Nysa Antik Kenti Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika
Güncel

Nysa Antik Kenti Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Nysa Antik Kenti Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Aydın Sultanhisar’daki Nysa Antik Kenti'nde bu yıl gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları çok önemli yapıları gün yüzüne çıkardı.

08.09.2013 14:55

Aydın Sultanhisar'daki Nysa Antik Kenti'nde bu yıl gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları çok önemli yapıları gün yüzüne çıkardı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, antik kentin iki yakasını birleştiren stadyum köprüsüne doğru uzanan mermer döşemeye sahip sütunlu ana cadde ile caddenin kuzeyinde yer alan çarşı bazilikası ve olasılıkla bir forumun yer aldığı alana girişi sağlayan anıtsal kapının, insanlık tarihinin 2013 yılı kazanımları arasında yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, kazı çalışmalarına 1907 yılında başlanan Nysa Antik Kenti'nde zaman zaman molalar da verilerek süren kazılarda at nalı planlı tiyatro, dört yanı çift sıra sütunlarla çevrili agora, amfi tiyatro olarak da tanımlanan stadyum, Bizans dönemine ait şehir surları ve eski çağlarda 'Akharaka' olarak adlandırılan kutsal tapınağa ulaşıldığı ifade edildi.

Antik kentte çalışmaların kazıyla sınırlı olmadığının vurgulandığı açıklamada, "Gün yüzüne çıkarılan tiyatro ile meclis binasında yürütülen onarım ve restorasyon çalışmalarının yanı sıra kent merkezindeki sütunlu ana caddenin, anıtsal kapının ve çarşı bazilikasının ayağa kaldırılması için gerekli çalışmalar da hızla sürüyor" ifadelerine yer verildi.

Antik kaynakların Nysa'nın Helenistik dönemde milattan önce 3. yüzyılda kurulduğunun yazıldığının bildirildiği açıklamada, şunlara yer verildi:

"2. yüzyıl yaşamına 21. yüzyıl insanının tanıklık etmesini sağlayan çalışmalara Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2012-2013 yıllarında toplam 485 bin liralık bütçe ayırdı.

2013 dönemi kazı ve restorasyon çalışmaları, Aydın Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner'in bilimsel danışmanlığında yürütülüyor." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nysa Antik Kenti Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement