta Bursaspor Lehine, Fb Aleyhine Sloganlar...
1 MAYIS'TA BURSASPOR LEHİNE, FB ALEYHİNE SLOGANLAR...
ANKARA'daki 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Bu yıl ilk kez Ankaragücü taraftarları da kutlamalara katılıp meşaleler yakarak Bursaspor lehine, Fenerbahçe aleyhine sloganlar attı.
Ankara Garı önünde sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan sendika, meslek ve demokratik kitle örgütleriyle bazı siyasi partilerin üyeleri kortej oluşturarak, mitingin yapılacağı Sıhhiye Meydanı'na yürüdü. Meydan girişinde oluşturulan polis noktalarında üst araması yapılan grup daha sonra Sıhhiye Meydanı'na geçti. 'Yaşasın 1 Mayıs', 'TEKEL işçileri onurumuzdur', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz', 'İnsanca yaşam, insanca ücret' sloganları atılırken, Kürtçe sloganlar da atıldı, pankartlar açıldı. Mitinge 'gay, lezbiyen, travesti' dernekleri ile Ankaragücü taraftarları ve bazı engelliler de katıldı.
Tüm grupların alana girmesi ardından miting, '1 Mayıs Marşı'nın söylenmesi ve ardından 1 Mayıs 1977'de Taksim'de hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak, saygı duruşunda bulunulması ardından başladı. Kutlamalarda ilk konuşmayı Türk-İş adına yapan Tertip Komitesi Başkanı Mustafa Özgen, emeğin bayramında barış, özgürlük,sömürüsüz, baskısız yaşam için burada olduklarını belirterek, 1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenlerin faillerinin bulunmasını istedi. DİSK adına konuşan Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko ise, Taksim'de 1977'deki katliamın hesabının sorulması gerektiğini belirterek, "1 Mayıs 1977'deki katliam aydınlatılmadıkça, 12 Eylül'le hesaplaşılmadıkça, hükümetlerin demokrasi ve özgürlüklerden bahsetmesi samimi olamaz" dedi. Memur-Sen Ankara İl Temsilcisi Mustafa Kır da birliğin, dayanışmanın, kardeşliğin olduğu her yerde Memur Sen'in olduğunu ve bundan sonra da olacağını belirterek, Türkiye'de uygulanan IMF politikalarının sonucu olarak gelir dağılımındaki adaletsizliğin kamuoyunu tehdit eder hale geldiğini, 12 milyon insanın açlığa mahkum edildiğini söyledi.
Sıhhiye'deki mitinge katılan eşcinseller ise 'Eşcinsellik bir hastalıktır, tedavi edilmeli' diyen Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf aleyhine sloganlar attı. Mitinge katılan BDP'li kadınlar ise yerel giysilerle 'zafer işareti' yaparken, terörist başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Kürtçe sloganlar atan grup, Kürtçe pankartlar da açtı. Bu sene ilk kez 1 Mayıs kutlamalarına Ankaragücü taraftarları da katıldı. Meşaleler yakan taraftar grubunu polis ekipleri önce alana almadılar, ancak kısa süreli bir bekleyiş ardından alana alındı. Ankaragücü taraftarları Bursaspor kaşkol ve bayraklarını açarak, 'Kardeş kulüp Bursaspor' tezahüratları yapıp, Fenerbahçe ve diğer İstanbul takımları aleyhine sloganlar attı. Miting için Sıhhiye Meydanı'na çıkan birçok yol trafiğe kapatılırken, polis ekipleri de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu arada bir polis helikopteri sürekli olarak miting alanı üzerinde dolaştı. Bazı gruplar konser verirken, mitinge katılanlar müzik eşliğinde halay çekip, dans etti.
Haber : Fevzi KIZILKOYUN/ANKARA, (DHA)
(Tür: Ankara)