Öğretmenler Günü'ndeki Davaya İsyan - Son Dakika
Güncel

Öğretmenler Günü'ndeki Davaya İsyan

Öğretmenler Günü\'ndeki Davaya İsyan

İzmir'in Tire İlçesi'nde, 29'u Öğretmen 35 Kişi Hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet Suçlamasıyla Açılan Davanın Görülmesine Başlandı.

24.11.2010 23:15

İzmir'in Tire İlçesi'nde, 29'u öğretmen 35 kişi hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet suçlamasıyla açılan davanın görülmesine başlandı. Öğretmenler, kendileri için en mutlu günlerinde hakim karşısına çıkarken, uygulama, aralarında Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'in de bulunduğu yaklaşık 500 kişi tarafından protesto edildi.

İlçede görevli veya emekli 29'u öğretmen 35 kişi hakkında, 3 ile 5'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Tire Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 24 Kasım Öğretmenler Günü'ne gelen ilk duruşması, büyük tepkiye neden oldu. Duruşmadan saatler önce İstasyon Meydanı'nda toplanan, aralarında Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Ahmet Ersin, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yargılanan öğretmenlerinde bulunduğu yaklaşık 500 kişi, kortej oluşturarak adliye binasına yürüdü. Davaya konu olan eylemin benzeri şekilde yapılan ve izinsiz gerçekleştirilen yürüyüşte, ''Baskılar bizi yıldıramaz', ''Öğretmenler değil çeteler yargılansın', ''Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız', ''Yargılanan emekçi onurumuzdur' sloganları attı.

Adliye binası önünde ''Yuh' çekip ıslık ve düdük çalan grup adına açıklama yapan Eğitim Sen Bir Nolu Şube Başkanı Ali Rıza Özer, ''Sözde öğretmenler günündeki hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için buradayız. Siyasal iktidarlar, her zaman öğretmenleri baskı altına almaya çalışmışlardır. 24 Kasım, yüzsüzlükleri, öğretmenlere yapılan zulümleri kapatmak için kutlanıyor.Tire'deki arkadaşlarımız, TEKEL işçilerine ve ortak greve destek vermek için yürümüşler, bu şekilde cezalandırılmışlardır. Bu uygulamayla yalancılık, sahte demokrasi otaya konulmuştur.Biz, bu mahkemeyi tanımıyoruz, tamamen gözdağı vermeye yöneliktir. Arkadaşlarımızın beraat kararı verilmesini istiyoruz' dedi. Yargılanan öğretmenlerden Eğitim Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy, ''Bizim yargılanmamız, tamamen kasıtlı. Duruşma gününün bugüne gelmesi, mahkeme kaleminin hatası olarak gösteriliyor. Türkiye'nin her yerinde meslektaşlarımız çiçekler, hediyeler alırken, biz adliye salonlarındayız' diyerek tepkisini dile getirdi.

'DALGA GEÇİYOR'

Özer'den sonra söz alan Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıçc da, ''Biz öğretmenler gününü, Dünya öğretmenlerinin kutladığı 5 Ekim'de kutladık. Bugünü meşrulaştıran, öğretmenlere yönelik zulmü kapatmak isteyen zihniyet nedeniyle kabul etmiyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tüm öğretmenlerle bir kutlama yaptı. Verdiği ögütlerle, ya öğretmenleri içine düşürdüğü durumu bilmiyor ya da dalga geçiyor. İkinci kutlama burada yapılıyor. Tire'li eğitimcilere yöneliktir. Aslında kutlanacak bir tarafı yok. Bu zihniyeti kınıyoruz' dedi. Öğretmenlerin maaşlarına da değinen, Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldığını dile getiren Kılıç, ''Biz, Başbakan'a matematiği öğretmeye hazırız' diye konuştu.

KOMİSYONA TAŞIYACAK

Öğretmenlere destek veren CHP İzmir Milletvekili, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Ahmet Ersin ise, ''Yaşanan hem ironik hem de trajik bir olay. Haklarını aramak isteyenlerin bu şekilde cezalandırılması olacak şey değil. Başöğretmen Ulu Önder Atatürk'ün 24 Kasım'a verdiği değere yönelik kasıtlı bir olay. Öğretmenlerin yaşadığı bu mağduriyei komisyona taşıyacağım. Sonuna kadar destek vereceğim' dedi.

DURUŞMA BAŞLADI

Eğitimcilerin tepkisine neden olan davanın ilk duruşması, konuşmaların ardından saat 14.00 sıralarında başladı. Yargılanan öğretmenler, tek tek adliye binasına üzerleri aranarak alındı. Duruşmanın başlangıcında tutuksuz yargılanan sanıkların, kimlik tespitleri yapılırken, avukatların, salonun dar olması nedeniyle başka bir yerde davanın görülmesi talebi reddedildi. Milletvekili Ersin ve Genel Başkan Kılıç'ın da izlediği duruşma sırasında, sanıklara adliye salonunda destek veren meslektaşları ise, halay çekip oturma eylemi yaptı.

NE OLMUŞTU

İlçede, özellikle eğitim camiasının gündemini son günlerde meşgul eden konu, KESK'in aldığı karar doğrultusunda TEKEL işçilerine destek olunması amacıyla geçen 25 Şubat'ta, akşam saatlerinde meşaleli yürüyüş yapılmasıyla başladı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemin ardından 78 kişi hakkında savcılık soruşturması açıldı. İdari soruşturma kapsamında ise bazı öğretmenlere kınama ve maaş kesme cezası uygulandı. Uygulamayı 'antidemokratik ve baskıcı' bulan, aralarında Eğitim- Sen Tire Temsilcisi ve üyelerinin de bulunduğu, çoğunluğunu öğretmenlerin oluşturduğu 100 kişilik grup, bu kez, 22 Mayıs'ta toplanıp İstasyon Caddesi'nde kortej oluşturarak Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü, sloganlar attı. Gruptakiler, polisin, kaldırımdan yürümeleri yönünde uyarısına rağmen caddeyi kullanarak yürüyüşlerini tamamladı ve basın açıklamalarını yaptı. Eylemin ardından, gruptakilerden 35'i hakkında polis tarafından 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet suçundan işlem yapıldı, tek tek ifadeleri alındı. Soruşturmayı tamamlayan Tire Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan da aralarındaki 29'u görevde ve emekli öğretmen olan 35 kişi hakkında dava açtı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Öğretmenler Günü'ndeki Davaya İsyan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement